ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ψηφιακή κούραση των ματιών: Ένα πρόβλημα σε έξαρση!

Ποιες καθημερινές συνήθειες μπορούν να ξεκουράσουν τα μάτια σου.
3
'
eyes shutterstock

Έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν το 60% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν συστηματικά υπολογιστές και ψηφιακές συσκευές εμφανίζουν συμπτώματα «ψηφιακής κούρασης» των ματιών. Ο πονοκέφαλος, τα πρησμένα και κόκκινα μάτια ή τα υγρά και ξηρά ματιά, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η θολή ή ακόμη και διπλή όραση και η αυξημένη ευαισθησία στο φως είναι μερικά από τα συχνότερα συμπτώματα, εξηγεί ο Ηλίας Φελέκης - Χειρουργός  Οφθαλμίατρος.

Γιατί υπάρχει έξαρση της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών;

Δεδομένης της έξαρσης του κορωνοϊού, τόσο η τηλεκπαίδευση, όσο και η τηλεργασία, έγιναν απαραίτητες στη ζωή μας. Ωστόσο, η μεγάλη έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή, του κινητού, του tablet ή οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη κόπωση στα μάτια μας. Αυτό συμβαίνει, καθώς η χρήση της οθόνης μειώνει σημαντικά τη συχνότητα με την οποία «ανοιγοκλείνoυμε» τα μάτια μας, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή τους λίπανση και την αίσθηση ξηρότητας.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν περιλαμβάνουν: το πόσο κοντά είμαστε στην οθόνη, τη συχνότητα και τη διάρκεια χρήσης ψηφιακών συσκευών και τον βαθμό έκθεσης στο μπλε φως, που εκπέμπεται από τις οθόνες, αναφέρει ο Ηλίας Φελέκης Χειρουργός Οφθαλμίατρος.

Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, όμως, δεν πρέπει να θεωρείται ένα αναγκαίο κακό της τεχνολογίας. Είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί λύση.

Η μείωση του χρόνου έκθεσης σε οθόνες, όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι μία προφανής λύση.

Οι καθημερινές συνήθειες που ανακουφίζουν τα μάτια σου

Ο Δρ. Φελέκης εξηγεί ότι υπάρχουν και άλλες καθημερινές συνήθειες, για να προστατεύσεiς την υγεία των ματιών σου. Αυτές είναι οι εξής:

Χρησιμοποίησε τεχνητά δάκρυα

Τα τεχνητά δάκρυα ανακουφίζουν από την ξηρότητα των οφθαλμών. Εάν τα μάτια σου αρχίζουν να σας ενοχλούν, χρησιμοποιείστε οφθαλμικές σταγόνες μίας χρήσης με υαλουρονικό νάτριο και εκχύλισμα χαμομηλιού, όπως για παράδειγμα τις οφθαλμικές σταγόνες Newsept eyes, οι οποίες βοηθούν στη συμπλήρωση της λίπανσης των ματιών. Το υαλουρονικό νάτριο θεωρείται ο καλύτερος ενυδατικός παράγοντας, ενώ το εκχύλισμα χαμομηλιού έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.

Εικόνα
newsept eyes

Το Νewsept eyes και παρόμοια σκευάσματα ανακουφίζει τα μάτια από την ξηρότητα, το αίσθημα ξένου σωματιδίου, την κούραση από την παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, την παρατεταμένη οδήγηση, την έντονη μελέτη, τη χρήση φακών επαφής, τον ερεθισμό των οφθαλμών που προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και την ξηροφθαλμία.

 

Ανοιγόκλεινε συχνά τα μάτια σου

Είναι σημαντικό να ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου τουλάχιστον 5-6 φορές το λεπτό, έτσι ώστε η επιφάνεια των ματιών να διατηρείται καθαρή και υγρή. Ενώ το άνοιγμα και κλείσιμο των ματιών συμβαίνει κυρίως ακούσια, ίσως χρειαστεί να το κάνεις πιο συχνά, όταν έχεις ξηροφθαλμία.

Εφάρμοσε τον κανόνα του 20-20-20

Για την αντιμετώπιση της κόπωσης των ματιών υπάρχει ένας γνωστός κανόνας. Κάθε 20 λεπτά λοιπόν, θα πρέπει να κάνεις 20 δευτερόλεπτα διάλειμμα από την οθόνη και να κοιτάξεις κάτι που βρίσκεται 20 πόδια μακριά, περίπου στα 6 μέτρα.

Μείωσε το έντονο φως από την οθόνη

Με την αύξηση του φωτισμού του χώρου. Χρησιμοποίησε ένα φίλτρο οθόνης, αν χρειαστεί.

Τοποθέτησε σωστά την οθόνη

Κάθισε 60 εκατοστά περίπου μακριά από την οθόνη του υπολογιστή και τοποθέτησε την οθόνη με τέτοιον τρόπο, ώστε το βλέμμα των ματιών σου να είναι ελαφρώς προς τα κάτω.

Και μην ξεχνάς

Επισκέψου τον οφθαλμίατρό σου, σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν.

 

Αγαπημένο