Πόνος στα κόκαλα: Μήπως φταίει η βιταμίνη D;

5
'

Σύμφωνα με έρευνες σε ελληνικό πληθυσμό, σχεδόν το 50% ανθρώπων κάθε ηλικίας παρουσιάζει έλλειψη στην βιταμίνη D, στην βιταμίνη που ονομάζεται και βιταμίνη του «ήλιου» και στην Ελλάδα μας περισσεύει!  Πως μπορείς όμως να γνωρίζεις αν έχεις και εσύ έλλειψη στην βιταμίνη D και για αυτό ο πόνος στα κόκαλα δεν σε αφήνει;

Ο μόνος τρόπος είναι με μία απλή εξέταση αίματος. Σε αυτήν μπορείς να δεις τα επίπεδα της στο αίμα και να γνωρίζεις αν ευθύνεται για αρκετά από τα πιο κοινά συμπτώματα που μπορεί να σε ταλαιπωρούν. 

Πόνος στα κόκαλα - Τι μπορεί να φταίει

Η βιταμίνη D είναι υπεύθυνη για την υποστήριξη της δομής των οστών. Ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφώρου, τα απαραίτητα μικροστοιχεία για την διατήρηση ισχυρών οστών στον ανθρώπινο οργανισμό.   Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους της είναι η βοήθεια στην απορρόφηση και διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου στα οστά, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της σκληρότητας τους. Τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν στην μείωση της οστικής πυκνότητας και την εμφάνιση οστεοπενίας που ακολουθείται από συμπτώματα όπως ο πόνος στα κόκαλα και τις αρθρώσεις. 

Διάβασε ακόμα: Βιταμίνη D: Είναι "ασπίδα" απέναντι στον κορονοϊό;

Μυική αδυναμία

Η βιταμίνη D υποστηρίζει και την φυσιολογική μυική λειτουργία. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Medicine, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, σχετίζονται με την μυική αδυναμία. Η συσχέτιση αυτή παρατηρήθηκε αρχικά σε ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν μπορούν να συνθέσουν βιταμίνη D στο δέρμα τους, ακόμα και αν εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία. 

Κακή ποιότητα ύπνου ή αϋπνία

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, πρόσφατα συσχετίσθηκαν και με την κακή ποιότητα ύπνου. Η πρώτη υπόθεση στηρίχθηκε στο γεγονός ότι άτομα που πάσχουν από υποπαραθυροειδισμό και ως εκ τούτου έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, αναφέρουν το συνεχές αίσθημα κόπωσης. Όταν λοιπόν σε επόμενες μελέτες έγινε προσπάθεια ευθείας συσχέτισης, φάνηκε ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα της ζωτικής αυτής βιταμίνης είχαν λιγότερες ώρες και χειρότερη ποιότητα ύπνου. 

Κακή διάθεση ή κατάθλιψη

Υποδοχείς της βιταμίνης D εντοπίζονται σε κύτταρα μίας περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Σε Νορβηγική μελέτη φάνηκε ότι άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Η αναπλήρωση των επιπέδων, οδήγησε στην μείωση της έντασης των συμπτωμάτων. Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης, φάνηκε ότι επηρέαζαν τα επίπεδα της σεροτονίνης στο εγκέφαλο. 

Διάβασε επίσης: 5 πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάς για την κατάθλιψη και οι τρόποι για να την νικήσεις χωρίς φάρμακα.

Αύξηση βάρους

Μπορεί να έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αναπλήρωση των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D δεν εξυπηρετούν την ευκολότερη απώλεια βάρους, όμως ότι προάγει την αύξηση βάρους. Σε μελέτη σε ερευνητικό κέντρο υγείας στο Portland που αξιολόγησε γυναίκες με χαμηλά επίπεδα στην εν λόγω βιταμίνη, έδειξε ότι αύξησαν το βάρος τους σε αντίθεση με εκείνες που είχαν φυσιολογικά επίπεδα. 

Τι μπορείς όμως να κάνεις για τον πόνο στα κόκαλά σου;

Αν τελικά εντοπίσεις ότι ανήκεις και εσύ το 50% του ελληνικού πληθυσμού που πάσχει από έλλειψη βιταμίνης D, υπάρχει κάτι που μπορεί σαν κάνεις; Κοίτα τα δεδομένα. Μόλις το 10% της βιταμίνης D προέρχεται από την διατροφή. Το υπόλοιπο 90% συντίθεται στο δέρμα σου και τα την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. 

Μπορείς να λαμβάνεις κάποια ποσότητα καταναλώνοντας κρόκους αυγών, λιπαρά ψάρια, κόκκινο κρέας, μανιτάρια αλλά και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως ορισμένες μαργαρίνες και δημητριακά πρωινού. Για το υπόλοιπο 90% πρέπει να εκτίθεσαι στον ήλιο με τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με την προστασία της επιδερμίδας. Δηλαδή τις μεσημεριανές ώρες και χωρίς αντηλιακό, αφού γνωρίζουμε ότι μπλοκάρει την σύνθεση της. 

Σε πρώτη φάση μπορείς να χρησιμοποιήσεις και συμπληρώματα διατροφής, με σκοπό την γρηγορότερη αναπλήρωση των επιθυμητών επιπέδων στο αίμα και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που μπορεί να προκαλεί. Σύμφωνα με θέσεις επίσημων φορέων από διάφορα κράτη, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής βιταμίνης D θεωρείται σκόπιμη, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, από ανθρώπους όλων των ηλικών, παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους, αφού φυσικά παρατηρηθεί έλλειψη στις εξετάσεις αίματος. Η μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή βέλτιστη απορρόφηση και χρήση, παρατηρείται στην χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που χορηγούνται με την μορφή ψεκασμού στην στοματική κοιλότητα.

Διάβασε ακόμα: Μια άγνωστη προστατευτική δράση της βιταμίνης D


 

Γιάννης Χρύσου

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ο Γιάννης Χρύσου είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος και διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος της Ευρωκλινικής Παίδων. Από το 2002 συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διατηρώντας δικές του στήλες σε εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε περιοδικά υγείας, όπως το FORMA, αλλά και στον ημερήσιο τύπο. Αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, ενός μη κερδοσκοπικού φορέα για την ενημέρωση των καταναλωτών με συνεχές έργο τόσο στην βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των ενήλικων ελλήνων και των παιδιών, όσο και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παχυσαρκίας. Μαζί με τους συνεργάτες του έχει δημιουργήσει συγχρονα προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών που έχουν λάβει χώρα σε σχολεία της Αττικής αλλα και στα μεγάλα ΚΕΠ της Αθήνας, ενώ έχει συνεργαστεί με μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων με σκοπό την δημιουργία νέων - πιο υγιεινών προϊόντων αλλά και για την βελτίωση των υπαρχόντων.