ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Νιώθεις συνεχώς κόπωση; Αυτή είναι η βιταμίνη που λείπει από τον οργανισμό σου και δυναμώνει τους μύες

Αυτή τη βιταμίνη πρέπει να εντάξεις άμεσα στον οργανισμό σου
04.01.2023
1
'
Νιώθεις συνεχώς κόπωση; Αυτή είναι η βιταμίνη που λείπει από τον οργανισμό σου και δυναμώνει τους μύες Photo/Istock

Για να θεωρηθεί ένας οργανισμός υγιής, είναι απαραίτητο να περιέχει βιταμίνη D αφού ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και φωσφόρου και συμβάλλει στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Calcified Tissue International έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D στους ηλικιωμένους, μειώνει τον κίνδυνο αποδυναμωμένων μυών κατά 78%.

Εικόνα
Οι ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνη D! –Γιατι είναι απαραίτητη και που ενισχύει τον οργανισμό;

 

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα μακροχρόνιας μελέτης ερευνητών για τη βιταμίνη D

Ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Σάο Κάρλος στη Βραζιλία και του University College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξέτασαν αναλυτικά στοιχεία για 3.205 μη δυναπενικά άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

Τα συγκεκριμένα άτομα παρακολουθήθηκαν για τέσσερα χρόνια από την English Longitudinal Study of Ageing, μια μακροχρόνια μελέτη που ξεκίνησε το 2002 και συμπεριελάμβανε περισσότερα από 15 χρόνια παρακολούθησης.

Χαρακτηριστικά η δύναμη της λαβής (που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής μυϊκής δύναμης) ήταν 26 kg ή περισσότερο για τους άνδρες και 16 kg ή περισσότερο για τις γυναίκες.

Μάθε επίσης: Κορονοϊός, κρυολόγημα, γρίπη, αλλεργίες: Ποιες είναι οι κύριες διαφορές τους και πως θα καταλάβετε τι έχετε;

Εικόνα
Οι ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνη D! –Γιατι είναι απαραίτητη και που ενισχύει τον οργανισμό;

 

Τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D (που είχαν λιγότερο δηλαδή από 30 nmol/L), είχαν 70% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης δυναπενίας μέχρι το τέλος της τετραετούς περιόδου μελέτης, συγκριτικά με τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, τα οποία ορίζονται ως άνω των 50 nmol/L.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα, καθώς αναδεικνύει ότι η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο μυϊκής αδυναμίας κατά 70%. Ωστόσο, επειδή γνωρίζαμε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παγκοσμίως ατόμων με οστεοπόρωση που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης, έπρεπε να προσπαθήσουμε να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα της χορήγησης συμπληρώματος βιταμίνης D», δήλωσε ο Maicon Luís Bicigo Delinocente, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Με το που αποκλείστηκαν από την ανάλυση τα άτομα με οστεοπόρωση και όσα έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D, συμπέραναν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης μυϊκής αδυναμίας μέχρι το τέλος της τετραετούς περιόδου ήταν 78% υψηλότερος για τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D κατά την έναρξη της μελέτης από ό,τι για τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D και 77% υψηλότερος για τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Συμπερασματικά ο κίνδυνος μυϊκής αδυναμίας αυξάνεται τόσο από την έλλειψη, όσο και από την ανεπάρκεια της βιταμίνης D και έτσι οι συμπληρωματικές δόσεις δε θα πρέπει να λείπουν!

Διάβασε ακόμα: Τι είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και σε ποιες περιπτώσεις δεν εμφανίζονται τα συμπτώματα του;

Τέλος η έλλειψη της βιταμίνης D είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο και ο δρ Tiago da Silva Alexandre, γεροντολόγος στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Κάρλος, υπενθυμίζει ότι ο οργανισμός μας συνθέτει τη βιταμίνη D μόνο όταν μεγάλες περιοχές του δέρματος έρχονται σε επαφή με το ηλιακό φως.

Εικόνα
Οι ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνη D! –Γιατι είναι απαραίτητη και που ενισχύει τον οργανισμό;

«Είναι αναγκαίο να εξηγήσουμε στους ανθρώπους ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη μυϊκή τους δύναμη, εάν δε λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D, όπως επίσης και να εκτίθενται στον ήλιο, να τρώνε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D ή να παίρνουν συμπλήρωμα και να κάνουν ασκήσεις αντίστασης για να διατηρήσουν τη μυϊκή τους δύναμη», ανέφερε ο ίδιος.

Φωτογραφικά Πρακτορεία: iStock

Αγαπημένο