ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μάθε τι προκαλεί η υπερβολική λήψη βιταμίνης D - Αυτές είναι οι παρενέργειες!

Όλα όσα θες να γνωρίζεις για την βιταμίνη D! Ποιες είναι οι παρενέργειες που προκαλεί;
24.05.2022
1
'
Μάθε τι προκαλεί η υπερβολική λήψη βιταμίνης D - Αυτές είναι οι παρενέργειες! vitamin D

Η βιταμίνη D είναι από τις πιο απαραίτητες που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να επιβιώσει. Είναι μια πολύτιμη ουσία που έχουμε ανάγκη! Διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου και βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του ασβεστίου και του φωσφόρου στο αίμα.

Παρά όμως το γεγονός ότι ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα,πολλοί από εμάς πάσχουμε από έλλειψη βιταμίνης D με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε συμπληρώματα διατροφής για να λάβουμε την απαραίτητη ποσότητα που χρειαζόμαστε.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που η βιταμίνη D έχει φτάσει σε ένα υπερβολικό στάδιο και αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τον οργανισμό και όχι ευεργετικά. 

Εικόνα
vitaminD

Οι παρενέργειες που προκαλεί η υπερβολική λήψη βιταμίνης D:

Υπερασβεσταιμία:

Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα είναι μια από τις πιο κοινές παρενέργειες της υπερβολικής συσσώρευσης βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Όσοι υποφέρουν από υπερασβεστιαιμία έχουν συνήθως συμπτώματα όπως υπερβολική δίψα, ναυτία, μυϊκή αδυναμία, μυϊκές κράμπες, κοιλιακό πόνο, σύγχυση ή λήθαργο.

Υπερβολική παραγωγή ούρων:

Λαμβάνοντας υψηλές δόσεις της εν λόγω βιταμίνης, μπορεί να οδηγηθείτε σε νυκτουρία. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να απολαύσουμε έναν ήρεμο ύπνο που ξεκουράζει το σώμα μας αλλά και τον εγκέφαλο.

Καρδιακές παθήσεις: 

Η υπερδοσολογία βιταμίνης D θα μπορούσε επίσης να σας κάνει επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις ή σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Δες εδώ:  Ηλιακό έγκαυμα στα χείλη: Τι είναι και πως μπορείς να προστατευτείς!

Λοιπές καταστάσεις που μπορεί να συνδέονται με την υπερκατανάλωση της βιταμίνης D είναι:

  • Απώλεια της όρεξης
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Δυσκοιλιότητα
  • Πόνος στα οστά
  • Αϋπνία
  • Συχνή ούρηση και κατά τη διάρκεια της ημέρας

Πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο είναι το εξής: όσοι παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D πρέπει να τηρούν την προβλεπόμενη δόση! Και να ακολουθούν πιστά την εντολή του γιατρού αλλά και τις οδηγίες χρήσης.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι όσο πιο μεγάλες δόσεις συμπληρώματος μιας βιταμίνης λάβουμε, τόσο περισσότερο θα αυξήσουμε τα αποθέματά της στον οργανισμό μας.

Το καλύτερο δυνατό για να μπορούμε να κάνουμε για να απορροφήσουμε την κατάλληλη ποσότητα βιταμίνης D είναι να αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας σε εξωτερικούς χώρους, απολαμβάνοντας τον ήλιο! Έτσι δεν θα έχουμε ανάγκη από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D όλους τους μήνες του χρόνου.

Διάβασε ακόμη: Μάθε πόση βιταμίνη C χρειάζεσαι ανάλογα με το βάρος σου

Εικόνα
vitaminD
Αγαπημένο