ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τη νέα υποπαραλλαγή “Κράκεν”- Γιατί κρίνεται ανησυχητική;

Τι γνωρίζουμε για τη νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5;
10.01.2023
1
'
Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τη νέα υποπαραλλαγή “Κράκεν”; - Γιατί κρίνεται ανησυχητική; Photo/Istock

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα εκφράζει ανησυχία για την πανδημία του κορoνοϊού, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Η νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5 που ονομάστηκε «Κράκεν» στο Twitter, εμφανίζεται στις ΗΠΑ και απασχολεί ιδιαίτερα. Ομάδα επιστημόνων που παρακολουθούν το νέο στέλεχος Omicron XBB.1.5 αναφέρουν ότι πρόκειται να προκαλέσει το επόμενο μεγάλο κύμα COVID, καθώς μπορεί να διαφύγει από τα τεστ ενώ μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα και γρήγορα.

Εικόνα
Κορωνοϊός: Ποια είναι η νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5 που ονομάστηκε «Κράκεν»; - Γιατί κρίνεται ανησυχητική;

Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;

Σύμφωνα με την τεχνική συμβουλευτική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξέλιξη των ιών, εξετάζεται ο κίνδυνος που μπορεί να προκληθεί από αυτή τη νέα παραλλαγή, η οποία είναι η πιο μεταδοτική μέχρι στιγμής, όπως δήλωσε η Maria Van Kerkhove -τεχνική υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της COVID-19 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Διάβασε επίσης: Κορονοϊός: Αυτό είναι το σύνδρομο που προκαλεί η ήπια νόσηση και δεν είναι το Long Covid

Ποια είναι η κύρια ανησυχία των ειδικών;

Οι ειδικοί ανησυχούν κυρίως για την ικανότητα της παραλλαγής να μεταδοθεί γρήγορα και να ξεπεράσει άλλα στελέχη της Omicron ενώ οι ερευνητές εξετάζουν κατά πόσο η XBB.1.5 μπορεί να έχει και άλλες ανησυχητικές ιδιότητες, όπως η ικανότητα να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. 

Ωστόσο η νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5 συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε η Omicron, να προκαλεί παραλλαγές που εξαπλώνονται, και αποφεύγουν την ανοσία από προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμό, με αυξανόμενη ευκολία.

Εικόνα
Κορωνοϊός: Ποια είναι η νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5 που ονομάστηκε «Κράκεν»; - Γιατί κρίνεται ανησυχητική;

Πότε και πού εντοπίστηκε η XBB.1.5 για πρώτη φορά

Σε παγκόσμια κλίμακα η XBB.1.5 υπάρχει εδώ και καιρό όμως πρωτοεμφανίστηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Πρόκειται για έναν ανασυνδυασμό, ή συνδυασμό, δύο παραφυάδων της Omicron BA.2, γνωστή ως «stealth Omicron» για την ικανότητά της να παράγει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα σε ορισμένες εξετάσεις.

Μάθε ακόμα: Έχεις νοσήσει από κορονοϊό; Μάθε πόσο ευάλωτος είσαι στην κατάθλιψη!

Τι κάνει την XBB.1.5 τόσο ανησυχητική;

Εικόνα
https://bestofyou.gr/cat/ygeia/nea/eheis-nosisei-apo-koronoio-mathe-poso-eyalotos-eisai-stin-katathlipsi

Με βάση την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και συγκεκριμένα, για το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή θνησιμότητα. Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 κυκλοφορεί στις ΗΠΑ κι έχει φτάσει στο 40% των κρουσμάτων, ανήκει στην Ο και είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος», εξηγώντας πως «μπορεί να έχει φτάσει σε πολύ μικρό αριθμό, ακόμα όμως το ψάχνουμε».

Επίσης, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, διευκρίνισε ότι «δεν βλέπει να βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα» ενώ χαρακτήρισε «απειλή» την παραλλαγή κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φωτογραφικά πρακτορεία: iStock

Αγαπημένο