ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Το προϊόν που χρησιμοποιούμε καθημερινά και είναι σύμμαχος κατά του ιού- Δεν είναι οι μάσκες και τα αντισηπτικά

Το απλό προϊόν που χρησιμοποιούμε καθημερινά και είναι σύμμαχος κατά του ιού
25.10.2022
2
'
Κορονοϊός: Το προϊόν που χρησιμοποιούμε καθημερινά και είναι σύμμαχος κατά του ιού- Δεν είναι οι μάσκες και τα αντισηπτικά Photo/ Istock

Ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ένα από τα καθημερινά προϊόντα που χρησιμοποιούμε θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρός σύμμαχος κατά της μετάδοσης του κορονοϊού.

Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports και κατέληξε στην αντιική δράση του χλωριούχου κετυλοπυριδινίου ή αλλιώς στοματικού διαλύματος.

Το στοματικό διάλυμα χρειάζεται μόλις 30 δευτερόλεπτα για να δράσει και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο για τη μείωση του ρυθμού μετάδοσης και εξέλιξης της λοίμωξης SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα, η μελέτη ανέδειξε την αντιική δράση του χλωριούχου κετυλοπυριδινίου ενάντια στο σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που προκαλεί ο κορονοϊός.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: 5 φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις άμεσα τη βουλωμένη μύτη και να αναπνεύσεις ελεύθερα

Εικόνα
Κορωνοϊός: Ποιο προιόν που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι σύμμαχος κατά του ιού;

 

Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του αναπνευστικού επιθηλίου.Τα επιστημονικά στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι κατόπιν μεταφέρεται σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως η στοματική κοιλότητα, όπου πολλαπλασιάζεται και, στη συνέχεια, απελευθερώνεται μέσω του σάλιου.

Τα επιστημονικά ευρήματα έχουν ήδη αναδείξει μια συσχέτιση μεταξύ του SARS-CoV-2 στο σάλιο και της επιδείνωσης της COVID-19.

Τι είναι το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο;

Το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο είναι μια αντιμικροβιακή ένωση που απαντάται συνήθως στα στοματικά διαλύματα, με στόχο την πρόληψη βακτηριακών, μυκητιακών ή ιογενών λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας.

Γνωστό είναι, ότι η ένωση αυτή έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, διασπώντας τη λιπιδική μεμβράνη μέσω φυσικοχημικών αλληλεπιδράσεων.

Εικόνα
Κορωνοϊός: Ποιο προιόν που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι σύμμαχος κατά του ιού;

 

Αρκούν 30 δευτερόλεπτα πλύσης με στοματικό διάλυμα, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά διατηρώντας υγιή τη στοματική κοιλότητα.

Παλαιότερες μελέτες πάνω στο θέμα είχαν εκφράσει την πεποίθηση ότι το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο είναι αποτελεσματικό έναντι του σοβαρού SARS-CoV-2 σε χαμηλές συγκεντρώσεις (10–50 μg/ml).

Τι έδειξε η νέα μελέτη που δοκιμάστηκε πάνω στην δράση του χλωριούχου κετυλοπυριδίνιου;

Στην συγκεκριμένη μελέτη εξετάστηκε η αντιική επίδραση του χλωριούχου κετυλοπυριδίνιου σε μια σειρά στελεχών SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων του κύριου στελέχους και των μεταλλάξεων Άλφα, Βήτα και Γάμα.

Οι μελετητές ανέλυσαν την πλάκα της στοματικής κοιλότητας, με στόχο να εξεταστεί η μολυσματικότητα του ιού παρουσία και απουσία της ένωσης.

Οι συγκεντρώσεις που δοκιμάστηκαν ήταν χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται στο στοματικό διάλυμα που διατίθεται στο εμπόριο (50 μg/ml).

Εικόνα
Κορωνοϊός: Ποιο προιόν που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι σύμμαχος κατά του ιού;

 

Για ποιον λόγο έγινε η μελέτη;

Στόχος της μελέτης ήταν να υπογραμμίσει την ισχύ του χλωριούχου κετυλοπυριδινίου, ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, στην αναστολή του SARS-CoV-2 και των μεταλλάξεών του σε ταχύτατο χρόνο.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους, με σκοπό την εξαγωγή περισσότερων και ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Ρίξε μια ματιά: Κίνδυνος για ταυτόχρονη επιδημία γρίπης και κορονοϊού- Τι λένε οι ειδικοί;

Αγαπημένο