ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κίνδυνος για ταυτόχρονη επιδημία γρίπης και κορονοϊού- Τι λένε οι ειδικοί;

"Κάντε τα επικαιροποιημένα εμβόλια", λένε οι γιατροί!
18.10.2022
1
'

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ παρακινεί τους πολίτες να κάνουν το συντομότερο δυνατόν και τα δύο εμβόλια, τόσο της γρίπης όσο και το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοιού.

Και αυτό γιατι όπως τόνισε χαρακτηριστικά είναι σημαντικό: «Το να μην έχουμε δύο ταυτόχρονες επιδημίες, δύο δηλαδή επιδημικά κύματα και από γρίπη και κορωνοϊό, γιατί αυτά θα πιέσουν πάρα πολύ το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Κορονοϊός - Εμβόλιο: Επηρεάζει τελικά την περίοδο των γυναικών; Έρευνα απαντά

Εικόνα
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ταυτόχρονη επιδημία γριπης και κορωνοιού

 

Επίσης ο κ. Βασιλακόπουλος πρόσθεσε: «Είμαστε στην τρίτη πλέον εβδομάδα που παρουσιάζει σχετική επιδείνωση η επιδημία του κορωνοϊού, μετά από τουλάχιστον δύο μήνες ύφεσης και αποκλιμάκωσης. Αυτό είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, σε άλλες χώρες έχει γίνει πολύ νωρίτερα απ΄ ότι έχει γίνει σε μας, και νομίζω ότι θα συνεχιστεί όσο θα μπαίνει χειμώνας. Θα πέφτουν οι θερμοκρασίες και θα είμαστε σε κλειστούς χώρους».

Με την έναρξη του χειμώνα, ο κόσμος θα σταματήσει να βρίσκεται κατά κύριο λόγο σε εξωτερικούς χώρους και όπως υπογράμμισε ο καθηγητής «είναι γνωστό ότι στους εσωτερικούς χώρους η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, είναι περίπου 15 με 20 φορές μεγαλύτερη».

Εικόνα
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ταυτόχρονη επιδημία γριπης και κορωνοιού

 

Τονίζει επίσης: «Άρα είναι λογικό να δούμε αύξηση από εδώ και πέρα. Πόσο μάλλον που η χρήση της μάσκας έχει πάψει να είναι υποχρεωτική και δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποι μας, ιδίως ευάλωτοι, δεν χρησιμοποιούν τη μάσκα. Κάτι το οποίο θα έπρεπε να κάνουν από μόνοι τους».

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας: «Δεν κατανοώ γιατί ένας ηλικιωμένος που πάει στο σουπερμάρκετ δεν βάζει τη μάσκα του, την ώρα τουλάχιστον που είναι μέσα στο σουπερμάρκετ. Δεν χρειάζεται να είναι υποχρεωτικό. Μπορεί από μόνος του να καταλάβει ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύει καλύτερα τον εαυτό του».

Επιπλέον τόνισε: «Τουλάχιστον στο κομμάτι του εμβολίου, επειδή είναι το βασικό όπλο που έχουμε για να μειώσουμε και τις νοσηλείες και τους θανάτους αλλά και τη μεταδοτικότητα, θα πρέπει να γίνουμε λίγο πιο ενεργητικοί, να συμμετέχουμε σε καμπάνιες, να προσπαθήσουε ο καθένας από το μετερίζι του. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πλέον δεν έχουμε το αρχικό εμβόλιο και είναι σημαντικό αυτό.

Δεν έχουμε το εμβόλιο που φτιάχτηκε δύο χρόνια πριν. Έχουμε ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο που περιέχει συστατικά για να αντιμετωπίσει και το στέλεχος Όμικρον 5 που κυριαρχεί στη χώρα μας και το Όμικρον 4 που είναι 2%. Άρα έχουμε ένα εμβόλιο κατάλληλο για τον κορωνοϊό που κυκλοφορεί στη χώρα μας. Εδώ πρέπει όλοι να σπεύσουμε, αναμνηστικά πάντα, τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση, ή τρεις μήνες μετά τη νόσηση για όλες τις ηλικίες. Τρεις μήνες είναι η προστασία που θα λάβουμε, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε την πολύ μεγάλη έξαρση».

Εικόνα
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ταυτόχρονη επιδημία γριπης και κορωνοιού

Όσο για την πιθανότητα ταυτόχρονης έξαρσης διπλής επιδημίας δηλαδή της γρίπης και του κορονοϊού, είπε: «Τα δύο προηγούμενα χρόνια ζήσαμε μια περίοδο με εκτεταμένη χρήση μασκών υποχρεωτικά και μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Εκεί ουσιαστικά η γρίπη εξαφανίστηκε, γιατί έχει μικρότερη μεταδοτικότητα από τον πρόναο. Άρα, η ανοσία που έχει ο πληθυσμός της Ελλάδος αυτή τη στιγμή από τη γρίπη, είναι πάρα πολύ μικρή.

Είναι λογικό λοιπόν φέτος που έχουμε ξανανοίξει ως κοινωνία και ελπίζουμε να μείνουμε ανοιχτοί, να έχουμε περισσότερα περιστατικά γρίπης. Δεν είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να είμαστε ταυτόχρονα νοσούντες, να νοσήσουμε δηλαδή και από γρίπη και από κορωνοϊό.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι να έχουμε δύο ταυτόχρονες επιδημίες, δύο δηλαδή επιδημικά κύματα και από γρίπη και από κορωνοϊό, γιατί θα πιεστεί το σύστημα υγείας και δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε κάτι τέτοιο».

«Μπορούν τα δύο εμβόλια της γρίπης και το επικαιροποιημένο του κορωνοϊού, να γίνουν ταυτόχρονα το ένα στο ένα χέρι και το άλλο στο άλλο. Μπορούν να γίνουν με διαφορά μίας ημέρας, δύο ή τριών ημερών. Δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός. Το σημαντικό είναι να γίνουν και όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο μικρότερο επιδημικό κύμα θα έχουμε και για τη γρίπη και για τον κορονοϊό», είπε κλείνοντας.

Ρίξε μια ματιά: 5 φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις τον πονόλαιμο

Αγαπημένο