ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: "Ανησυχία" για τις 3 νέες υποπαραλλαγές που βρίσκονται σε έξαρση- Τι πρέπει να ξέρετε και τι λένε οι ειδικοί;

Για εμβολιασμό μιλούν οι ειδικοί!
03.11.2022
2
'
Κορονοϊός: "Ανησυχία" για τις 3 νέες επιθετικές υποπαραλλαγές- Τι πρέπει να ξέρετε και τι λένε οι ειδικοί; Photo/Istock

Ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί για τον κορονοιό, μιλώντας για τρεις νέες, επίμαχες υποπαραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον.

Ποιο συγκεκριμένα μιλούν για τις BQ.1, BQ.1.1 και ΧΒΒ, που διασπείρονται όλο και περισσότερο προκαλώντας μολύνσεις και επαναμολύνσεις στη χώρα μας.

Η επιδημία του κορονοϊού κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «πολυδημία», λόγω της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, λένε συγκεκριμένα οι επιστήμονες και "κρούουν" τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες, επισημαίνοντας πως ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για την προστασία τους.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρειΓιατί κάποιοι άνθρωποι δεν κόλλησαν ποτέ κορoνοϊό;

Εικόνα
Κορονοϊός: Φόβος για 3 νέες επιθετικές υποπαραλλαγές- Τι πρέπει να ξέρετε και τι λένε οι ειδικοί;

 

Με αφορμή τις εξελίξεις, η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους υπενθύμισαν χθες, Τρίτη 2/11 (κατά την διάρκεια ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας), τη διαθεσιμότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων για τον κορονοϊό και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για την γρίπη.

Εστίασαν δε στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες άνω των 60 χρόνων, όπου κινδυνεύουν με σοβαρή νόσο, ακόμα και με θάνατο.

Η κυρία Θεοδωρίδου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο εμβόλιο λέγοντας: «Δεν αναμένονται άλλα επικαιροποιημένα εμβόλια. Κι επίσης, δεν υπάρχουν εμβόλια κοινά, για κορωνοϊό και γρίπη», τονίζοντας ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν αυτές οι παρανοήσεις που ίσως κρατούν τους πολίτες μακριά από τα εμβολιαστικά κέντρα.

Σε συνδυασμό με τον κορονοϊό αναμένεται παράλληλη κυκλοφορία της γρίπης, καθώς και άλλων ιών, με την κυρία Θεοδωρίδου να κάνει λόγο για «πολυδημία» και να τονίζει ότι για όποιους ιούς υπάρχουν εμβόλια, δηλαδή για κορονοϊό και γρίπη, πρέπει να γίνονται!

Τα στατιστικά των εμβολισμών και κυρίως στις μεγαλύτερες ηλιακιακές ομάδες δεν δίνουν σημάδια αισιοδοξίας αφού το μεγαλύτερο ποσοστό παραμένει χωρίς ενισχυμένη θωράκιση έναντι του κορονοϊού και των στελεχών του.

Εικόνα
Κορονοϊός: Φόβος για 3 νέες επιθετικές υποπαραλλαγές- Τι πρέπει να ξέρετε και τι λένε οι ειδικοί;

 

Ποιες είναι οι τρεις απειλητικές υποπαραλλαγές:

Την Τρίτη καταγράφηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά και η τελευταία από τις τρεις υποπαραλλαγές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Όμικρον, για τις οποίες εχουν προειδοποιήσει οι ειδικοί.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 8 κρούσματα με την υποπαραλλαγή ΧΒΒ,τα επτά στην Αττική και το 1 στην Κρήτη.

Προηγουμένως είχε προηγηθεί ο εντοπισμός των στελεχών BQ.1 και BQ.1.1, προ δύο εβδομάδων. Καταγράφεται επίσης σταθερά η παρουσία του ανασυνδυασμένου στελέχους του Κένταυρου. Άλλα οκτώ ήταν αυτά ως XBB, ενώ εκ των στελεχών ΒΑ.5, 12 δείγματα ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή BQ.1 και ένα ως ΒQ.1.1.

«Αυτό που καταγράφεται για πρώτη φορά είναι ότι σχεδόν ταυτόχρονα με τις ανακοινώςεις των διεθνών υγειονομικών οργανισμών για τις νέες υποπαραλλαγές, αυτές εντοπίστηκαν και στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα χρειάζονταν μερικές εβδομάδες για να εντοπιστούν απο τη στιγμή που χτυπούσαν καμπανάκι κινδύνου το ECDC και ο ΠΟΥ. Σε αυτό το κύμα έφτασαν το ίδιο γρήγορα και στη χώρα μας οι υποπαραλλαγές, γεγονός που δείχνει τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητά τους», επισημαίνει ο καθηγητής Ιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στα δείγματα που εντοπίστηκαν να φέρουν την υποπαραλλαγή BQ.1, από 1,2% σε 4,9% σε δύο εβδομάδες.

Εικόνα
Κορονοϊός: Φόβος για 3 νέες επιθετικές υποπαραλλαγές- Τι πρέπει να ξέρετε και τι λένε οι ειδικοί;

 

Τι συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών;

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της Covid-19 και σε μικρότερα των 5 ετών παιδιά είναι αναγκαία.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυρία Θεοδωρίδου, αποφασίστηκε η σύσταση για εμβολιασμό παιδιών από 6 μηνών έως 4 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι ανοσοκατεσταλμένα. Παράλληλα, και με δεδομένη την επικείμενη χειμερινή έξαρση, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού και των υγιών μικρών παιδιών των παραπάνω ηλικιακών ομάδων μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Την ίδια στιγμή, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τη χορήγηση 1ης αναμνηστικής δόσης σε παιδιά από 5 έως 11 ετών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η τρίτη δόση μπορεί να γίνεται τρεις μήνες μετά το βασικό εμβολιασμό δύο δόσεων.

Ρίξε μια ματιά: Είναι εποχική γρίπη ή COVID; Ειδικός εξηγεί τις διαφορές

Αγαπημένο