ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Είναι εποχική γρίπη ή COVID; Ειδικός εξηγεί τις διαφορές

Η Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μαργούτα, MD, MSc, PhD, μας τα αναλύει όλα, για να ξέρεις που βαδίζεις.
2
'

Με τον COVID – 19 να έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς, μόλις νιώσουμε την παραμικρή ενόχληση, φοβόμαστε για τα χειρότερα. Ωστόσο, όσο και αν μοιάζουν αυτά τα δύο, υπάρχουν ορισμένες διαφορές που είναι ικανές για να μας κάνουν να ξεχωρίσουμε τι έχουμε τελικά.

Τι είναι ο COVID – 19

Ο νέος κορονοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί και αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι πρότινως δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Τα κυριότερα συμπώματά του είναι:

· Πυρετός >37,8 C

· Βήχας

· Φαρυγγαλγία

· Αρθραλγίες

· Μυαλγίες

· Καταβολή

· Δυσκολία στην αναπνοή

· Απώλεια γεύσης ή όσφρησης

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Τι είναι η εποχική γρίπη;

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται σχετικά εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Τα κυριότερα συμπτώματά της είναι:

· Πυρετός

· Ρίγη

· Αδιαθεσία

· Μυαλγίες

· Άλγος στο κατώτερο θωρακικό τοίχωμα

· Πονοκέφαλος

· Ρινική συμφόρηση

· Περιστασιακά ναυτία

Ο πυρετός διαρκεί από 1 έως 7 ημέρες με πιο σύνηθες 3 με 5 ημέρες. Επίσης μπορεί να συνυπάρχει μη παραγωγικός βήχας και πονόλαιμος.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ εποχικής γρίπης και COVID - 19

Στον κορονοϊό τα συμπτώματα συνήθως δεν ξεκινούν αιφνίδια και είναι δυνατόν να διαρκέσουν μέχρι και 30 ημέρες. Στα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορεί σπανίως να προστεθούν και δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών.

Η περίοδος επώασης και τα συμπτώματα των ατόμων που νοσούν από γρίπη συνήθως εμφανίζονται άμεσα, δηλαδή στο χρονικό διάστημα των πρώτων 3-5 ημερών, ενώ στη νόσο covid-19 η επώαση διαρκεί 5-14 ημέρες και τα συμπτώματα δύναται να εμφανιστούν σε όλη τη διάρκεια της. Τα παιδιά ως πληθυσμιακή ομάδα νοσούν πολύ εύκολα από τη γρίπη και μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές από αυτήν. Αντιθέτως στο νέο κορονοϊό η θνητότητα σε αυτές τις ηλιακές ομάδες είναι σημαντικά χαμηλή.

Η διάρκεια απομόνωσης στο νέο κορονοϊό φτάνει το χρονικό διάστημα των 7- 14 ημερών, γεγονός που δεν υπάρχει στην εποχική γρίπη.

Αγαπημένο