ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σύνδρομο που προκαλεί η ήπια νόσηση και δεν είναι το Long Covid

Το νέο σύνδρομο που προκαλεί ο covid!
02.09.2022
1
'
Κορονοϊός: Αυτό είναι το σύνδρομο που προκαλεί η ήπια νόσηση και δεν είναι το Long Covid Κορονοϊός

Ένα νέο σύνδρομο που φαίνεται να οφείλεται στην ήπια νόσηση του κορονοϊού ανακάλυψαν ερευνητές σε νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité-Universitätsmedizin του Βερολίνου και Κέντρο Μοριακής Ιατρικής Max Delbrück που δημοσιεύεται στο Nature Communications.

Πιο συγκεκριμένα οι μελέτες έδειξαν πως ο κορονοϊός συνδέεται άμεσα με το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (ΣΧΚ) (ή Μυαλγική Εγκεφαλομυελίτιδα/ΜΕ).

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Σχολεία: Πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία - Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που περιλαμβάνει τη σωματική κόπωση, μυαλγίες, νευρολογικές εκδηλώσεις ή πονόλαιμο μεταξύ άλλων και έχει αναδειχθεί από πλήθος μελετών ως βασικό κατάλοιπο του κορονοϊού στους ασθενείς. Αυτή ήταν η κατάσταση για τις 42 άτομα που εξέτασαν οι ερευνητές, τα οποία είχαν προσέλθει στο Κέντρο Charité-Universitätsmedizin με επίμονη, σοβαρή κόπωση και μειωμένη σωματική λειτουργικότητα έξι μήνες μετά τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2.

Εικόνα
Κορονοϊός: Αυτό είναι το σύνδρομο που προκαλεί η ήπια νόσηση και δεν είναι το Long Covid

 

Οι περισσότεροι δήλωναν ανήμποροι να εκτελέσουν ελαφριές εργασίες για περισσότερο από δύο με τέσσερις ώρες την ημέρα, ενώ κάποιοι αδυνατούσαν να εργαστούν και δυσκολεύονταν να αυτοεξυπηρετηθούν. Σημειώνεται πως η μελέτη διενεργήθηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας οπότε δεν υπήρχαν ακόμα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Μόνο τρεις από τους 42 ασθενείς είχαν χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο κατά την αρχική (οξεία) φάση της λοίμωξης Covid-19, αλλά κανένας δεν χρειάστηκε οξυγόνο. Οι 32 πληρούσαν τα κριτήρια που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την ήπια COVID-19, δηλαδή δεν εκδήλωσαν πνευμονία αλλά αρκετά σοβαρά συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, μυϊκό πόνο και πόνο στις αρθρώσεις για μία έως δύο εβδομάδες. Το σύνολο των ασθενών ελέγχθηκε από διεπιστημονική ομάδα νευρολόγων, ανοσολόγων, ρευματολόγων, καρδιολόγων, ενδοκρινολόγων και πνευμονολόγων με πολυετή εμπειρία στη διάγνωση του ΣΧΚ και συγκρίθηκε με ομάδα 19 ατόμων ίδιας ηλικίας και φύλου που είχαν εμφανίσει ΣΧΚ εξαιτίας άσχετης με τον κορωνοϊό πάθησης.

Σύμφωνα με τα Καναδικά Κριτήρια, ένα αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο για το ΣΧΚ στην κλινική πράξη κατά τους ερευνητές, περίπου οι μισοί από τους ασθενείς πληρούσαν τα διαγνωστικά κριτήρια ενώ οι υπόλοιποι παρουσίαζαν παρόμοια συμπτώματα, με την αδιαθεσία μετά την άσκηση (PEM: Post-Exertional Malaise, Αδιαθεσία μετά την Άσκηση) ηπιότερη και για λίγες μόνο ώρες. Αντίθετα, το σύμπτωμα PEM στους ασθενείς με ΣΧΚ διαρκούσε έως την επόμενη ημέρα.

Δες και αυτό: Ευλογιά των πιθήκων: Για πρώτη φορά σκύλος βρέθηκε θετικός στον ιό

Αγαπημένο