ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Δυνατή σχέση: Ποια είναι τα μυστικά;

Τελικά τι από τα δύο προτιμάς; Έναν δυνατό έρωτα; Ή μία σχέση αγάπης διαρκείας; Μάθε ποιες είναι οι συνήθειες των ζευγαριών με δυνατή συντροφική σχέση;
3
'
dinati-sxesi-pos-na-tin-petixeis

Τελικά δεν έχει σημασία αν ένας έρωτας ή μια σχέση θα κρατήσει πολύ ή για πάντα. Σημασία έχει να μπορεί ένα ζευγάρι που αγαπιέται να αντέξει στα κύματα και στα τσουνάμια που θα τους χτυπήσουν ανελέητα είτε εξαιτίας της φθοράς της καθημερινότητας, είτε λόγω πιεστικών απροόπτων είτε λόγω των όποιων προκλήσεων προκύψουν λόγω της διαφορετικότητας μεταξύ των δύο. 

Και παράλληλα να πορεύονται χωρίς να θέλουν να κατασπαράξουν ο ένας τον άλλον ή να συμβιβάζονται σε βαθμό κακουργήματος στο όνομα της ασφάλειας. Αντίθετα να διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο ευεξίας και να καταφέρνουν να περνούν καλά μαζί.  Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μια δυνατή συντροφική σχέση. 

Πράγμα σίγουρα πιο σημαντικό ακόμα κι από έναν δυνατό, παθιασμένο, φλογερό έρωτα. Για έναν πολύ απλό λόγο. Ο έρωτας κάποτε τελειώνει (το επιβεβαιώνει και η επιστήμη). Μια δυνατή σχέση όμως μπορεί να επιβιώσει για πάντα. Σκέψου, λοιπόν, λίγο. Τι από τα δύο προτιμάς; 

Τι ακριβώς όμως ορίζεται ως δυνατή σχέση;

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δυνατή δεν είναι μια σχέση από την οποία απουσιάζουν οι καβγάδες, οι συγκρούσεις, η διαφωνία ή ακόμα και οι στιγμές απογοήτευσης και ματαίωσης. Δυνατή γίνεται μία σχέση όταν ξέρεις ότι ο σύντροφός σου δεν είναι τέλειος όμως παρόλα αυτά μπορείτε να πορευτείτε αρμονικά μαζί. Ή αντίστοιχα μπορεί κι εσύ να έχεις τα κουσούρια σου όμως δεν επιτρέπεις σε αυτά να αποδυναμώνουν το δυναμικό της σχέσης. Το σίγουρο είναι ένα. Τα δυνατά ζευγάρια παρόλο που δεν είναι τέλεια, προσπαθούν. Προσπαθούν και μέσα από την προσπάθεια ωριμάζουν ως σύντροφοι. Σύμφωνα πάντως με ειδικούς στις σχέσεις υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που παρατηρούνται σε ζευγάρια που έχουν δυνατή σχέση. 

dinati-sxesi-kai-zevgaria

Ας δούμε λοιπόν ποιά είναι τα μυστικά των ζευγαριών με δυνατή σχέση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ηuffpost:

Μιλούν θετικά για τον σύντροφό στους άλλους 

Είτε αυτοί οι άλλοι είναι τα παιδιά τους, είτε είναι συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι ή γνωστοί τα δυνατά ζευγάρια προτιμούν να εκφράζουν ενώπιον τους ανοιχτά το θαυμασμό για το ταίρι τους. Επίσης αποφεύγουν να υποτιμήσουν ή να ασκήσουν αρνητική κριτική  για το σύντροφό τους. Αντίθετα προτιμούν να αναφερθούν στα όποια θετικά ή δυνατά του σημεία εξηγεί η Dr. Samanta Rodman ψυχολόγος και Dating Coach. Είτε είναι ένα σχόλιο του τύπου: “Η μαμά μαγειρεύει πάντα πολύ ωραίο φαγητό” μπροστά στα παιδιά στο τραπέζι είτε μια καλή κουβέντα όπως “Ο καλός μου είναι πάντα ψύχραιμος όταν εγώ αγχώνομαι” το σίγουρο είναι ένα: δε διστάζουν να δείξουν όλους τους πιθανούς λόγους για τους οποίους θαυμάζουν το άλλο τους μισό. 

Μιλούν για τα μικρά καθημερινά 

Σύμφωνα με το θεραπευτή και σύμβουλο Dr. Kurt Smith, τα ζευγάρια που μοιράζονται μια δυνατή σχέση φροντίζουν να διαθέτουν καθημερινά χρόνο ώστε να μιλήσουν για όσα έχουν συμβεί μέσα στη μέρα τις ώρες που είναι χωριστά ο ένας από τον άλλον. Για τις δυσκολίες στη δουλειά, τις επαγγελματικές επιτυχίες, τον πιθανό διαπληκτισμό με τον φίλο ή την φίλη ή τα ευχάριστα νέα που μοιράστηκαν σε μία φιλική έξοδο, τις σκέψεις, τα άγχη, τους προβληματισμούς. Ακόμα καλύτερα όταν αυτό γίνεται κάποια καθιερωμένη στιγμή μέσα στην ημέρα π.χ. μετά την επιστροφή από την εργασία ή όταν πάνε τα παιδιά για ύπνο  καθιερώνεται μια εξαιρετικά υγιή συνήθεια που ενισχύει την μακροβιότητα της σχέσης. 

Γελούν συχνά και αβίαστα 

Τα ζευγάρια με δυνατή σχέση επιδιώκουν να γελούν και φαίνεται ότι αναπτύσσουν έναν δικό τους χιουμοριστικό κώδικα πράγμα που ενισχύει την ευεξία τους αλλά και εκτονώνει από την ένταση της ημέρας. Ακόμα και σε σοβαρές καταστάσεις το χιούμορ βοηθάει και αποτελεί μεγάλο άσσο στο μανίκι των δύο συντρόφων που μοιράζονται μια μόνιμη μακροχρόνια σχέση εξηγεί η ψυχολόγος Dr. Marie Land.

Δεν κολλούν στα αρνητικά

Όλοι έχουν αρνητικά σημεία στο χαρακτήρα τους. Σίγουρα κάποια έχει κι ο σύντροφός σου. Συνήθως όμως όσα έχει ο σύντροφός σου άλλα τόσα έχεις κι εσύ. Ωραία εντάξει. Μπορεί εσύ να έχεις λιγότερα. Όμως να ξέρεις δεν έχει και τόση σημασία αυτό. Σημασία έχει να εστιάσεις στα θετικά του. Αυτό συνήθως κάνουν τα ζευγάρια με δυνατή σχέση εξηγεί ο Αaron Anderson. Βάζουν θετικά και αρνητικά στη ζυγαριά και συνήθως διαπιστώνουν ότι εκείνη γέρνει περισσότερο προς τα θετικά. Πολύ περισσότερο εκτιμούν τα όποια θετικά σε βαθμό που του επιτρέπει να ασημαντοποιούν τα αρνητικά, εξηγεί ο Aaron Anderson σύμβουλος γάμου και οικογένειας. Φυσικά αυτό είναι διαφορετικό από το να αποφεύγεις να δεις τα σημαντικά αρνητικά που πιθανόν αποτελούν δηλητήριο σε μία σχέση. 

dinati-sxesi-tips-erevna

Μπαίνουν στη θέση του άλλου

Αυτή είναι ίσως  η πιο βασική δεξιότητα για την αποφυγή ή επίλυση συγκρούσεων εξηγεί η Kari Caroll θεραπεύτρια ζεύγους.  Η ικανότητα να μπαίνει κάποιος στη θέση στα παπούτσια του άλλου. Ιδιαίτερα όταν αυτός ο άλλος είναι ο σύντροφός σου πραγματικά, η ικανότητα να τον “νιώθεις” μπορεί πραγματικά να οδηγήσει στην δυνητική ενδυνάμωση της σχέσης. Πως μπορείς να αντισταθείς κάποιος σε έναν σύντροφο που ακόμα κι αν διαφωνεί μαζί του τελικά του λέει: δεν συμφωνώ με αυτό που υποστηρίζεις όμως καταλαβαίνω γιατί βλέπεις τα πράγματα έτσι. Ή δέχομαι ότι νιώθεις όπως νιώθεις. Ή προσπαθώ να καταλάβω τους λόγους που αισθάνεσαι έτσι ή κάνεις αυτό που κάνεις. Το να μπαίνεις στη θέση του άλλου σημαίνει ως έναν βαθμό ότι τον αποδέχεσαι και τον υποστηρίζεις. Και τα δύο αποτελούν βασικούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι επιδιώκουν να έχουν έναν σύντροφο δίπλα τους. 

Ενημερώνουν που είναι και πότε θα επιστρέψουν σπίτι

Φυσικά και είναι σημαντικό να υπάρχει μια υγιής απόσταση ανάμεσα σε δύο συντρόφους είτε είναι παντρεμένοι όχι. Η απόσταση που επιτρέπει τον ατομικό χρόνο και χώρο για τον καθένα από τους δύο. Και φυσικά το ποσοστό ελευθερίας στα πλαίσια της σχέση για το κάθε ζευγάρι είναι διαπραγματεύσιμο και ορίζεται με διαφορετικά όρια. Συχνή αιτία διαμάχης όμως μπορεί να αποτελούν τα μη ξεκαθαρισμένα όρια. Ένα απλό μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα για το που είσαι με ποιούς είσαι και πότε θα επιστρέψεις στην εστία σου είτε μένεις μαζί με τον σύντροφό σου είτε όχι κατευνάζει τις όποιες ανασφάλειες και θέτει τα θεμέλια για να χτιστεί μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης, εξηγεί η Dr. Samanta Rodman.

Δεν σταματούν να φλερτάρουν 

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Αaron Anderson ο πιο ενδιαφέρον και συναρπαστικός τρόπος για να δείξεις αγάπη και ενδιαφέρον προς το σύντροφό σου είναι μέσω του φλερτ. Είναι μια θυσία που πάση θυσία πρέπει να διατηρήσεις ζωντανή ακόμα και αν η σχέση σου μετράει πολλά χρόνια. Το φλερτ κρατά τη σπίθα του πάθους δυνατή και δεν επιτρέπει στην ανία και ρουτίνα να δράσει με τρόπο φθοροποιό. Επιπλέον το παιχνίδισμα εντείνει την ευεξία των συντρόφων. Και δύο σύντροφοι που καταφέρνουν να διατηρούν λόγω του φλερτ καλή διάθεση όταν είναι μαζί  συνήθως θέλουν να συνεχίζουν να είναι μαζί. 

Μάθε ακόμα ποιοι είναι οι λιγότερο σεξουαλικά ικανοποιημένοι άνθρωποι

Κάνουν καβγάδες... επιπέδου

Δε βρίζουν, δε κριτικάρουν, δεν υποτιμούν ή υποβιβάζουν τον σύντροφό τους όταν είναι σε λεκτική διαμάχη μαζί του.   Ο τρόπος προσέγγισης που χρησιμοποιούν είναι απλός και συνήθως αποτελεσματικός: λένε τις του έχει ενοχλήσει την ώρα που τους έχει ενοχλήσει και συνήθως προτείνουν μόνοι τους τι θα ήθελαν να αλλάξει ώστε να μην ξαναενοχληθούν στο μέλλον, εξηγεί ο Dr. Kurt Smith τονίζοντας ότι ο τρόπος αυτός ενδυναμώνει τη σχέση αφού συνήθως οδηγεί σε λύσεις κι όχι σε πικρία που ισοδυναμεί με υπόγειο δηλητήριο.  

Διάβασε ακόμα: Πώς να μειώσεις τους καβγάδες με τον σύντροφό σου

Συγχωρούν και συνεχίζουν

Τα δυνατά ζευγάρια έχουν συνήθως τη δύναμη να αναγνωρίσουν αλλά και να ξεπεράσουν μία κρίση στη σχέση. Aκόμα κι αν ο ένας από τους δύο  έχει αποτελέσει αιτία απογοήτευσης ή πόνου, ο άλλος διαθέτει την ανωτερότητα να συγχωρήσει και να προχωρήσει παρακάτω χωρίς να πισωγυρίζει με γκρίνια και μνησικακία εξηγεί η Dr. Marie Land. Όχι όμως λόγω φόβου ή ανασφάλειας αλλά μόνο λόγω της επιθυμία να λειτουργήσει η σχέση. 

Μάθε γιατί το πόσο διαρκεί ένας καβγάς παίζει ρόλο


Κάνουν ευχάριστα πράγματα μαζί 

Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο. Να περνάς καλά με τον σύντροφό σου. Για να περνάς όμως καλά πρέπει να φροντίζετε εκτός από τα όποια διεκπεραιωτικά να κάνετε και πράγματα ευχάριστα μαζί. Δραστηριότητες που εντείνουν την ευεξία και ενισχύουν τους λόγους για τους οποίους θέλετε να είστε μαζί. Μπορεί να είναι μια βόλτα με το ποδήλατο ή τα πόδια που θα κάνετε μαζί. Ή μπορεί να είναι ένα ταξίδι σε μια ξένη χώρα. Ή μπορεί να είναι η αγαπημένη σειρά που παρακολουθείτε μαζί στον καναπέ κάθε απόγευμα. Ή ένα σπορ που σας ευχαριστεί και εξασκείτε μαζί. Οτιδήποτε κάνει μαζί ένα ζευγάρι και τους προκαλεί ευφορία ή δυνατές συγκινήσεις δυναμώνει με αυτόματο τρόπο την σχέση. Και σεξ φυσικά. Μην το ξεχνάμε αυτό. Γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Γιατί δυνατή σχέση με απουσία σεξ ή με αδύναμη σεξουαλική παρουσία συνήθως δεν συμβαδίζουν. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Διάβασε ακόμα: Κεφάλαιο χωρισμός: Γιατί «διαλύονται» τα δυνατά ζευγάρια;

 

Αγαπημένο