ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Το πόσο διαρκεί ένας καβγάς παίζει ρόλο

Μάθε ποιου είδους καβγάδες και σε ποια συχνότητα είναι πιο επικίνδυνοι.
3
'
καβγάς istock

Πόσες μας πόσες φορές δεν ένιωσες ότι η μέρα σου καταστράφηκε και η ψυχολογία σου ταράχτηκε εξαιρετικά εξαιτίας ενός έντονου διαπληκτισμού με την φίλη, τον συνάδελφό ή αδερφό σου, το παιδί σου ή τον σύντροφό σου. Για να μην αναφέρουμε την μάνα ή τον πατέρα σου. Ή ακόμα και με ένα άγνωστο στο δρόμο. Φυσικά τον άγνωστο στον δρόμο το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τον ξαναδείς. Ενώ με όλους τους υπόλοιπους η επαφή είναι σχεδόν πάντα καθημερινή. Η επικοινωνία είναι δύσκολη και μερικές φορές, οι λέξεις αποτυγχάνουν, τα όρια ξεπερνιούνται και οι καβγάδες γίνονται καθημερινό φαινόμενο με κάποια πρόσωπα που μας συνδέουν στενές σχέσεις. Ωστόσο, αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι το πόσο καιρό αφήνεις την διαφωνία και την ένταση να διαρκεί αποτελεί το κλειδί για τη διατήρηση υγειών σχέσεων και παράλληλα επηρεάζει τη δική σου ευημερία.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, εάν αφήσεις έναν καβγά να διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς να επιλύσεις με αποτέλεσμα να οδηγείσαι σε επαναλαμβανόμενους καβγάδες, αυτό μπορεί να επηρεάσει επιβαρυντικά την υγεία σου.

Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον προσπάθησαν να μάθουν πώς οι καβγάδες και οι εντάσεις αλλά και η επίλυσή τους επηρεάζουν τη συναισθηματική υγεία. Τα  ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο The Journals of Gerontology. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Μελέτη Καθημερινών Εμπειριών, η οποία περιείχε συνεντεύξεις με περισσότερα από 2.000 άτομα κατά τη διάρκεια οκτώ διαδοχικών ημερών. Ορίστε τι διαπίστωσαν.

Η διάρκεια του καβγά παίζει ρόλο

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι εκείνοι που διευθετούσαν τις διαφωνίες τους και τους καβγάδες μέσα στην ίδια μέρα που ξεκινούσε η μεταξύ τους ένταση ένιωθαν μόνο το μισό ποσό αύξησης των αρνητικών συναισθημάτων που είχαν αισθανθεί όσοι δεν είχαν επιλύσει τους καβγάδες τους. Και την επομένη της διαμάχης, όσοι είχαν επιλύσει τις εντάσεις τους την προηγούμενη ημέρα δεν έδειξαν αξιόλογη αύξηση αρνητικών συναισθημάτων. Επομένως, η επίλυση τυχόν διαφωνιών την ημέρα που θα ξεκινήσει ένας καβγάς θα πρέπει πάντα να είναι ο στόχος σου.

Οι καθημερινοί καβγάδες αυξάνουν το στρες

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρεις; Οι καβγάδες είναι ένας τύπος καθημερινής πίεσης που μπορεί να επηρεάσει την ευημερία σου. Οι καβγάδες και οι έντονες διαφωνίες δημιουργούν  οξύ στρες, εξηγούν οι ερευνητές. «Το οξύ στρες προκύπτει από συγκεκριμένα γεγονότα ή καταστάσεις, ενώ το χρόνιο στρες προκύπτει από την επανειλημμένη έκθεση σε καταστάσεις που αυξάνουν το άγχος μας, όπως η οικονομική εξαθλίωση», σημειώνει το Κέντρο Μελετών για το Ανθρώπινο Στρες. Η επιβάρυνση στην υγεία και ψυχολογία σου είναι και στις δύο περιπτώσεις σοβαρή όμως στη περίπτωση που βιώνεις οξύ στρες λόγω ενός καβγά ίσως είναι σοβαρότερη. Συνέχισε να διαβάζει για να καταλάβεις τι εννοούμε.

Η ηλικία σου παίζει ρόλο στο πόσο γρήγορα θα επιλύσεις έναν καβγά

Πιο συγκεκριμένα όσο πιο μεγάλος είσαι σε ηλικία τόσο πιο πιθανό είναι να είσαι ειρηνοποιός και να έχεις μεγαλύτερη διάθεση να λήξεις έναν καβγά. 

  

Εικόνα
couple fight
shutterstock

Γιατί πρέπει να συμφιλιωθείς πριν πας για ύπνο

Η έρευνα έδειξε ξεκάθαρα ότι οι καθημερινοί και επαναλαμβανόμενοι καβγάδες επηρεάζουν σοβαρά την ψυχολογική ισορροπία και ευεξία, προκαλούν έντονη ψυχική φόρτιση και αυξήση στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Ο επικεφαλής της μελέτης Robert Stawski, PhD, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, αναφέρει ότι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς για να αποφορτιστεί και να μειώσει το στρες ενός καβγά είναι να τακτοποιήσει τους λογαριασμού τους την ίδια ημέρα. Το πόσο εύκολο και επιτεύξιμος, όμως, είναι αυτός ο στόχος δυστυχώς δεν το εξέτασε η εν λόγω έρευνα.

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!