ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

11 λόγοι για να μην απατήσεις

Η Δρ. Βάρβογλη εξηγεί πώς και γιατί μια εξωσυζυγική σχέση κάνει τη ζωή σου δύσκολη.
5
'
apistia shutterstock

Οι λόγοι που μπορείς να παρασυρθείς είναι πολλοί. Η σχέση σου που έχει βαλτώσει. Η έλλειψη επικοινωνίας ή κατανόησης από τον σύντροφό σου. Οι σεξουαλικές ανάγκες που δεν καλύπτονται. Ή… η ακαταμάχητη έλξη για κάποιο πρόσωπο που ξαφνικά γνωρίζεις. Είναι τόσο εύκολο να ενδώσεις σε μια απιστία. Και τόσο εύκολο να μπλέξεις σε μια εξωσυζυγική σχέση. Το ξέρεις, το φαντάζεσαι, το έχεις ακούσει. Συμβαίνει συχνά, παντού και στα καλύτερα τα σπίτια. Αυτό που δεν φαντάζεσαι είναι ότι αυτές τις λίγες απογειωτικές στιγμές που υπόσχεται μια σχέση απιστίας τις πλαισιώνει μια μεγάλη, πολύ μεγάλη, πάρα, μα πάρα πολύ μεγάλη ταλαιπωρία. Αν είσαι, λοιπόν, στη φάση που το σκέφτεσαι, η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων αυτοβελτίωσης, σου συνιστά να πατήσεις φρένο, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους λόγους για να μην το κάνεις. 

Θα αυξηθεί το άγχος σου

Από τη στιγμή που χρειάζεται να ζήσεις παράλληλη ζωή λόγω της εξωσυζυγικής σχέσης, το άγχος σου θα αυξηθεί κατακόρυφα. Κάθε φορά που χτυπάει το κινητό σου, έρχεται μήνυμα ή τσεκάρεις τα σόσιαλ μίντια σου, η καρδιά σου θα χτυπάει γρηγορότερα, θα σου κόβεται η ανάσα, θα νιώθεις τα χέρια σου να ιδρώνουν- το στρες θα κάνει την αδρεναλίνη να κατακλύζει το σώμα σου. Η αγωνία της αποκάλυψης θα υποβόσκει πάντα σε κάθε τηλεφώνημα ή συνάντηση για την οποία θα πρέπει να προγραμματίζεις τις κινήσεις σου, στήνοντας κάθε φορά ένα ψεύτικο σκηνικό. Θα διαπιστώσεις ότι πρέπει να προσέχεις και την παραμικρή λεπτομέρεια απ’ την οποία μπορεί τελικά να προδοθείς.

Η εμπιστοσύνη θα κλονιστεί

Ανεπανόρθωτα. Ακόμα κι αν τα ξαναβρείς με τον σύντροφο τον οποίο απάτησες, η εμπιστοσύνη θα κάνει χρόνια να αποκατασταθεί σε περίπτωση αποκάλυψης. Θα λες «σε αγαπώ» και θα σε κοιτάζει λοξά. Θα ρωτάς «μου έχεις εμπιστοσύνη;» και θα βλέπεις στο βλέμμα του άλλου την αμφιβολία. Κι αν τελικά μείνετε μαζί για να ξαναπροσπαθήσετε, πάντα θα σε κοιτάει στα μάτια και θα αναρωτιέται “μου λέει άραγε αλήθεια για το πού πάει ή πού είναι;”. Μην ξεχνάς πως έχουν προηγηθεί τόσα ψέματα.

Διάβασε ακόμα: Απιστία; 3 τρόποι να τη διαχειριστείς

Θα νιώθεις τύψεις

Ακόμα κι αν έχεις προβλήματα στη σχέση σου κι ένα σύντροφο που σε παραμελεί ή απαξιώνει, το γεγονός ότι χρειάζεται να πεις ψέματα για να καλυφθείς θα σε κάνει να νιώθεις ότι το δικό σου φάουλ είναι μεγαλύτερο. Για έναν πολύ απλό λόγο: εξαπατάς το ταίρι σου. Μπορεί να δυσκολεύεσαι ακόμα και να κοιμηθείς το βράδυ, να έχεις εφιάλτες ή να ξυπνάς μέσα στη νύχτα. Οι τύψεις  θα σου φέρουν μια μόνιμη στεναχώρια που θα βαρύνει την ψυχή σου. Οι τύψεις μπορεί να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες, αν δεν υπάρχουν πραγματικά σοβαρά προβλήματα στη σχέση και ο σύντροφός σου είναι σε γενικές γραμμές εντάξει απέναντί σου.

Εικόνα
απιστία

 

Θα αποσυντονιστείς

Μια απιστία σε βγάζει εκτός προγράμματος. «Θα είμαι σπίτι κατά τις 6» λες και το εννοείς. Προκύπτει η ευκαιρία να δεις το τρίτο πρόσωπο και χωρίς να το καταλάβεις έχει πάει 9 το βράδυ, όταν βάζεις το κλειδί στην πόρτα. Ο σύντροφός σου ρωτάει τι έγινε και άργησες κι εσύ ψάχνεις να βρεις κάποια πιστευτή δικαιολογία. Δείχνεις να τα έχει χαμένα. Έχεις αποσυντονιστεί. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Αλλού θα πεις ότι πας αλλού θα βρεθείς, συν ότι χρειάζεται να διαχειριστείς και όλο το συναισθηματικό φορτίο της νέας σχέσης που αποτελεί πρόκληση και μόνο από το γεγονός ότι είναι κρυφή.  Να ξέρεις επίσης ότι μια απιστία μπορεί να σε αποσυντονίσει στην εργασία σου, αλλά και ακόμα ως γονιό στη σχέση σου με το παιδί σου (αν έχεις), καθώς το μυαλό σου θα είναι διαρκώς… αλλού. Επιπλέον, η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι και πώς θα εξελιχθούν τελικά τα πράγματα μπορεί να εντείνουν ακόμα περισσότερο τον αποσυντονισμό σου. 

Θα γίνεις ευερέθιστη

Οι τύψεις και οι ενοχές θα αλλοιώσουν τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι και τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τον σύντροφό σου. Μπορεί να γίνεις πιο αμυντική, επιθετική, οξύθυμη και να καταλήξεις να τον κατηγορείς άδικα ή με το παραμικρό. Η πίεση να διατηρήσεις μια μυστική σχέση και ο περιορισμός της ελευθερίας κινήσεων λόγω της σχέσης που ήδη έχεις εντείνουν το αίσθημα της ασφυξίας, πράγμα που θα σε κάνει πιο ευερέθιστη. 

Διάβασε ακόμα: Οι διαφορετικοί τρόποι που αντιδρούν τα ζευγάρια στην απιστία

Θα κάνεις τα στραβά μάτια εκεί που δεν πρέπει

Άλλη μια παρενέργεια των ενοχών. Είναι συνηθισμένο μοτίβο συμπεριφοράς των άπιστων να παρουσιάζονται για ένα διάστημα ως “καλοί” σύντροφοι, προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια και να αποφύγουν τις εντάσεις. Ως εκ τούτου μπορεί να επιδείξουν συγκαταβατικότητα ή να κάνουν συμβιβασμούς, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν θα έπρεπε, προκειμένου να διασφαλίσουν πιο ευνοϊκές συνθήκες στους ελιγμούς τους. 

Θα λες ψέματα

Πολλά. Τόσα πολλά που στο τέλος θα ξεχνάς ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα. Ο εγκλωβισμός διαρκείας στα ψέματα θα σε κάνουν να νιώθεις ότι ζεις μια ψεύτικη ζωή, δηλητηριάζοντας κάθε όμορφη στιγμή. Το να γίνεις ξαφνικά ψεύτρα ενώ δεν ήσουν ποτέ, μπορεί να προκύψει κατ’ ανάγκη, αλλά θα βαρύνει τη συνείδησή σου και θα σε κάνει να υποτιμήσεις τη σχέση με τον εαυτό σου.

Ο σύντροφός σου θα… αντιδράσει

Γιατί όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση. Ακόμα και ο πιο ψύχραιμος και με προοδευτικό μυαλό άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με δύσκολα συναισθήματα, όταν μαθαίνει ότι τον έχουν απατήσει. Το γεγονός ότι ο σύντροφός του έχει στραφεί σε κάποιο άλλο πρόσωπο αποτελεί τραύμα στην αυτοπεποίθησή του. Οργή, θυμός, θλίψη είναι οι πιο συνηθισμένες αντιδράσεις που εγκαινιάζουν συνήθως μια περίοδο εντάσεων με φωνές, διαπληκτισμούς, καβγάδες, απειλές. Οι απρόβλεπτες αντιδράσεις είναι κατά κανόνα δεδομένες σε περίπτωση αποκάλυψης. Ο προδομένος σύντροφος μπορεί να κάνει outing και να σε εκθέσει σε πρόσωπα που δεν θα ήθελες να γνωρίζουν την ιστορία σου.  Μπορεί επίσης να φύγει ή να σου ζητήσει να φύγεις, να σε πληρώσει με το ίδιο νόμισμα ή να ζητήσει διαζύγιο αν είστε παντρεμένοι. Όλα αυτά είναι δραστικές ανατροπές, για τα οποία συνήθως κανείς ποτέ δεν είναι απόλυτα έτοιμος.  

Διάβασε και αυτό: Πότε ένας άνδρας είναι 5 φορές πιο πιθανό να σε απατήσει

Εικόνα
απιστία

 

Η φήμη σου δεν θα είναι ποτέ η ίδια

Έχεις περάσεις στην αντίπερα όχθη. Έχεις απατήσει. Με όποιον τρόπο κι αν γίνει η αποκάλυψη θα πρέπει να γνωρίζεις ότι κάποιοι θα σε κρίνουν για ανηθικότητα. Ακόμα κι αν έχεις χίλια δίκια με το μέρος σου και υπάρχουν σοβαρά αίτια που δικαιολογούν το γεγονός ότι έφτασες στην απιστία, θα πρέπει να ξέρεις ότι η κοινωνία  είναι συνήθως με το μέρος του απατημένου και το πιθανότερο είναι ότι θα είναι πολλοί αυτοί που θα σε κακοχαρακτηρίσουν και απαξιώσουν. 

Θα πληγωθούν περισσότεροι από όσοι φαντάζεσαι

Το κύριο και βασικό σου άγχος είναι τι θα γίνει αν το μάθει ο μόνιμος σύντροφός σου. Συνήθως όμως η αποκάλυψη μιας απιστίας δεν μένει σε στενά όρια. Το μαθαίνουν κι άλλοι. Κι αυτοί οι άλλοι δεν είναι ο γείτονας ή ο συνάδελφος στη δουλειά. Είναι πρόσωπα που θα αναστατωθούν πάρα πολύ από την επιλογή σου αυτή. Όπως οι γονείς και τα παιδιά σου. Και φυσικά το ίδιο ισχύει και από την πλευρά του προσώπου που έχει εμπλακεί στην απιστία. Υπάρχουν αντίστοιχα πρόσωπα στο δικό του περιβάλλον που θα αναστατωθούν ή πληγωθούν από μία αποκάλυψη.

Το γρασίδι από την άλλη πλευρά του φράχτη δεν είναι και τόσο πράσινο

Κι αυτό όχι μόνο γιατί ο ένας αλλά και οι δύο που εμπλέκονται στην απιστία μπορεί να είναι δεσμευμένοι με άλλες σχέσεις, πράγμα που καθιστά τα πράγματα περίπλοκα και δύσκολα.  Ακόμα κι αν ο ένας από τους δύο είναι ελεύθερος δεν αλλάζει το γεγονός ότι η σχέση προσπαθεί να επιβιώσει υπό κρυφές συνθήκες και με περιορισμούς που στερούν τις προοπτικές που χρειάζονται για να ανθίσει. Μπορεί στο πλαίσιό της να υπάρχει έντονο πάθος, σεξουαλική εκτόνωση ή ακόμα και ψυχικό κούμπωμα των δύο εμπλεκόμενων. “Να θυμάσαι, όμως, ότι από βιολογικής άποψης το μεγάλο σεξουαλικό πάθος δε ζει πάνω από δύο χρόνια, τονίζει η Δρ. Βάρβογλη και συνεχίζει: ‘Έτσι το έχει προγραμματίσει η φύση. Και όπως το σεξουαλικό πάθος που κάποτε είχες με τον τωρινό σου σύντροφο ξεθώριασε, το ίδιο θα γίνει σε 2-3 χρόνια με το «τρίτο πρόσωπο». Αλλά επειδή είσαι ακόμα στην αρχή δεν το γνωρίζεις αυτό”. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι ότι η σχέση δεν μπορεί να ακολουθήσει τα υγιή στάδια εξέλιξης χωρίς παρενέργειες. 

Φυσικά υπάρχουν πάντα ιστορίες που θα πάνε κόντρα σε όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες και θα καταλήξουν σε happy end. Όμως όλα τα παραπάνω που διάβασες είναι βέβαιο ότι θα σε πείσουν ότι ίσως δεν αξίζει το κόπο να δοκιμάσεις την τύχη σου.

Διάβασε ακόμα: Οι 7 λόγοι που μπορεί να σε κρατήσουν μακριά από την απιστία 

Αγαπημένο