ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Οι διαφορετικοί τρόποι που αντιδρούν τα ζευγάρια στην απιστία

Ποιες είναι οι τρεις βασικές κατηγορίες ζευγαριών σύμφωνα με την ειδικό και πως συμπεριφέρονται μετά την απιστία.
4
'
απιστία τι να κάνεις Shutterstock

Η συζυγική απιστία σήμερα κατατάσσεται ψηλά στη λίστα με τα αίτια της ανθρώπινης δυστυχίας. Τα τελευταία χρόνια η κλινική μας πρακτική ως ψυχολόγων-σεξολόγων έχει αφιερωθεί αρκετά σε ζευγάρια που την βίωσαν και έχουν πληγεί. Ακούμε άπειρες ανθρώπινες ιστορίες για το πώς τα ζευγάρια επιχειρούν να ξαναβρούν μαζί την ευτυχία. Μπορούν όμως πραγματικά να τα καταφέρουν μαζί στο «μετά»; Η απάντηση είναι μία: Εξαρτάται, λέει η Αλεξάνδρα Μιχοπούλου, κλινική ψυχολόγος, σεξολόγος

Το κλειδί βρίσκεται στη διαχείριση της κατάστασης: στην αποδοχή του εαυτού μας και του άλλου (ακόμη και στις πιο αθέατες, τις σκοτεινές μας πλευρές), στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης καθώς και στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης πάνω σε νέες υγιείς βάσεις που αποκλείουν το αίσθημα της ιδιοκτησίας και τον έλεγχο.

Από πού πηγάζει το πρόβλημα; 

Ας ξεκινήσουμε από τον θεσμό του γάμου από έρωτα, που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες. Υπάρχει μια δομική αντίφαση στον πυρήνα του και από εκεί πηγάζει το πρόβλημα. Τα σύγχρονα ζευγάρια θέλουν να ικανοποιήσουν ταυτόχρονα δύο θεμελιωδώς αντιφατικά πράγματα: την ανάγκη για ασφάλεια και τη λαχτάρα για περιπέτεια σύμφωνα με τον Εsther Perel  (συγγραφέα των "Mating in Captivity" και “The State of Affairs”), εξηγεί η κυρία Μιχοπούλου. Όμως η συμφιλίωση «του ερωτικού και του οικείου» αποτελεί ένα παράδοξο, που πρέπει αργά ή γρήγορα να διαχειριστεί ένα παντρεμένο ζευγάρι.

Διάβασε κι αυτό: Ευτυχισμένος γάμος - είναι θέμα DNA;

Η πρώτη συμβουλή σύμφωνα με την ειδικό επομένως είναι η εξής:  Αφήστε τον εαυτό σας να αισθανθεί βαθιά την ετερότητα του συντρόφου σας. Ποτέ δεν «κατέχετε» ο ένας τον άλλο. Χωρίς το αίσθημα της  ιδιοκτησίας, που αποτελεί τελικά μια ψευδαίσθηση, ο έρωτας μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες.

Διάβασε επίσης: Κανείς δεν είναι κανενός, η ανατρεπτική θεώρηση που θα σε κάνει να δεις τον έρωτα με άλλον μάτι. Τίποτα δεν μπορεί σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ξαφνικά ότι δεν κατέχετε πλήρως κάποιον, όσο η ανακάλυψη ότι έχει κοιμηθεί με κάποιον τρίτο. 

Εικόνα
απιστία τι να κάνεις 1
Shutterstock

 

Δες και αυτό: Οι 7 λόγοι που μπορεί να σε κρατήσουν μακριά από την απιστία

Οι τρεις διαφορετικές κατηγορίες ζευγαριών

Μετά από μια απιστία, τα ζευγάρια που παραμένουν μαζί, διακρίνονται (ως προς το κυρίαρχο  συναίσθημα και τη συμπεριφορά τους) σε τρεις κατηγορίες: Είναι οι «πάσχοντες», οι «οικοδόμοι» και οι «εξερευνητές». Ποιές είναι οι πιθανότητες  να επιβιώσει μια σχέση μετά από την απιστία για το καθένα από αυτά τα ζευγάρια; Η κυρία Μιχοπούλου αναφέρει ότι υπάρχουν τρεις περιπτώσεις.  

Για τους «πάσχοντες»

Η υπόθεση της απιστίας παραμένει μια μαύρη τρύπα μόνιμα σταθερή στο κέντρο της σχέσης. Αυτό που ακολουθεί μπορεί να είναι μια ζωή συναισθηματικού πόνου που πρέπει ο καθένας να διαχειριστεί.

Για τους “οικοδόμους” 

Ανακουφισμένοι που έχουν αφήσει πίσω τους το ατυχές γεγονός στο παρελθόν, συνεχίζουν απλά το γάμο τους σαν καλοί στρατιώτες. Η υπόθεση έχει κλείσει, και κανείς δε γυρνά ποτέ πάλι πίσω.

Για τους «εξερευνητές»

Είναι αυτοί που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα στη θεραπεία, γιατί είναι εκείνα τα ζευγάρια που έμαθαν να αντλούν ερωτική έμπνευση από την «ετερότητα» του άλλου. Πολύ περισσότερο, αφού δεν υπάρχει «διαφορετικότητα» βιωμένη τόσο έντονα όσο αυτή ενός άπιστου συντρόφου.

Δεν είναι εύκολο να είναι κάποιος «εξερευνητής».  Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι σε καμία σχέση δεν είναι απόλυτα ασφαλής και προστατευμένος από τη ζήλια ή την προδοσία. Και μόνον όταν φτάσει στο να είναι συνειδητοποιημένος, θα θεραπευτεί από το τραύμα της απιστίας.

Πρόκειται για μια προκλητική προοπτική, ένα στοίχημα ζωής, τη συνύπαρξη με την πιο σκοτεινή μας πλευρά και εκείνη του άλλου που πρέπει να αποδεχτούμε  προκειμένου  να συνεχίσουμε στο «μαζί». 

Τι διδάσκει μια απιστία;

Η αλήθεια είναι ότι μια βιωμένη εξωσυζυγική σχέση μπορεί να μας «προσγειώνει», μέσα από την απομυθοποίηση που επέρχεται:  Η εξιδανικευμένη εικόνα του άλλου διαλύεται και ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει τη ζωή του με βάση την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει καλός και κακός. Υπάρχουν εξάλλου τρεις εκδοχές: εκείνου που εισήγαγε κρυφά ένα τρίτο άτομο στη σχέση, εκείνου που ανακάλυψε αργότερα την ύπαρξη ενός τρίτου και εκείνου που ήταν το τρίτο πρόσωπο σε μια σχέση ζεύγους.

Διάβασε εδώ: Είναι απιστία ο έρωτας μέσω chat;

Τι πρέπει να θυμάται ο καθένας από εμάς όποια κι να είναι η θέση του; Ότι η ερωτική αγάπη είναι επικίνδυνο παιχνίδι - και πάντα θα είναι. Η συμβουλή της ειδικού είναι να αποδεχθείς την διαφορετικότητα του άλλου γιατί μόνο  έτσι θα έχετε πιθανότητες ως ζευγάρι να ανακάμψει η σχέση σας από την απιστία και να βγει τελικά αλώβητη. Ή πάλι αυτές οι δύο ασυμβίβαστες ετερότητες θα σας οδηγήσουν συνειδητά σε διαφορετικά μονοπάτια χωρίς να βιώνετε τον πόνο της προσωπικής αποτυχίας. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζοντας το «πώς» και το «γιατί» της απιστίας αλλά και το είδος της επιθυμητής έκβασης  για το «μετά», που έπεται, ως ζευγάρι έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάρετε σωστές αποφάσεις για τη ζωή και τη σχέση σας. 
 

Διάβασε ακόμα: Γιατί οι γάμοι και τα διαζύγια έχουν παγώσει; και Τι μας διδάσκουν 9 χωρισμοί διάσημων.

Αγαπημένο