ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί σου είναι δύσκολο να δεχτείς τα κοπλιμέντα των άλλων;

Kαι πως εξηγείται ότι μία καλή κουβέντα σε κάνει να νιώθεις τόσο άβολα με τον εαυτό σου;
2
'
Γιατί σου είναι δύσκολο να δεχτείς τα κοπλιμέντα των άλλων; Κοπλιμέντα

Τα κομπλιμέντα μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα. Λαχταράς την αποδοχή και θέλεις να αρέσεις στους ανθρώπους, αλλά όταν τελικά οι άλλοι εκφράζουν τι τους αρέσει σε εσένα, τι κάνεις, πώς αισθάνεσαι, γιατί το γόνατό σου τρέμει; Είναι ξαφνικά η στιγμή που φοβάσαι να φανείς σαν νάρκισσος!

Γιατί να τιμωρείς τον κομπλιμέντο και μην αποδεχτείς χαρούμενα μια τέτοια πράξη καλοσύνης; Εξάλλου, το να αγαπάμε τους άλλους έρχεται εύκολα μόνο όταν ξέρουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας.

Ας αναγνωρίσουμε τη δύναμη των κοινωνικών μας ενστίκτων και πως επηράζουν την αλληλεπίδραση μας με τους άλλους.

Εικόνα
2

 

Η αποδοχή των κομπλιμέντων είναι στην πραγματικότητα μια χειρονομία αγάπης και η δημιουργία μιας ζεστής, φιλόξενης σχέσης με ένα άλλο άτομο. Το κομπλιμέντο είναι προσφορά. Είναι μια προέκταση της θετικότητας και η αποδοχή της είναι μέρος της ανταπόδοσης και της διάδοσης αυτής της θετικότητας. Με το να αποδεχτείς με χαρά και ευγένεια το κοπλιμέντο ενθαρρύνεις  περισσότερο αυτή την αλυσίδα θετικότητας και με τη σειρά της την διάδοσης καλοσύνης και γενναιοδωρίας. 

Σύμφωνα με το Κέντρο Προηγμένης Έρευνας για την Απόκτηση Γλωσσών, οι άνθρωποι δέχονται κομπλιμέντα μόνο το ένα τρίτο των φορών και εκτρέπουν ή απορρίπτουν τα κομπλιμέντα τα άλλα δύο τρίτα. Συχνά, οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν καλά κομπλιμέντα επειδή δεν ταιριάζουν με αυτό που οι ίδιοι πιστεύουν για τον εαυτό τους και καταλήγουν να αλλάζουν την αντίληψή τους για τον εαυτό τους ( κάτι που ίσως τους τρομάζει).

Το να μην δέχεσαι τα κομπλιμέντα είναι ο δικός σου τρόπος να διατηρήσεις και να διαιωνίζεις την αρνητική αυτοομιλία. Αφαιρείς από το μυαλό σου ένα κομπλιμέντο σαν να μην έχει συμβεί ποτέ. Απορρίπτεις την ιδέα ότι μπορεί να είσαι πραγματικά καλός. Ως εκ τούτου, ασυνείδητα, το κομπλιμέντο απορρίπτεται ως τρόπος διατήρησης της προσωπικής μας ιστορίας, ακόμα κι αν είναι αρνητική. Ακούμε και βλέπουμε ότι επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες πεποιθήσεις μας.

Εικόνα
4

Το να προετοιμάζεις τον εαυτό σου να κάνει το αντίθετο βοηθά στη μετατόπιση της νοητικής σου αφήγησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις αλαζόνας ή ναρκισσιστής. Το να μάθεις να λαμβάνεις κομπλιμέντα γίνεται πράξη αγάπης για τον εαυτό σου και σου επιτρέπει να έχεις ανοιχτό μυαλό και να υιοθετείς την οπτική ενός άλλου ατόμου ως μια νέα πιθανή αλήθεια για εσένα. Χρειάζεται θάρρος για να μπορέσεις να λάβεις υπόψη αυτές τις απόψεις και να ανταποκριθείς σε αυτές με αποδοχή.

Δεν είναι ότι πρέπει να είσαι πρόθυμος να τα αποδεχτείς αμέσως και να θεωρήσεις τον εαυτό σου τόσο φανταστικό. Είναι ότι επιτρέπεις στον εαυτό σου να κατανοήσει ότι οι άλλοι άνθρωποι έχουν διαφορετική οπτική από εσένα και το να είσαι ανοιχός στις θετικές προοπτικές για τον εαυτό σου, σου επιτρέπει να είσαι πιο ευέλικτος σχετικά με τις προοπτικές των άλλων γενικά και να είσαι πιο ήπιος με τον εαυτό σου.

Το να μάθεις να αποδέχεσαι και να απορροφάς το κομπλιμέντο όχι μόνο είναι καλό για εκείνον που το κάνει, αλλά μπορεί να εκπλαγείς με το πόσο καλά θα αισθάνεσαι και εσύ! 

Εικόνα
6

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να εξασκηθείς στο να δέχεσαι προφορικά κομπλιμέντα:

  • «Ευχαριστώ.» (ναι, είναι τόσο απλό).
  • «Εκτιμώ που το παρατήρησες σε μένα.»
  • 'Αυτό σημαίνει πολλά.'
  • «Χαίρομαι που μπόρεσα να βοηθήσω».

Ξέρει τις περισσότερες φορές, δυσκολευόμαστε να απαντήσουμε με ένα απλό ευχαριστώ. Καταλαβαίνεις το νόημα; Ωραία… Ξέρω ότι είσαι έξυπνος και θα  δεχτείς αμέσως και χαμογελαστά το επόμενο κοπλιμέντο σου! 

Αγαπημένο