ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Η άσκηση αυξάνει την ευτυχία περισσότερο από τα χρήματα

Γυμνάσου και νιώσε πραγματικά ευτυχισμένος!
3
'
gumnastiki_eutuxia

Πιστεύεις πραγματικά ότι θα μπορούσες να είσαι πιο ευτυχισμένος ή ευτυχισμένη αν είχες περισσότερο χρήματα. Κι αν σου πούμε ότι μπορείς να κατακτήσεις υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας αν ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι ακόμα κι αν τα οικονομικά σου δεν είναι ανθηρά; Πως θα σου φαινόταν αυτό;

Φυσικά και η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Αλλά θα μπορούσαμε άραγε να αποδείξουμε ότι είναι πιο σημαντική για την ψυχική μας υγεία από ότι η οικονομική μας κατάσταση;

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές στο Yale και στην Οξφόρδη αποδεικνύεται ακριβώς αυτό.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία για τη φυσική κατάσταση και την ψυχική διάθεση περισσότερων από 1,2 εκατομμυρίων Αμερικανών.

Οι συμμετέχοντες είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 75 είδη σωματικής άσκησης - από το κούρεμα του γκαζόν, τη φροντίδα των παιδιών και τις οικιακές εργασίες μέχρι την προπόνηση με αντιστάσεις, την ποδηλασία και το τρέξιμο.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στην ακόλουθη ερώτηση: «Πόσες φορές αισθανθήκατε ψυχικά καταβεβλημένοι τις τελευταίες 30 ημέρες, για παράδειγμα, λόγω στρες, κατάθλιψης ή συναισθηματικών προβλημάτων;»

Διάβασε επίσης: Αναπνοή και άσκηση: H σημασία της στην υγεία και την απόδοσή σου 

Η κίνηση αντίδοτο στην κακή διάθεση

Αυτό που έδειξε η έρευνα ήταν ότι όσοι βρίσκονται σε μια πιο ενεργή κατάσταση τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι συνολικά. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, ενώ όσοι ασκούνταν τακτικά είχαν την τάση να αισθάνονται ψυχικά καταβεβλημένοι για περίπου 35 ημέρες το χρόνο, οι μη ενεργείς συμμετέχοντες ένιωθαν έτσι για περισσότερο από 18 ημέρες κατά μέσο όρο. Τα αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν ξεκάθαρα ότι είναι σαφώς προτιμότερο να προσπαθούμε να είμαστε περισσότερο ενεργητικοί από το να προσπαθούμε να κερδίσουμε περισσότερα χρήματα.

Σύγκριση με τα χρήματα

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν και κάτι άλλο. Ότι οι σωματικά ενεργοί άνθρωποι αισθάνονται εξίσου καλά με αυτούς που δεν κάνουν αθλήματα, αλλά κερδίζουν περίπου 25.000 δολάρια περισσότερο το χρόνο.

Μάθε και αυτό: 5 εύκολοι και άμεσοι τρόποι να βελτιώσεις τη διάθεσή σου

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι θα πρέπει να κερδίσεις πολύ περισσότερα χρήματα για να πάρεις την ίδια ευεργετική επίδραση που έχει ο αθλητισμός.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι όσο πιο πολύ αθλείστε, τόσο πιο ευτυχισμένοι είστε. Η άσκηση είναι σαφώς καλή για όλους αρκεί να μην φτάνει στα όρια της υπερβολής.

"Η σχέση μεταξύ της διάρκειας του αθλητισμού και του πνευματικού φορτίου έχει σχήμα U", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Αδάμ Τσέκρουτ του Πανεπιστημίου Γέιλ σε συνέντευξη με τον Die Welt. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει μόνο στην καλύτερη ψυχική ευημερία όταν εμπίπτει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τρεις έως πέντε φορές σωματικής άσκησης που διαρκούν 30 με 60 λεπτά την εβδομάδα είναι ιδανικά. Περισσότερο από αυτό όμως μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα - στην πραγματικότητα, η ψυχική υγεία των συμμετεχόντων που ασκούνταν για περισσότερο από τρεις ώρες την ημέρα υπέστησαν περισσότερη ψυχική επιβάρυνση από εκείνη των ατόμων που δεν ήταν ιδιαίτερα σωματικά ενεργοί.

Τα αθλήματα που περιλαμβάνουν κοινωνικοποίηση μπορούν να έχουν περισσότερο θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία από άλλα.

Παρά το γεγονός ότι ούτε η ποδηλασία ούτε η αεροβική γυμναστική και η γυμναστική γενικότερα μετριούνται τεχνικά ως ομαδικό άθλημα, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν επίσης να έχουν σημαντική θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία.

Διάβασε ακόμα: Η καταλυτική σημασία της άσκησης στην υγεία και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους

Αγαπημένο