Τα 5 πράσινα λαχανικά που σε αποτοξινώνουν

3
'
istock

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας καθώς μας παρέχουν πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Όλα τα λαχανικά έχουν αποτοξινωτικές ιδιότητες για τον οργανισμό εκτός από το ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Όμως ο ρόλος τους σε μια διατροφή που έχει ως στόχο την αποτοξίνωση είναι καίριος. Ποια είναι όμως τα 5 λαχανικά που είναι τόσο εύκολο να βρεις στα ψώνια σου και πρέπει να υπάρχουν στο ψυγείο σου. Έχουν όλα χρώμα πράσινο!

Λάχανο

Το λάχανο έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση λόγω της συγκέντρωσης του σε βιταμίνη C. Είναι πηγή φυλλικού οξέος, πλούσιο σε νερό και έχει την ιδιότητα να απορροφά τις τοξίνες από τον οργανισμό. Ακόμη, τα περισσότερα σταυρανθή, στα οποία ανήκει και το λάχανο έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Τέλος, τα 100 γραμμάρια λάχανου αποδίδουν μόλις 25 θερμίδες.

Σε ενδιαφέρει κι αυτό: Πώς τα προϊόντα ολικής άλεσης βοηθούν στο αδυνάτισμα.

Μαρούλι

Εκτός από την αποτοξινωτική του δράση είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και θωρακίζουν τον οργανισμό μας από το οξειδωτικό στρες. Επίσης, είναι πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος Ακόμη, περιέχει μικρές ποσότητες μετάλλων όπως σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου, τα οποία είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία πολλών μεταβολικών διεργασιών. Αποδίδει ελάχιστες θερμίδες (περίπου 7-8 kcal ανά φλιτζάνι,) και είναι πλούσιο σε νερό.

Εικόνα

 

Σπανάκι 

Το σπανάκι είναι πηγή βιταμίνης Α, C, Κ, Β6, Ε, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος και σιδήρου. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην σωστή λειτουργία του εντέρου. Ακόμη, τα 100 γραμμάρια σπανάκι έχουν μόνο 23 θερμίδες.

Διάβασε ακόμα: Λαχανόκηπος στο μπαλκόνι; Οι 8 απλές και οικονομικές ιδέες για να το πετύχεις

Μπρόκολο

Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα οποία όπως αναφέραμε έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Είναι πλούσιο σε Βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και σελήνιο. Τέλος, είναι πηγή φυτικών ινών και τα 100 γραμμάρια έχουν μόλις 34 θερμίδες.

Αγγούρι

 Περίπου το 95% αποτελείται από νερό και με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού μας και βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Παρέχει ελάχιστες θερμίδες, αφού ένα αγγούρι έχει περίπου 50 θερμίδες. Τέλος, είναι πηγή αντιοξειδωτικών καθώς περιέχει βιταμίνη C και β-καροτένιο!

Στοχεύοντας πάντως στην συχνή καταλάνωση αυτών των πράσινων λαχανικών που εύκολα μπορείς να βρεις στην αγορά, αναβαθμίζεις τη διατροφή σου με τον καλύτερο τρόπο.

Διάβασε ακόμα: Νίκησε την κυτταρίτιδα με τις σωστές τροφές

Μαργαρίτα Μπουλούμπαση

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc.

Η Μαργαρίτα Μπουλούμπαση είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, ΒSc, Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Χαϊδάρι. Είναι απόφοιτη του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλίας στη σχολή «Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας τροφίμων & Διατροφής» και τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας. Κατά την διάρκεια των σπουδών της πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας  "Animus"  στην Λάρισα, όπου ασχολήθηκε με τη σύνταξη διαιτολογίων για την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας, του Σακχαρώδη διαβήτη, των Νεφροπαθειών, της Χολοκυστοπάθειας, της Νόσου του Crohn, της Εκκολπωμάτωσης, της Διαβητικής Νεφροπάθειας και της Υπέρτασης. Τέλος, ασχολήθηκε με τη σύνταξη διαιτολογίων για αθλητές, παιδιά καθώς και με την σύνταξη διαιτολογίων για αύξηση ή απώλεια βάρους. Στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας της πραγματοποίησε έρευνα με θέμα : «Διατροφικές συνήθειες και φυσική δραστηριότητα των φοιτητών Καρδίτσας».