Φτιάξε παραδοσιακές πέτουλες από τα Νιάτα Λακωνίας

09.08.2021

Αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο και ολόγλυκο μέλι, αυτά μόνο είναι ό,τι χρειάζεσαι για να φτιάξεις πέτουλες. Οι πέτουλες είναι μικρές τραγανές, χρυσαφένιες τηγανίτες που σου καλύπτουν την ανάγκη για φαγητό και γλυκό μαζί! Ετοιμάσου για μια συνταγή που σίγουρα θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Mέλι και κανέλα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ αδειάζουμε το νερό, ρίχνουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και, κουταλιά - κουταλιά, προσθέτουμε το αλεύρι ενώ χτυπάμε συνεχώς με ένα πιρούνι. Θέλουμε να έχουμε έναν λείο χυλό, όχι πολύ πηχτό, να ρέει. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο - περίπου 200 ml - και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε χυλό και τον αδειάζουμε στο καυτό λάδι.

Οι κουταλιές του χυλού σχηματίζουν μικρές τηγανίτες, διαμέτρου όχι πάνω από 5-7 εκατοστά η καθεμιά που ενώνονται μεταξύ τους και φτιάχνουν μια “μαργαρίτα”. Αφήνουμε να ροδίσουν από τη μια πλευρά, δεν θα χρειαστεί πάνω από 2-3 λεπτά, και γυρίζουμε προσεκτικά την “μαργαρίτα” να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

Όταν είναι έτοιμη την βγάζουμε και την ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Όσο οι τηγανίτες είναι ακόμη ζεστές τις περιχύνουμε με μέλι και κανέλα και τις τρώμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Διάβασε και αυτό: Φτιάξε δροσερή σαλάτα caprese με ντοματίνια, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού