Φτιάξε εύκολη κοτόπιτα
09.05.2021
Υλικά Συνταγής
- 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
- 2 φλ. ζωμό κότας (ή νερό)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
- 2 καρότα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
- 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1½ φλ. γάλα χλιαρό
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 1 κρόκο αυγού
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε πρώτα το ζωμό κότας με το φιλέτο, σε κατσαρόλα, και αφήνουμε να πάρουν βράση. Βράζουμε για 15 λεπτά.
- Αφήνουμε 10 λεπτά, τα φιλέτα μέσα στο ζωμό. Για την εύκολη κοτόπιτα θα χρησιμοποιήσουμε 1/2 φλ. ζωμό. Κρατάμε τον υπόλοιπο στο ψυγείο για άλλη χρήση.
- Ψιλοκόβουμε τα φιλέτα. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα, το ελαιόλαδο και το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το καρότο, το πράσο και το σέλερι.
- Τα σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά το πράσο και το σέλερι, για περίπου 8 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι, και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το γάλα και το ζωμό συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση και να πυκνώσει.
- Αλατοπιπερώνουμε. Αφού δέσει η κρέμα, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, και αφήνουμε για λίγο τη γέμιση να σταθεί.
- Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε τετράγωνο ή οβάλ πυρίμαχο σκεύος.
- Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και το τρυπάμε πολύ καλά με πιρούνι παντού.
- Το ψήνουμε για 10-15 λεπτά στους 180 βαθμούς C στον αέρα, να ροδίσει ελαφρά. Αφού το βγάλουμε μισοψημένο, το αλείφουμε με τον κρόκο.
- Το βάζουμε στο φούρνο πάλι για 1 λεπτό.
- Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση, και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο, κλείνοντας καλά τις άκρες. Αλείφουμε το φύλλο με το υπόλοιπο αυγό, και κάνουμε 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια του φύλλου.
- Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.