Φτιάξε εύκολη κοτόπιτα

09.05.2021

Υλικά Συνταγής

  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
  • 2 φλ. ζωμό κότας (ή νερό)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1½ φλ. γάλα χλιαρό
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 κρόκο αυγού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε πρώτα το ζωμό κότας με το φιλέτο, σε κατσαρόλα, και αφήνουμε να πάρουν βράση. Βράζουμε για 15 λεπτά.
  • Αφήνουμε 10 λεπτά, τα φιλέτα μέσα στο ζωμό. Για την εύκολη κοτόπιτα θα χρησιμοποιήσουμε 1/2 φλ. ζωμό. Κρατάμε τον υπόλοιπο στο ψυγείο για άλλη χρήση.
  • Ψιλοκόβουμε τα φιλέτα. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα, το ελαιόλαδο και το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το καρότο, το πράσο και το σέλερι.
  • Τα σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά το πράσο και το σέλερι, για περίπου 8 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι, και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το ζωμό συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση και να πυκνώσει.
  • Αλατοπιπερώνουμε. Αφού δέσει η κρέμα, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, και αφήνουμε για λίγο τη γέμιση να σταθεί.
  • Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε τετράγωνο ή οβάλ πυρίμαχο σκεύος.
  • Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και το τρυπάμε πολύ καλά με πιρούνι παντού.
  • Το ψήνουμε για 10-15 λεπτά στους 180 βαθμούς C στον αέρα, να ροδίσει ελαφρά. Αφού το βγάλουμε μισοψημένο, το αλείφουμε με τον κρόκο.
  • Το βάζουμε στο φούρνο πάλι για 1 λεπτό.
  • Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση, και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο, κλείνοντας καλά τις άκρες. Αλείφουμε το φύλλο με το υπόλοιπο αυγό, και κάνουμε 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια του φύλλου.
  • Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.