ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πρόσθετα σάκχαρα: Ποια πρέπει να αποφεύγεις!

Θέλεις να κόψεις τη ζάχαρη και τα γλυκά; Εδώ θα βρεις όλα τα πρόσθετα σάκχαρα που βρίσκονται στην ετικέτα των προϊόντων. Αυξάνουν τον γλυκαιμικό δείκτη, δημιουργούν προβλήματα υγείας και το κυριότερο: σε παχαίνουν χωρίς να το καταλαβαίνεις!
3
'
ετικέτα για σάκχαρα και ζάχαρη istockphoto

Πολλά σνακ, σάλτσες, μπάρες, ακόμη και μερικά από αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι θρεπτικά, περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Τέτοια πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να είναι το αμυλοσιρόπι, η γλυκόζη, η φρουκτόζη, το σιρόπι από καλαμπόκι υψηλό σε φρουκτόζη, το σιρόπι Βύνης, το ιμβερτοσάκχαρο, η λακτόζη, η μαλτόζη, ο συμπυκνωμένος χυμός φρούτων.

Πώς μπορείς να καταλάβεις ποια προϊόντα έχουν ζάχαρη και πρόσθετα σάκχαρα;

Διάβασε την ετικέτα με τη λίστα των συστατικών. Όλα τα συστατικά ενός προϊόντος αναγράφονται στην ετικέτα, με το πρώτο συστατικό να είναι το πιο πλούσιο και το τελευταίο να περιέχει την ελάχιστη ποσότητα. Έτσι, μια «θρεπτική» μπάρα φρούτων που απαριθμεί τα τρία πρώτα συστατικά της ως «ζάχαρη (ή αλλιώς σουκρόζη ή σακχαρόζη), σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και συμπυκνωμένο χυμό φρούτων» έχει σαφώς πολλή ζάχαρη. Απλά και μόνο επειδή δεν βλέπεις τη λέξη «ζάχαρη» στη λίστα συστατικών μιας ετικέτας διατροφής δεν σημαίνει ότι το προϊόν δεν την περιέχει ή ότι δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητά γλυκαντικά και γλυκαντικές ουσίες.

Διάβασε ακόμη: Γιατί ζητάμε απεγνωσμένα γλυκό μετά τον ύπνο; Μάθε πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις

Εικόνα
istockphoto

Τα σάκχαρα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σακχάρων (απλοί υδατάνθρακες), τα οποία παράγονται από διαφορετικές πηγές. Πολλά από αυτά βρίσκονται σε μείγματα μπισκότων, στις σάλτσες, στα δημητριακά πρωινού, σε μαρμελάδες, στα γλυκά, στα σιροπιαστά, στα κρουασάν, σε μουστάρδες, στα επιδόρπια γιαουρτιού, στα παγωτά, σε τσίχλες, ακόμη και σε οδοντόκρεμες! Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Σάκχαρα

Μονοσακχαρίτες: Οι απλές παραλλαγές της ζάχαρης ονομάζονται μονοσακχαρίτες και είναι η: 

  • γλυκόζη,
  • φρουκτόζη, 
  • γαλακτόζη.

Δισακχαρίτες: Η κοινή επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη είναι η σακχαρόζη, η οποία ανήκει στους δισακχαρίτες. Στην ίδια ομάδα ανήκουν η:

  • μαλτόζη,
  • λακτόζη.  

Ολιγοσακχαρίτες: Κάποιες χημικές ενώσεις σακχάρων ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες και είναι:

  • η μαλτροδεξτρίνη
  • οι φρουκτο-ολισακχαρίτες.

Πολυόλες: Εναι οι γλυκαντικές ουσίες όγκου, που έχουν λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη αλλά έχουν τον ίδιο όγκο. Μπορείς να τα βρεις και στις κατηγορίες των Ε (πρόσθετα). Σε αυτές ανήκουν η: 

  • ισομαλτιτόλη ή Ε953
  • μαλτιτόλη ή Ε965
  • σορβιτόλη ή Ε42
  • ξυλιτόλη ή Ε967
  • ερυθριτόλη ή Ε968
  • μανιτόλη ή Ε421
  • λακτιτόλη ή Ε966

Αμυλούχοι πολυσακχαρίτες: Είναι η

  • αμυλόζη,
  • αμυλοπηκτίνη,
  • το τροποποιημένο άμυλο.

Τα προβλήματα που δημιουργούν τα πρόσθετα σάκχαρα και τα σιρόπια

  • Αύξηση της LDL (κακής) χοληστερίνης
  • Διαταραχές του μεταβολισμού του μαγνησίου
  • Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη
  • Επιτάχυνση της γήρανσης
  •  Αύξηση των τριγλυκεριδίων
  • Διαταραχές του μεταβολισμού του χαλκού
  • Πιθανόν να σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων

Διάβασε ακόμη: Έφαγες πολλά γλυκά; Πώς να κάνεις αποτοξίνωση από τη ζάχαρη

Αγαπημένο