ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ λευκής κρυσταλλικής και καστανής ζάχαρης;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίσεις για την ζάχαρη που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις!
28.11.2022
1
'
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ λευκής κρυσταλλικής και καστανής ζάχαρης; Photo/Istock

Η ζάχαρη είναι γνωστό ότι αποτελεί φυσικό συστατικό και είναι μέρος της διατροφής κάθε ανθρώπου.

Τύποι ζάχαρης ποικίλλουν, από καστανή και λευκή, μέχρι και άλλες λιγότερο γνωστές ποικιλίες. Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τις διαφορές μεταξύ λευκής κρυσταλλικής και καστανής ζάχαρης, ώστε να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο.

Καλό να γνωρίζεις: Η ονομασία της ζάχαρη προέρχεται από την σανσκριτική λέξη śarkara, που σημαίνει άμμος. 

Από που προέρχονται; Και τα 2 αυτά είδη ζάχαρης προέρχονται είτε από τα ζαχαροκάλαμα είτε από τα ζαχαρότευτλα. Ένα ποσοστό που ανέρχεται το 80% της παγκόσμιας ζάχαρης παράγεται από ζαχαροκάλαμο, ενώ το υπόλοιπο 20% προέρχεται από ζαχαρότευτλα.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρειΟι 6 τροφές που περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη και σίγουρα δεν το ήξερες

Εικόνα
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ λευκής κρυσταλλικής και καστανής ζάχαρης;

Ωστόσο, η καστανή ζάχαρη είναι ένα μείγμα λευκής ζάχαρης και μελάσας, το οποίο είναι ένα είδος σιροπιού. Η μελάσα είναι υπεύθυνη για το πιο σκούρο χρώμα της και αυξάνει λίγο παραπάνω τη θρεπτική της αξία.

Μια από τις κύριες διατροφικές διαφορές τους είναι η περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο, αφού η καστανή υπερτερεί της λευκής, με μικρή απόκλιση.

Επίσης η περιεκτικότητα της καστανής ζάχαρης σε θερμίδες είναι μικρότερη από αυτή της λευκής, αλλά πρόκειται για πραγματικά μικρή διαφορά.
Ειδικότερα, ένα κουταλάκι του γλυκού (4 γραμμάρια) καστανής ζάχαρης παρέχει 15 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα λευκής ζάχαρης έχει 16,3 θερμίδες.

Πώς παράγεται η ζάχαρη: Μπορεί να μην το έχεις ξανακούσει, όμως σε κλίματα που υπάρχει ιδιαίτερη βλάστηση και ειδικά στα τροπικά, γίνεται η παραγωγή της ζάχαρης, από φυτά ζαχαροκάλαμου ή ζαχαρότευτλων.

Εικόνα
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ λευκής κρυσταλλικής και καστανής ζάχαρης;

Και τα δύο αυτά φυτά υποβάλλονται σε παρόμοια διαδικασία για την παραγωγή τους, όμως οι τρόποι που εκτελούνται διαφέρουν από καστανή σε λευκή ζάχαρη.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

1. Ο ζαχαρούχος χυμός και από τις δύο καλλιέργειες εξάγεται, καθαρίζεται και θερμαίνεται για να σχηματίσει ένα καφέ, συμπυκνωμένο σιρόπι που ονομάζεται μελάσα.

Εικόνα
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ λευκής κρυσταλλικής και καστανής ζάχαρης;

2. Εν συνεχεία, η κρυσταλλωμένη ζάχαρη φυγοκεντρείται για να παράγει κρυστάλλους ζάχαρης ενώ υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία για να αφαιρεθεί πλήρως η μελάσα και να δημιουργηθούν μικρότεροι κρύσταλλοι.

Από την άλλη, η καστανή ζάχαρη είτε υφίσταται λιγότερη επεξεργασία για να κρατήσει την περιεκτικότητά της σε μελάσα, είτε παράγεται με συνδυασμό λευκής ζάχαρης με μελάσα.

Οι μαγειρικές χρήσεις της ζάχαρης: Τόσο η λευκή όσο και η καστανή, μπορούν να ενταχθούν με αμέτρητους τρόπους στο ψήσιμο και το μαγείρεμα. Η μελάσα έχει την χρησιμότητα να διατηρεί την υγρασία στην καστανή ζάχαρη, οπότε τα γλυκά είναι αυτομάτως πιο μαλακά και λιγότερο αφράτα.

Εικόνα
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ λευκής κρυσταλλικής και καστανής ζάχαρης;

Συγκεκριμένα τα μπισκότα που φτιάχνονται με καστανή ζάχαρη θα είναι πιο υγρά, ενώ τα μπισκότα που παρασκευάζονται με λευκή θα αυξηθούν σε όγκο και θα είναι πιο αφράτα. Έτσι, η λευκή ζάχαρη χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε αρτοσκευάσματα που απαιτούν το μείγμα να είναι πιο αφράτο, όπως οι μαρέγκες, οι μους, τα σουφλέ και τα αφράτα αρτοσκευάσματα. 

Τέλος η προτίμηση της λευκής ζάχαρης συγκριτικά με την καστανή, στις συνταγές, θα αλλάξει το χρώμα των τροφίμων, δίνοντας μια ελαφρώς καφέ απόχρωση που φέρνει σε καραμέλα.

Ποια ζάχαρη θεωρείται η καλύτερη; Κύριο κριτήριο σε αυτό είναι οι γευστικές προτιμήσεις σας, αφού οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο τύπων είναι η γεύση και το χρώμα. Βέβαια η καστανή ζάχαρη αποτελείται από περισσότερα μέταλλα από τη λευκή, αν και οι ποσότητες αυτών των μετάλλων, είναι λιγοστές και χωρίς ιδιαίτερο όφελος για την υγεία.

Εικόνα
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ λευκής κρυσταλλικής και καστανής ζάχαρης;

Άλλα είδη ζάχαρης: Στο εμπόριο κυκλοφορόυν κι άλλα είδη ζάχαρης, όπως μαύρη, καρύδας ή κοκοφοίνικα, φρουκτόζη, ερυθριτόλη και στέβια. Τα υγρά είδη ζάχαρης περιλαμβάνουν: το μέλι, το σιρόπι γλυκόζης, το σιρόπι αγαύης, το σιρόπι σφενδάμου, το σιρόπι βύνης κριθαριού, το σιρόπι γιακόν και τη μελάσα.

Ρίξε μια ματιά: Τα φρούτα τελικά περιέχουν πολλή ζάχαρη;

Αγαπημένο