Νηστεία: Τι πρέπει να προσέξεις για να μην κινδυνεύσεις

3
'
istock

Η νηστεία, αν ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή με σωστούς συνδυασμούς τροφίμων, μόνο ευεργετικά οφέλη μπορεί να έχει για τον οργανισμό μας. Η νηστεία της Σαρακοστής αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού και ταυτόχρονα και για μείωση βάρους, μιας και χαρακτηρίζεται από την υψηλή κατανάλωση τροφίμων χαμηλών σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσιων σε φυτικές ίνες. Βασική προϋπόθεση για να το επιτύχεις αυτό είναι η προσοχή στην ποσότητα γιατί πολλές φορές τείνουμε να υπερκαταναλώνουμε υδατάνθρακες. Ακόμη, πολλές φορές λόγω μειωμένης πρόσληψης πρωτεΐνης δεν νιώθουμε κορεσμό και είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουμε στην ποσότητα.

Μάθε ακόμα τι χρειάζεται να ξέρεις αν θέλεις το παιδί σου να νηστέψει. 

Τι πρέπει να προσέξεις στη νηστεία

1.     Προτιμούμε την κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, ψωμί πολύσπορο), που προκαλούν κορεσμό, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.

2.     Προσπαθούμε να αναπληρώνουμε την ποσότητα πρωτεΐνης που δεν λαμβάνουμε λόγω της έλλειψης κατανάλωσης κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών. Έτσι, καλό είναι να εντάσσουμε στη διατροφή μας τρόφιμα όπως τα όσπρια, το σουσάμι, το ταχίνι, τα μανιτάρια, τα θαλασσινά και τους ξηρούς καρπούς.

3.     Ακόμη, αποτέλεσμα της έλλειψης κατανάλωσης κρέατος είναι η ανεπάρκεια πρόσληψης βιταμίνης Β12 και σιδήρου. Για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας, πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση εμπλουτισμένων τρόφιμων (κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως). Τρόφιμα που είναι καλές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μύδια, τα στρείδια και εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως.

4.     Ο συνδυασμός στην νηστεία είναι από τα βασικότερα που πρέπει να προσέξουμε αν θέλουμε να μην δημιουργήσουμε διατροφικές ελλείψεις. Για την καλύτερη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου συνδυάζουμε την κατανάλωση των τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο, με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες, ακτινίδια, λαχανάκια Βρυξελλών).

5.     Μια ακόμη συνέπεια της έλλειψης γαλακτοκομικών αποτελεί η μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου. Γι' αυτό θα πρέπει να εντάξουμε στην διατροφή μας αρκετό λάχανο, μπρόκολο, σπανάκι, αμύγδαλα, ταχίνι και σουσάμι.

6.     Προσοχή πρέπει να δίνεται και στο μαγείρεμα, προτιμάμε να μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα  ή στο φούρνο και να αποφεύγουμε το τηγάνισμα.

Τέλος, μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται από ανθρώπους που πάσχουν από αναιμία, οστεοπόρωση, διαβήτη ή έχουν κάποιο άλλο νόσημα. Συμβουλεύσου λοιπόν έναν ειδικό πτυχιούχο διατροφολόγο πριν ξεκινήσεις τη νηστεία.

Καλή Σαρακοστή!


 

Μαργαρίτα Μπουλούμπαση

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc.

Η Μαργαρίτα Μπουλούμπαση είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, ΒSc, Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Χαϊδάρι. Είναι απόφοιτη του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλίας στη σχολή «Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας τροφίμων & Διατροφής» και τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας. Κατά την διάρκεια των σπουδών της πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας  "Animus"  στην Λάρισα, όπου ασχολήθηκε με τη σύνταξη διαιτολογίων για την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας, του Σακχαρώδη διαβήτη, των Νεφροπαθειών, της Χολοκυστοπάθειας, της Νόσου του Crohn, της Εκκολπωμάτωσης, της Διαβητικής Νεφροπάθειας και της Υπέρτασης. Τέλος, ασχολήθηκε με τη σύνταξη διαιτολογίων για αθλητές, παιδιά καθώς και με την σύνταξη διαιτολογίων για αύξηση ή απώλεια βάρους. Στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας της πραγματοποίησε έρευνα με θέμα : «Διατροφικές συνήθειες και φυσική δραστηριότητα των φοιτητών Καρδίτσας».