ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι είναι η Τσικνοπέμπτη; Πως καθιερώθηκε και τι γιορτάζουμε

Πότε πέφτει φέτος;
25.02.2021
3
'
Τσικνοπέμπτη 2021 Shutterstock

Η Τσικνοπέμπτη είναι η πέμπτη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, όλα τα σπίτια ανά την Ελλάδα ψήνουν κρέας στη σχάρα, και έτσι αναδύεται στον αέρα η μυρωδιά της «τσίκνας». Φυσικά, τα τοπικά έθιμα Τσικνοπέμπτης ανά την Ελλάδα είναι πάρα πολλά.

Πώς ξεκίνησε να γιορτάζεται η Τσικνοπέμπτη και τι συμβολίζει

Η προέλευση αυτού του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, και άλλοι θεωρούν ότι προήλθε από τον θεό Διόνυσο, που αγαπούσε το κρασί και γενικά τις εκδηλώσεις, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι προήλθε από τις γιορτές των αρχαίων Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Η γιορτή των Ρωμαίων που αρκετοί θεωρούν ότι ήταν η αρχαία εκδοχή της Τσικνοπέμπτης ήταν τα Lupercalia. Γιορτάζονταν στα μέσα του Φεβρουαρίου ή  τις 15 Φεβρουαρίου, και ήταν ένα φεστιβάλ γονιμότητας αφιερωμένο στον Faunus, τον ρωμαϊκό θεό της γεωργίας, καθώς και στους Ρωμαίους ιδρυτές Romulus και Remus.

Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα από εκείνη την γιορτή προήλθε η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και όχι η Τσικνοπέμπτη. Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο, ότι η Τσικνοπέμπτη είναι η αρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα. Η Τσικνοπέμπτη για το 2021 είναι την Πέμπτη 4 Μαρτίου.

Αγαπημένο