ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Άγιος Βαλεντίνος: Ποια είναι η ιστορία πίσω από την ημέρα των ερωτευμένων

Σίγουρα δεν είναι αυτή που φαντάζεσαι!
3
'
άγιος βαλεντίνος ιστορία

Η ιστορία της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου - και η ταυτότητα του Αγίου - καλύπτεται από μυστήριο. Γνωρίζουμε ότι ο Φεβρουάριος εορτάζεται εδώ και πολύ καιρό ως μήνας ρομαντισμού και ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, έχει τις ρίζες της τόσο στην χριστιανική όσο και στην αρχαία ρωμαϊκή παράδοση. Αλλά ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος και πώς συνδέθηκε με αυτήν την αρχαία τελετή;

Από που κατάγεται ο Άγιος Βαλεντίνος

Η Καθολική Εκκλησία αναγνωρίζει τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς Αγίους που ονομάζονται Βαλεντίνος ή Βαλεντίνος, όλοι τους μάρτυρες. Ένας θρύλος υποστηρίζει ότι ο Βαλεντίνος ήταν ιερέας που υπηρέτησε τον τρίτο αιώνα στη Ρώμη. Όταν ο αυτοκράτορας Claudius II αποφάσισε ότι οι ανύπαντροι έκαναν καλύτερους στρατιώτες από εκείνους με συζύγους και οικογένειες, απαγόρευσε το γάμο για τους νέους. Ο Βαλεντίνος, συνειδητοποιώντας την αδικία του διατάγματος, αψηφά τον Κλαύδιο και συνεχίζει να κάνει γάμους για νέους εραστές στα κρυφά. Όταν ανακαλύφθηκαν οι ενέργειες του Αγίου Βαλεντίνου, ο Κλαύδιος διέταξε να δολοφονηθεί. Ακόμα άλλοι επιμένουν ότι ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος του Τέρνι, επίσκοπος, που ήταν ο πραγματικός Βαλεντίνος. Αυτός, επίσης, αποκεφαλίστηκε από τον Κλαύδιο Β 'έξω από τη Ρώμη.


Άλλες ιστορίες υποδηλώνουν ότι ο Βαλεντίνος μπορεί να σκοτώθηκε επειδή προσπάθησε να βοηθήσει τους Χριστιανούς να ξεφύγουν από σκληρές ρωμαϊκές φυλακές, όπου συχνά ξυλοκοπήθηκαν και βασανίζονταν. Σύμφωνα με έναν θρύλο, ένας φυλακισμένος Βαλεντίνος έστειλε την πρώτη «βαλεντίνια επιστολή» αφού ερωτεύτηκε ένα νεαρό κορίτσι - πιθανώς την κόρη του φυλακισμένου του - που τον επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια του τοκετού του. Πριν από το θάνατό του, ισχυρίζεται ότι της έγραψε μια επιστολή με την ένδειξη "From your Valentine", μια έκφραση που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Παρόλο που η αλήθεια πίσω από τους θρύλους του Αγίου Βαλεντίνου είναι πικρή, οι ιστορίες είναι ρομαντικές. Μέχρι τον Μεσαίωνα, ίσως χάρη σε αυτήν τη φήμη, ο Βαλεντίνος θα γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς αγίους στην Αγγλία και τη Γαλλία.

Γιατί γιορτάζουμε τον Άγιο Βαλεντίνο

Ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται στα μέσα Φεβρουαρίου για να τιμήσει την επέτειο του θανάτου ή της ταφής του Αγίου Βαλεντίνου - που πιθανότατα συνέβη γύρω στο 270 μ.Χ. - άλλοι ισχυρίζονται ότι η χριστιανική εκκλησία μπορεί να έχει αποφασίσει να τοποθετήσει την ημέρα γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου στη μέση Φεβρουάριος σε μια προσπάθεια «Χριστιανοποίησης» της ειδωλολατρικής γιορτής της Λουπερκαλίας (Lupercalia). Γιορτάζονταν στα μέσα του Φεβρουαρίου ή  τις 15 Φεβρουαρίου,και ήταν ένα φεστιβάλ γονιμότητας αφιερωμένο στον Faunus, τον ρωμαϊκό θεό της γεωργίας, καθώς και στους Ρωμαίους ιδρυτές Romulus και Remus.

Για να ξεκινήσει το φεστιβάλ, τα μέλη του Luperci, μια τάξη Ρωμαίων ιερέων, συγκεντρώνονταν σε μια ιερή σπηλιά όπου τα βρέφη Romulus και Remus, οι ιδρυτές της Ρώμης, πιστεύονταν ότι φροντίστηκαν από έναν λύκο ή ξεχασμένο. Οι ιερείς θυσίαζαν μια κατσίκα, για γονιμότητα και ένα σκυλί, για καθαρισμό. Στη συνέχεια, αφαιρούσαν το δέρμα της αίγας σε λωρίδες, τα έβαζαν στο αίμα της θυσίας και έβγαιναν στους δρόμους, ακουμπώντας απαλά τις γυναίκες και τα χωράφια με το δέρμα της αίγας. Αντί να φοβούνται, οι Ρωμαίες χαιρόντουσαν με το άγγιγμα επειδή θεωρούσαν ότι θα ήταν πιο γόνιμες τον επόμενο χρόνο. Αργότερα, σύμφωνα με το μύθο, όλες οι νεαρές γυναίκες στην πόλη έβαζαν τα ονόματά τους σε ένα μεγάλο δοχείο. Οι εργένηδες της πόλης επέλεγαν ο καθένας ένα όνομα και έκαναν έρωτα με την γυναίκα, το όνομα της οποίας έγραφε το χαρτί που τράβηξαν. Αυτό το ειδύλλιο πολύ συχνά κατέληγε σε γάμο.

Πότε είναι ο Άγιος Βαλεντίνος

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου δηλώθηκε επίσημα από τον Πάπα το 496 μ.Χ. με αποτέλεσμα ορισμένοι να πιστέψουν ότι αντικατέστησε την Lupercalia με την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Η πρώτη απόδειξη της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου με ρομαντική έννοια ήρθε τον 14ο αιώνα, μέσα από την ποίηση του Τζέφρι Τσότσερ.

Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ αναφέρθηκε επίσης στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο έργο του, έχοντας την Οφηλία να μιλά για την ημέρα στο έργο του «Άμλετ» του 17ου αιώνα. Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου όπως την γνωρίζουμε σήμερα, άρχισε να παίρνει μορφή τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα,. ο 1913, η εταιρεία Hallmark Cards στο Κάνσας του Μιζούρι, ξεκίνησαν την μαζική παραγωγή καρτών για την γιορτή αυτή, προκαλώντας την έναρξη της εμπορευματοποίησης της 14ης Φεβρουαρίου. Πολλά μαγαζιά μάλιστα, εκείνη την ημέρα κάνουν τεράστιες εισπράξεις λόγω των δώρων και των λουλουδιών που αγοράζονται, ενώ άλλοι προτιμούν να κάνουν τα δώρα τους μόνοι τους.
 

Αγαπημένο