ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μεγάλη Εβδομάδα: Τι συμβολίζει η κάθε ημέρα και τι πρέπει να κάνουμε

Μεγάλη εβδομάδα ή Αγία εβδομάδα ή Εβδομάδα των Αγίων Παθών!
18.04.2022
2
'
Μεγάλη Εβδομάδα_Πότε πέφτει και τι γιορτάζουμε κάθε μέρα της; Πάσχα Μεγάλη Εβδομάδα

Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, όπου τελείται η ακολουθία του Νυμφίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. 

Το Χριστιανικό Πάσχα είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται την Κυριακή μετά την πρώτη ανοιξιάτικη πανσέληνο, που σχηματίζεται μετά την εαρινή ισημερία, που λαμβάνει χώρα στις 21 Μαρτίου. Φέτος, το Πάσχα θα γιορταστεί στις 24 Απριλίου.

Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται καθ' εκάστη των ημερών αυτής, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία. Η Μεγάλη Εβδομάδα λέγεται επίσης και «Αγία Εβδομάδα». σε διάκριση της «Καθαρής Εβδομάδας», που είναι η πρώτη εβδομάδα των νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αλλά και όλων των άλλων εβδομάδων του έτους. Η Μεγάλη Εβδομάδα ή Αγία εβδομάδα ή Εβδομάδα των Αγίων Παθών λέγεται επίσης και Εβδομάδα ξηροφαγίας, καθώς ακολουθείται αυστηρή νηστεία. Παλιότερα ονομαζόταν και άπρακτος εβδομάς, διότι συνηθιζόταν και η πλήρης αποχή από κάθε εργασία. 

Εικόνα
pasxa

Δείτε επίσηςΑργίες 2022: Ο χρόνος που οι αργίες θα δυσαρεστήσουν τους εργαζόμενους - Ποιες πέφτουν σαββατοκύριακα;

Αναλυτικά οι ημερομηνίες της Μεγάλης Εβδομάδας:

  • Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου
  • Μεγάλη Τρίτη, 19 Απριλίου
  • Μεγάλη Τετάρτη, 20 Απριλίου
  • Μεγάλη Πέμπτη, 21 Απριλίου
  • Μεγάλη Παρασκευή, 22 Απριλίου
  • Μεγάλο Σάββατο, 23 Απριλίου
  • Κυριακή του Πάσχα, 24 Απριλίου
  • Δευτέρα του Πάσχα, 25 Απριλίου

Μεγάλη Δευτέρα

Από τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινούν τα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Είναι λοιπόν αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου (γιου του Ιακώβ), που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε με έναν Του λόγο.

Μεγάλη Τρίτη 

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων. Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα. Ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή.

Μεγάλη Τετάρτη 

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στον Χριστό και άλειψε τα πόδια Του με μύρο.

Εικόνα
pasxa

Μεγάλη Πέμπτη 

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στον Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στην Γεσθημανή, στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην Άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα.

Μεγάλη Παρασκευή 

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση. Γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. Τη Μεγάλη Παρασκευή ψάλλονται τα γνωστά 12 Ευαγγέλια τα οποία είναι 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννου. Οι περικοπές αυτές των Ευαγγελίων αναφέρονται στα φρικτά πάθη του Κυρίου, στην Σταύρωση και την ταφή. Ανάμεσα στο 5ο και 6ο Ευαγγέλιο γίνεται η Έξοδος του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα, γίνεται η περιφορά του σε όλο τον Ναό και ψάλλεται το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου».

Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο είναι αφιερωμένο στην Ταφή του Χριστού και στην Εις Άδου Κάθοδο. Σύμφωνα με τις ευαγγελικές διηγήσεις, μαζεύτηκαν οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι στον Πιλάτο και τον παρεκάλεσαν να ασφαλίσει τον τάφο του Χριστού μέχρι την τρίτη ήμερα, διότι, όπως έλεγαν, είχαν την υποψία μήπως οι μαθητές κλέψουν την νύχτα το σώμα του Ιησού και κηρύξουν κατόπιν ότι αναστήθηκε. Ο Πιλάτος, έδωσε την άδεια και εκείνοι σφράγισαν τον τάφο, τοποθετώντας μια φρουρά από στρατιώτες για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Δείτε επίσης: Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται και πότε θα το δούμε στη τσέπη μας;

 

Αγαπημένο