ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σούβλισμα αρνιού: Είσαι σίγουρος/η ότι ξέρεις το νόημα πίσω από το αγαπημένο έθιμο;

Γιατί σουβλίζουμε αρνί;
24.04.2022
2
'
Σούβλισμα αρνιού: Είσαι σίγουρος/η ότι ξέρεις το νόημα πίσω από το αγαπημένο έθιμο; Σούβλισμα_αρνιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ξεκίνησε το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού, ή αλλιώς του εθίμου που είναι συνδεδεμένο με μεγάλη γιορτή και χαρά; Αν ναι, τότε είστε στο σωστό άρθρο, καθώς σας έχουμε απάντηση!

Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης: Κορονοϊός - Σταδιακή άρση των μέτρων και "κανονικό" Πάσχα προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας

Το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού

Το έθιμο του σουβλίσματος, προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα και σχετίζεται με την έξοδο του λαού από την Αίγυπτο. Εκείνο το βράδυ, κάθε οικογένεια πρόσφερε ως θυσία στο Θεό ένα αρνί για τη σωτηρία όλου του λαού, το οποίο και έφαγαν, χωρίς να σπάσουν τα κόκαλά του, μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα. 

Αυτή την σημαντική στιγμή, η αλλιώς την έξοδό τους από την Αίγυπτο, οι Ισραηλίτες τη γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 14 του μήνα Νισάν (μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου) και την ονομάζουν Πάσχα πού σημαίνει πέρασμα, διάβαση, καθώς με τη διέλευση της Ερυθράς Θάλασσας πέρασαν από τη σκλαβιά της Αιγύπτου στην ελευθερία.

Η γιορτή του Πάσχα (στα εβραϊκά Πεσάχ) είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Εβραίων και διαρκεί μαζί με την Εβδομάδα των Αζύμων οκτώ μέρες. Επίσης ο αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου. 

Δείτε και αυτό: Τα super χορταστικά νηστίσιμα φαγητά για να τα φας το βράδυ χωρίς φόβο!

Το απόγευμα στην Εκκλησία γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης. Οι Χριστιανοί ανταλλάσσουν αδελφικό ασπασμό διαβάζοντας το Ευαγγέλιο σε διάφορες σε διάφορες γλώσσες. Από την Κυριακή του Πάσχα και για 40 ημέρες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον λέγοντας «Χριστός Ανέστη» και απαντώντας «Αληθώς Ανέστη».

Την Κυριακή του Πάσχα εκτός απ’ τα αυγά σε μερικά μέρη καθαγιάζεται και ο Αμνός του Πάσχα και διανέμεται στους εκκλησιαζόμενους από τον παπά. Αυτοί φέρνουν τη μερίδα τους στο σπίτι τους και όλα τα μέλη της οικογένειάς τους παίρνουν από το αγιασθέν κρέας. Αυτό είναι «το καταβόλι» των Κερκυραίων.

Ρίξτε μια ματιά και σε αυτό: Γιατί βάζουμε κιλά όταν νηστεύουμε

Αγαπημένο