ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αρνί που περίσσεψε; Οι top συνταγές για να το αξιοποιήσεις

Μερικές ιδέες ώστε τίποτα να μην πάει χαμένο
27.04.2022
1
'
Αρνί που περίσσεψε; Οι τοπ συνταγές για να το αξιοποιήσεις cooked_lamb

Το πασχαλινό τραπέζι ειδικά της Κυριακής του Πάσχα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπητά ελληνικά έθιμα και έχει διατηρηθεί ακέραιο με την πάροδο του χρόνου.

Είναι γνωστό πως κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα τρώμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα τα πρώτα κρεατικά μετά την νηστεία των 40 ημέρών. 

Μικροί και μεγάλοι περιμένουν να απολάυσουν το αρνί όσο είναι ζεστό, μόλις βγει από τη σούβλα. Το τραπέζι αυτό αφήνει σε όλους μας μια υπέροχη γέυση, μερικές ευχάριστες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και μπόλικες μερίδες αρνί που περίσσεψαν. Πόσες φορές έχουμε φυλάξει τα κομμάτια που περίσσεψαν με αποτέλεσμα να μην τα καταναλώσουμε ποτέ και απλώς να τα πετάξουμε μετά από λίγες μέρες; 

Αν θες και εσύ να μάθεις μερικές χρήσιμες συνταγές για να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου κρεατικό και μέτα την Κυριακή του Πάσχα συνέχισε την ανάγνωση και μην αφήνεις από δω και πέρα τίποτα να πάει χαμένο.

Μάθε πως μπορείς να αξιοποιήσεις το αρνί που περίσσεψε ακολουθώντας απλές συνταγές. 

Διάβασε εδώ: Οι θερμίδες που κρύβουν το αρνί, το κοκορέτσι και η μαγειρίτσα

Συνταγές για το αρνί που περίσσεψε: 

Τάρτα με αρνί και διάφορα τυριά: 

Υλικά

  • 1 φύλλο κουρού
  • 400 γραμμάρια αρνί ξεψαχνισμένο.
  • 300 γραμμάρια μυζήθρα γλυκιά, τριμμένη
  • 300 γραμμάρια γραβιέρα, τριμμένη
  • Μερικά φυλλαράκια δυόσμου
  • 4 ντοματίνια
  • 1 αυγό
  • Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αφού λαδώσετε ένα ταψάκι τάρτας, στρώνετε το φύλλο κουρού, ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
  2. Ωστόσο, ρυθμίζετε τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 180°C, πάνω κάτω.
  3. Σε ένα μπολ, ανακατεύετε τα υλικά, κρατώντας στη άκρη λίγη γραβιέρα για το πασπάλισμα.
  4. Στρώνετε το μίγμα στο ταψάκι, πασπαλίζετε με το τυρί και λίγο πιπέρι, στολίζετε με ντοματίνια  και ψήνετε για περίπου 1 ώρα, με τη σχάρα τοποθετημένη χαμηλά.
Εικόνα
lamb pie

 

Διάβασε επίσης : Σούβλισμα αρνιού: Είσαι σίγουρος/η ότι ξέρεις το νόημα πίσω από το αγαπημένο έθιμο;

Ταλιατέλες με αρνί: 

Υλικά  

  • 500 γραμμ. ταλιατέλες
  • 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 300 γραμμ. άσπρα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 2 συσκ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1/4 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι ή τυρί κρέμα
  • Αρνί που περίσσεψε (ψιλοκομμένο)
  • Τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση 

  1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά.
  2. Προσθέτετε στη συνέχεια το σκόρδο και τα μανιτάρια.
  3. Αφήνετε να πιούν τα υγρά τους.
  4. Βάζετε το αρνί, σβήνετε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά.
  5. Προσθέτετε τη ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι.
Εικόνα
lamb with pasta

 

Πολύχρωμη σαλάτα με αρνάκι και σως βινεγκρέτ:

Υλικά

Για τη σαλάτα

  • Φύλλα μαρουλιού, σγουρής σαλάτας, βαλεριάνας και κόκκινου λάχανου
  • Τριμμένο καρότο
  • Κάππαρη σε σπόρους
  • Κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • Ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • Αρνάκι ξεψαχνισμένο περίπου 500 γραμμάρια ελαφρώς τσιγαρισμένο

Για την βινεγκρέτ

  • Μισό φλυτζάνι ξύδι μπαλσάμικο
  • 1-2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Λίγο άνηθο ψιλoκομμένο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ για σαλάτα, βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το κρέας και ανακατεύετε.
  2. Καλύπτετε τη σαλάτα με το κρέας.
  3. Για τη βινεγκρέτ, τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα άδειο βαζάκι ή σέικερ και χτυπήστε δυνατά.
  4. Περιχύστε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ.
Εικόνα
lamb salad

 

Ίσως να σε ενδιαφέρει ακόμη: Χοιρινό σε σάλτσα σόγιας με μέλι και τηγανιτό ρύζι από την Κατερίνα Λένη

Αρνί φρικασέ με λαχανικά: 

Υλικά

  • 750 γραμμάρια αρνί ξεψαχνισμένο
  • 2 μαρούλια
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο:
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • Χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Πλένετε τα μαρούλια, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
  2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ρίχνετε ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθεί ο πάτος της.
  3. Τσιγαρίζετε τα μαρούλια και τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά, και προσθέτετε τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και νερό, μέχρι να καλυφθούν τα χορταρικά.
  4. Σιγοβράζετε για μία ώρα και προσθέτετε το αρνί. Συνεχίζετε να σιγοβράζετε για άλλα 15 λεπτά και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένετε 15 λεπτά μέχρι να φτιάξετε το αυγολέμονο.

Extra tip: Πως να φτιάξεις το κατάλληλο αυγολέμονο

Αυγολέμονο: 

  • Σε ένα multi mixer, ρίχνετε τα 2 αυγά και τον χυμό λεμονιού. Χτυπάτε το μίγμα μέχρι να αφρίσει και το ρίχνετε σε ένα μπολ.
  • Μεταγγίζετε με μια βαθιά κουτάλα σιγά σιγά, ζωμό από το φαγητό στο μίγμα του αυγολέμονου και ταυτόχρονα  χτυπάτε το μίγμα με τον αυγοδάρτη. Σταματάτε όταν το μίγμα έχει γίνει αρκετά θερμό και ομοιογενές.
  • Έπειτα με την κουτάλα, σιγά σιγά, προσθέτετε το μίγμα (ζωμός + αυγολέμονο) στην κατσαρόλα.
  • Κρατώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια, την κουνάτε κυκλικά να πάει παντού το αυγολέμονο.
  • Τότε μόνο επανατοποθετείτε την κατσαρόλα στην φωτιά, σε χαμηλή θερμοκρασία, να πάρει μια βράση για 2-3 λεπτά.
Αγαπημένο