ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται και πότε θα το δούμε στη τσέπη μας;

Τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να πάρουμε το δώρο του Πάσχα!
21.03.2022
1
'
Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται και πότε θα το δούμε στη τσέπη μας; Δώρο_Πάσχα

Το Πάσχα πλησιάζει σιγά σιγά και όλοι μας προετοιμαζόμαστε για την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και για τα δώρα που παραδοσιακά αγοράζουμε για τα βαφτιστήρια μας. Φυσικά μια έξτρα βοήθεια στο εισόδημα μας εκείνη την περίοδο είναι και το δώρο του Πάσχα.

Πότε θα το δούμε στη τσέπη μας;

Το Δώρο Πάσχα πληρώνεται στους μισθωτούς μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή στις 20 Απριλίου. Όσον αφορά στους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας για χρονική περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως και 30 Απριλίου, το δώρο Πάσχα θα πληρωθεί τόσο από τον εργοδότη (για το διάστημα που ο μισθωτός εργαζόταν), όσο και από το κράτος (για το διάστημα που βρέθηκε σε αναστολή εργασίας και λάμβανε το επίδομα των 534 ευρώ).

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρο Πάσχα.

Δες επίσης: Έρευνα: Γιατί οι εργαζόμενοι με τηλεργασία κινδυνεύουν με burnout

Εικόνα
δωρο

 

Πως υπολογίζεται;

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ης Απριλίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρειΤι μπορείς να κάνεις για να είσαι χαρούμενη στη δουλειά;

Αγαπημένο