Έρευνα: Γιατί η τηλεργασία πρέπει να καθιερωθεί και μετά την καραντίνα

3
'

Όσοι εργάζονται με τηλεργασία, σίγουρα θα έχουν πολλά ευετράπελα να διηγηθούν. Από το να κάνουν Zoom meetings με... πιτζάμες, μέχρι μια ξαφνική διακοπή λόγω των παιδιών ή των κατοικιδίων τους. Κι όμως, η επιστήμη λέει άλλα και μάλιστα προτείνει η τηλεργασία να καθιερωθεί και μετά την καραντίνα, γιατί αυξάνει την παραγωγικότητά μας.

Τι αναφέρει η έρευνα για την τηλεργασία

Ο Nicholas Bloom, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford της California, έκανε μια πολύ εύστοχη παρατήρηση: «Αν ψάξετε στο Google, τον όρο τηλεργασία τότε οι 10 πρώτες φωτογραφίες που θα εμφανιστούν θα είναι με άτομα που εργάζονται με πιτζάμες, ή πίνουν αλκοόλ. Καμία από αυτές δεν έχει θετικό μήνυμα, την ώρα που η τηλεργασία έχει αρκετά οφέλη για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη.»

Και ο ίδιος φυσικά, κάνει λόγο για έρευνα που έγινε το 2013 σε κινέζικες εταιρίες, αναφορικά με την τηλεργασία. Το Bloom, έκανε ένα κοινωνικό πείραμα και έστειλε τους εργαζόμενους των εταιριών να εργαστούν από το σπίτι τους, 4 ημέρες την εβδομάδα. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η αποδοτικότητά τους αυξήθηκε κατά 13%! Το ποσοστό αυτό μάλιστα, ήταν ικανό για να κάνει εταιρίες κολλοσούς όπως η Fujitsu και το Twitter να σκέφτονται να καθιερώσουν την τηλεργασία, ακόμα και μετά το πέρας της πανδημίας.

Σαφώς και είναι εύκολο να νιώσουμε αποκομμένοι από το εργασιακό μας περιβάλλον, ή να δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε όταν εργαζόμαστε απο το σπίτι, ωστόσο τα στοιχεία είναι ενδιαφέροντα και αδιάσειστα. Επομένως, είναι τελικά στο χέρι μας να βρούμε τους ρυθμούς μας αναφορικά με την εργασία από το σπίτι αφού όπως όλα δείχνουν ένας σωστός επαγγελματίας, αποδίδει πάντα και παντού!