ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Λέπρα: Τι είναι, τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς και οι τρόποι προστασίας

Ανησυχία έχει προκληθεί στον Εθνικό Οργανισμό Υγείας μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος λέπρας στη χώρα μας!
2
'
Λέπρα: Τι είναι, τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς και οι τρόποι προστασίας Λέπρα

Κρούσμα λέπρας εντοπίστηκε στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα στο Αττικόν νοσοκομείο και έχει σημάνει συναγερμός. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου, Σπυρίδων Πουρνάρας, μιλώντας στην τηλεόραση ανέφερε τα εξής:

«Βρήκαμε ότι υπάρχει μικροβακτηρίδιο λέπρας. Είχαμε βρει και πρόπερσι το 2020 άλλο ένα κρούσμα. Θέλω να σας πω ότι υπάρχουν κρούσματα παλιών ασθενειών, από λίγα σποραδικά. Το περιστατικό ήταν από την Πελοπόννησο. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση να τα βρούμε, για να μην διασπαστούν».

Τι είναι η λέπρα

Σύμφωνα με τον οδηγό του πολίτη, η λέπρα που αποκαλείται επίσης νόσος του Χάνσεν, προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της λέπρας (Mycobacterium leprae).

Ενώ, πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για μια ασθένεια που έχει εξαφανιστεί, αυτό δεν ισχύει. Πρόκειται για μια χρόνια βακτηριδιακή ασθένεια του δέρματος και των περιφερικών νεύρων που μπορεί να προχωρήσει και να προσβάλει εσωτερικά όργανα εάν δεν τύχει της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Το μυκοβακτήριο της λέπρας ανακαλύφθηκε το 1873 από το Νορβηγό γιατρό Γκέρχαρντ Αρμάουερ Χάνσεν και αναγνωρίστηκε από τον Άλμπερτ Νάισερ. Ως τότε πολλοί νόμιζαν ότι ήταν κληρονομική. Ο Χάνσεν συμπέρανε τη μολυσματικότητά της και έδειξε ότι ήταν δυνατόν να ελεγχθεί κάπως, αν οι πάσχοντες απομονώνονταν.

Σε μερικές μορφές της λέπρας, μπορούν να προσβληθούν η μύτη, ο λαιμός, τα μάτια και οι όρχεις.

Η λέπρα προσβάλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Είναι όμως πολύ σπάνια σε παιδιά κάτω των 3 ετών.

Ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται η λέπρα, παραμένει ακαθόριστος.

Είναι πιθανόν ότι η λέπρα μεταδίδεται λόγω στενής και συχνής επαφής με ανθρώπους που είναι ήδη μολυσμένοι με το μυκοβακτηρίδιο της λέπρας.

Το βακτηρίδιο μπορεί να εισέλθει στο σώμα διαμέσου της μύτης ή δέρματος που παρουσιάζει βλάβες. Ο χρόνος επώασης της νόσου θεωρείται ότι μπορεί να κυμαίνεται από 9 μήνες έως 20 χρόνια.

Οι ασθενείς με λέπρα που δεν υποβάλλονται σε θεραπεία, έχουν εκατομμύρια μυκοβακτηρίδια στη μύτη τους που είναι σε θέση να μεταδίδουν τη νόσο.

Εικόνα
ΛΕΠΡΑ

Δείτε επίσης: ΕΟΔΥ: Ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα λέπρας στην Ελλάδα

Συμπτώματα

Μια κόκκινη κηλίδα στο δέρμα που έπειτα απλώνεται παντού. Ενώ, μπορεί να αλλάξει τη χροιά του δέρματος και των μαλλιών και να τα κάνει πιο ξηρά.

Βλάβες στο δέρμα, τις οποίες ο ασθενής δεν αισθάνεται, καθώς το το μυκοβακτήριο της λέπρας απονεκρώσει τα νεύρα του δέρματος. Η αναισθησία που δημιουργείται καθιστά τα άκρα ευάλωτα σε τραυματισμούς ή εγκαύματα που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια χεριών, ποδιών, δακτύλων και σε ακρωτηριασμούς.

Αιμορραγία και συμφόρηση της μύτης.

Απώλεια τριχών στα φρύδια, στα βλέφαρα και αλλού στο σώμα.

Παραμορφώσεις στα χέρια και στα πόδια.

Βλάβες στα μάτια και τύφλωση λόγω προσβολής του οπτικού νεύρου.

Προσβολή εσωτερικών οργάνων, όπως το ήπαρ, ο σπλήνας ή οι όρχεις, και τα νευρικά στελέχη.

 Θεραπεία και τρόποι προστασίας

Η λέπρα μπορεί να αντιμετωπισθεί με αντιβίωση. Η θεραπεία που ανακαλύφθηκε πριν από 20 χρόνια, περιλαμβάνει διάφορα αντιβιοτικά που πρέπει να λαμβάνονται για τουλάχιστον 6 μήνες για μερικά χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυνατότητα του ασθενή να μεταδίδει τη νόσο σε άλλους, χάνεται σε μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες από την έναρξη της θεραπείας.

Η πρόληψη της λέπρας περιλαμβάνει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία που σταματούν την εξάπλωση της νόσου. Άνθρωποι που ζουν στο ίδιο σπίτι με το άτομο που πάσχει και οποιοσδήποτε έρχεται σε στενή επαφή με μολυσμένο άτομο, πρέπει να εξεταστούν από γιατρό και να εξετάζονται από γιατρό κάθε χρόνο για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Για τους ασθενείς που παίρνουν θεραπεία δεν υπάρχουν περιορισμοί για να εργάζονται ή να πηγαίνουν σε σχολείο.

Η λέπρα είναι νόσημα που πρέπει να δηλώνεται από τους γιατρούς στις αρμόδιες αρχές.

Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της λέπρας. Όμως το εμβόλιο κατά της φυματίωσης (BCG), μπορεί να δίνει κάποια προστασία κατά της λέπρας διότι το μικρόβιο που προκαλεί τη λέπρα είναι συγγενικό του μικροβίου που προκαλεί τη φυματίωση.

Μάθετε ακόμη: Έχεις νοσήσει από κορονοϊό; Μάθε πόσο ευάλωτος είσαι στην κατάθλιψη!

Αγαπημένο