ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα και τι συμβαίνει όταν το αμελούμε;

Πως είναι ο σωστός τρόπος διατήρησης της στοματικής υγιεινής;
13.11.2022
1
'
Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα και τι συμβαίνει όταν το αμελούμε; Photo/Istock

Σε σχετικές έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα του πότε πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα, αποτελέσματα έδειξαν ότι ένας στους δέκα ανθρώπους μπορεί να αλλάζει και μία φορά το χρόνο, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την στοματική υγιεινή του.

Κάτι που δεν είναι αρκετό γνωστό, είναι ότι κατά το βούρτσισμα των δοντιών μας ο καθαρισμός μπορεί και να είναι ανώφελος στην περίπτωση που δεν έχουμε αλλάξει την οδοντόβουρτσά μας για πολύ καιρό.

Μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν δείξει ότι μόνο ένας στους πέντε ακολουθεί πιστά τους κανόνες υγιεινής, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό δεν αλλάζει την οδοντόβουρτσα όσο συχνά είναι αναγκαίο.

Ωστόσο, η κακή αυτή η συνήθεια δεν είναι επικίνδυνη μόνο για την στοματική υγιεινή, αλλά και για την συνολική υγεία σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Άμεση λεύκανση των δοντιών με προϊόντα που έχετε στο σπίτι σας

Εικόνα
Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα και τι συμβαίνει όταν το αμελούμε;

Το ερώτημα λοιπόν είναι πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις την οδοντόβουρτσά σου;

Οι οδοντίατροι συνιστούν, ότι πρέπει η οδοντόβουρτσα να αλλάζετε κάθε τρεις μήνες ακόμα και νωρίτερα!

Που βοηθά η συχνή αλλαγή της οδοντόβουρτσας:

Τόσο στο να διατηρείται καθαρή και υγιής η στοματική υγεία όσο και στον περιορισμό της συσσώρευσης μικροβίων και βακτηρίων στον ελάχιστο βαθμό.

Τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την χρήση της οδοντόβουρτσας για πολύ καιρό, στην στοματική υγεία:

Μία πολυχρησιμοποιημένη οδοντόβουρτσα καθιστά αδύνατη την προσπάθειά σου για σωστή υγιεινή και ακυρώνει τον καθιερωμένο εξάμηνο βαθύ καθαρισμό, μεταφέροντας βακτήρια καθώς και σωματίδια τροφής.

Εικόνα
Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα και τι συμβαίνει όταν το αμελούμε;

Πότε πρέπει να αντικαταστήσεις άμεσα την οδοντόβουρτσά σου:

1. Στην περίπτωση που νιώσεις ενόχληση ή πόνο στα ούλα.

2. Αν αντιμετωπίζεις στρεπτόκοκκο, κρυολόγημα ή ερεθισμό στις αμυγδαλές.

Μην ξεχνάς ότι τα τρόφιμα που παραμένουν στις τρίχες της οδοντόβουρτσας, είναι πιθανό να δημιουργήσουν συσσώρευση πλάκας που μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και ασθένεια των ούλων.

Πρόβλημα επίσης, μπορεί να αποτελέσει η μη αποτελεσματική απομάκρυνση των τροφών, με συμπτώματα: συσσώρευσης πλάκας και επομένως άμεση ανάγκη για σφραγίσματα, τερηδόνα και ασθένειες των ούλων.

Με ποιον τρόπο μπορείς να διατηρήσεις την οδοντόβουρτσά σου καθαρή:

Είναι ίσως η πιο απλή διαδικασία που οι οδοντίατροι τονίζουν πάντα στους ασθενείς τους.

Η χρήση ζεστού νερού για το πλύσιμο της, είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να απολυμάνει σωστά μεταξύ των χρήσεων και μέχρι την αντικατάσταση της.

Μπορείς ακόμα να περιλούσεις την οδοντόβουρτσά σου με στοματικό διάλυμα ή να την βάλεις σε ποτήρι με ζεστό νερό, μαζί με λίγη ποσότητα οδοντόκρεμας για κάποια λεπτά. Έτσι σίγουρα θα την απαλλάξεις από τυχόν δυσάρεστα βακτήρια.

Αφού τελειώσεις τον καθαρισμό, το καλύτερο είναι να κρατήσεις την οδοντόβουρτσά σου όρθια και να την αφήσεις να στεγνώσει φυσικά.

Εικόνα
Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα και τι συμβαίνει όταν το αμελούμε;

Τέλος ένα ακόμα βήμα που μπορείς να εντάξεις στην φροντίδα της στοματικής σου υγείας, είναι το νήμα καθώς και το ελαφρύ βούρτσισμα των ούλων.

Όπως όλοι ξέρουμε, η χειρότερη μορφή τερηδόνας ξεκινά από τη γραμμή των ούλων. Σημαντική λεπτομέρεια να βουρτσίζεις τα δόντια σου απαλά, για να μην δεις αιμορραγία ή υπερβολική ερυθρότητα κατά το βούρτσισμα.

Ρίξε μια ματιά: Στοματική υγεία και μακροζωία: Πότε και πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας για να ζήσετε περισσότερο

Αγαπημένο