ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν τα χαλασμένα δόντια;

Η καλή υγεία ξεκινά από τη στοματική μας υγεία. Η Χειρουργός Οδοντίατρος Ελευθερία Μιχαλιάνου εξηγεί πώς οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και οι τοξίνες μπορούν να καταλάβουν όλο μας το σώμα, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.
22.11.2021
2
'
γυναίκα με χαλασμένα δόντια istockphoto

Το στόμα είναι η κεντρική είσοδος του σώματός μας, από όπου μπαίνουν στον οργανισμό μας πολλά και διαφορετικά πράγματα, κάποια χρήσιμα και απαραίτητα όπως το νερό, η τροφή, ο αέρας, αλλά και κάποια βλαβερά όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες.

Υγιές στόμα = καλύτερη ποιότητα ζωής

Το υγιές στόμα και τα υγιή δόντια αποτελούν την καλύτερη ασπίδα άμυνας και θωράκισης για τον οργανισμό μας, όμως ένα μη υγιές στόμα είναι εύκολο να επηρεάσει πολλά προβλήματα στη γενικότερη υγεία μας και κατά συνέπεια στην ποιότητα ζωής μας.

Το στόμα και τα δόντια είναι το δεύτερο πράγμα που κοιτάζει κάποιος (το πρώτο είναι τα μάτια) όταν μας συναντάει. Το χαμόγελο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στην εμφάνισή μας! Τί να σου κάνει το ακριβό μακιγιάζ, το ακριβό ρούχο, το ακριβό άρωμα, το ακριβό κινητό, το ακριβό κόσμημα, όταν χαμογελώντας αποκαλύπτονται χαλασμένα δόντια; Αναγκάζεσαι να χαμογελάς τυπικά ή σφιγμένα και με χείλη κλειστά κι έτσι η έκφραση που παίρνει το στόμα σου αποκαλύπτει στους άλλους την ψυχική σου διάθεση, αλλά και την εκτίμηση που έχεις τόσο στον εαυτό σου, όσο και στους άλλους. 

Επιπλέον το να χαμογελάμε πλατιά και αληθινά κάνει πολύ καλό στην υγεία μας, καθώς εκείνη τη στιγμή γίνεται στον οργανισμό μας μία έκρηξη ενδορφινών, των ουσιών δηλαδή που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα διώχνοντας μακριά μας την κατάθλιψη.

Διάβασε ακόμη: 8 δραστικά tips για να ανακουφίσεις το μωράκι σου από τον πόνο των πρώτων δοντιών

Το στόμα μας είναι εστία μικροβίων

Μέσα στο στόμα μας βρίσκονται πάνω από 300 διαφορετικά είδη μικροοργανισμών. Κάποιοι από αυτούς τους μικροοργανισμούς ανήκουν στη φυσιολογική χλωρίδα και δεν προκαλούν προβλήματα, κάποιοι είναι δυνητικά παθογόνοι και κάποιοι προκαλούν προβλήματα όπως κύστες κλπ. Οι πιο συχνές ασθένειες που επηρεάζουν τη στοματική μας υγεία είναι η τερηδόνα, η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και ο καρκίνος του στόματος. Περισσότερο από το 40% των ενηλίκων αναφέρουν ότι ένιωσαν πόνο στο στόμα τους τον τελευταίο χρόνο και πάνω από το 80% των ανθρώπων είχαν τουλάχιστον ένα σφράγισμα μέχρι την ηλικία των 34 ετών.

Εικόνα
istockphoto

 

Οι περιοδοντικές νόσοι ως χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις επηρεάζουν τον ιστό των ούλων και άλλες δομές που υποστηρίζουν τα δόντια. Εάν, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και οι τοξίνες καθώς και οι νόσοι αυτοί, δεν αντιμετωπιστούν σωστά και έγκαιρα με την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα, μπορεί να εξαπλωθούν σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος! Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας, για παράδειγμα, καρκίνου, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, διαβήτη ή μακροχρόνιας θεραπείας με κορτικοστεροειδή.

Δες ακόμη: Αυτές είναι οι 10 υγιεινές τροφές που βλάπτουν τα δόντια σου

Δόντια και ασθένειες

Όλοι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί αποτελούν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα και μπορεί:

Να επηρεάσουν τον σακχαρώδη διαβήτη. Ασθενείς με περιοδοντική φλεγμονή παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μάλιστα, η θεραπεία της περιοδοντίτιδας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου.

Να προκαλέσουν αθηροσκλήρωση στις αρτηρίες με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε προβλήματα καρδιάς.

Να δημιουργήσουν επιπλοκές στην κύηση όπως γέννηση πρόωρων ή/και λιποβαρών μωρών.

Να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των λοιμώξεων του αναπνευστικού (π.χ. πνευμονία, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια). Τα βακτήρια από περιοδοντική νόσο κατεβαίνουν από το λαιμό με το σάλιο και καταλήγουν στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Να επιφέρουν προβλήματα στον εγκέφαλο. Η κακή στοματική υγεία είναι παράγοντας κινδύνου για την άνοια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, επειδή τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στον εγκέφαλο,

Να αυξήσουν την πιθανότητα καρκίνου του εντέρου. Όταν τα βακτήρια μεταφέρονται μέσω του αίματος και φτάνουν στο έντερο, είναι πιθανό να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη του καρκίνου ή να επιδεινώσουν έναν ήδη υπάρχοντα όγκο.

Δυστυχώς στη χώρα μας η οδοντιατρική πράξη έχει ευτελιστεί και υποτιμάται από κοινό και πολιτεία, με συνέπεια να επιδεινώνεται συνεχώς η υγεία του πληθυσμού.

Διάβασε περισσότερα: Οι βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στο στόμα σου

 

Αγαπημένο