ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Η οστεοπόρωση θεραπεύεται;

H oστεοπόρωση είναι ένα χρόνιο νόσημα που όμως θεραπεύεται, μας εξηγεί ο ρευματολόγος Σπύρος Νίκας.
10.11.2021
2
'
γυναίκα και οστεοπόρωση istockphoto

Η oστεοπόρωση είναι ένα μεταβολικό ασυμπτωματικό νόσημα των οστών (ΔΕΝ προκαλεί συμπτώματα παρά μόνο όταν γίνει κάποιο κάταγμα), που χαρακτηρίζεται από "αδύναμο - αραιό" οστό (μειωμένη οστική πυκνότητα/BMD) σε συνδυασμό με διαταραχή της οστικής αρχιτεκτονικής. Κάτι τέτοιο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα (πιο συχνά στη σπονδυλική στήλη, στο ισχίο [το πιο σοβαρό] και στην πηχεοκαρπική) αλλά και σε κάποιο βαθμό με αυξημένο κίνδυνο για θάνατο (αφού 20% των ασθενών με κάταγμα ισχίου δυστυχώς θα πεθάνει στον 1ο χρόνο).

Διάβασε αυτό: Πόνος στα κόκαλα: Μήπως φταίει η βιταμίνη D;

Ποιες είναι οι μορφές της οστεοπόρωσης;

Υπάρχουν πολλές μορφές οστεοπόρωσης, εκ των οποίων οι πιο συχνές είναι:

  • μετεμμηνοπαυσιακή: εμφανίζεται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, λόγω απώλειας των οιστρογόνων και της προστατευτικής δράσης αυτών στο οστό. Είναι η πιο συχνή μορφή 
  • επαγόμενη από κορτιζόνη: αναπτύσσεται ταχέως, για αυτό και ΚΑΘΕ ασθενής που πρόκειται να λάβει κορτιζόνη για διάστημα μεγαλύτερο από 3 μήνες πρέπει να λαμβάνει και προστασία 
  • γεροντική: μετά τα 75 έτη, σε άνδρες και γυναίκες 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Κυρίως με τη μέθοδο DEXA (εκτίμηση BMD). Εύρημα Tscore < -2,5 σε ΟΜΣΣ ή ισχίο (πχ -2,8 είναι οστεοπόρωση), θεραπεία όμως θα χρειαστούν και κάποιες γυναίκες με οστεοπενία (πχ Tscore = -2,2) & αυξημένο καταγματικό κίνδυνο (FRAX), όπως ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ με κάταγμα χαμηλής βίας (ανεξαρτήτως BMD).

Να τονισθεί ότι σε γυναίκες με οστεοπενία ΧΩΡΙΣ αυξημένο καταγματικό κίνδυνο (FRAX) ΔΕΝ απαιτείται θεραπεία, ούτε καν συμπληρώματα ασβεστίου με βιταμίνη D. Πριν την έναρξη κάθε θεραπείας οστεοπόρωσης απαιτείται συγκεκριμένος εργαστηριακός έλεγχος, για αποκλεισμό υποκείμενου νοσήματος  (2θης οστεοπόρωση, πχ σε έδαφος υπερθυρεοειδισμού).

Δες κι αυτό: Οστεοπόρωση: Πώς μπορείς να κάνεις πρόληψη;

Υπάρχει θεραπεία για την οστεοπόρωση;

Οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν διφωσφονικά ή denosumab ως πρώτης γραμμής αγωγή, πάντα σε συνδυασμό με ασβέστιο και βιταμίνη D3. Τεριπαρατίδη ή romosozumab για πιο ειδικές ή σοβαρές περιπτώσεις. Η διάρκεια θεραπείας είναι μακροχρόνια αλλά σε καμία περίπτωση εφ όρου ζωής. Δίνονται συστάσεις για άσκηση, επειδή έχει ευεργετικό ρόλο και συμβάλλει στην αποφυγή πτώσεων.   

Έχει τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναφερθεί το γεγονός ότι η οστεοπόρωση είναι ένα ΧΡΟΝΙΟ νόσημα που: 

α) θεραπεύεται (η οστική πυκνότητα είναι δυνατόν και πρέπει να έρθει σε επίπεδα εκτός οστεοπόρωσης) 

β) και έτσι η θεραπεία είναι δυνατό και πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή και για κάποιο χρονικό διάστημα 

γ) οι δόσεις στις διάφορες θεραπείες είναι πάντα οι ίδιες, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της νόσου (πχ ίδια δόση διφωσφονικών και ασβεστίου θα λάβει μια ασθενής με Tscore -2,6 χωρίς κατάγματα [ήπια μορφή οστεοπόρωσης] και ίδια δόση μια ασθενής με Τscore -3,6 και 2 σπονδυλικά κατάγματα [σοβαρή και εγκατεστημένη οστεοπόρωση])

Δες ακόμη: Οι καλύτερες ασκήσεις για την οστεοπόρωση 
Αγαπημένο