ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί νιώθεις μεταλλική γεύση στο στόμα;

Αισθάνεσαι μερικές φορές τη γεύση σου αλλοιωμένη και άσχημη σαν να έχεις δαγκώσει... λαμαρίνα; (Μπορεί να είσαι ερωτευμένη, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση!). Δες τι κρύβει η μεταλλική γεύση στο στόμα σου.
4
'
γυναίκα βγάζει γλώσσα istockphoto

Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν μεταλλική γεύση στο στόμα. Η πιο πιθανή είναι να υπάρχει κάποια μια μόλυνση σε δόντι ή να μην τηρείς απόλυτα τους κανόνες της στοματικής υγιεινής. Αν ο λόγος είναι αυτός, τότε κανόνισε όσο πιο σύντομα μπορείς ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σου για οδοντικό τσεκ απ και αφιέρωσε λίγο περισσότερο χρόνο στο βούρτσισμα και τη χρήση νήματος. Πέρα από αυτό όμως υπάρχουν και άλλες αιτίες που το στόμα σου έχει μεταλλική γεύση. Ο παθολόγος Θεόδωρος Έξαρχος μας εξηγεί ποιες είναι.

Κακή στοματική υγιεινή

Εάν δεν βουρτσίζεις και δεν χρησιμοποιείς νήμα τακτικά, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι προβλήματα με τα δόντια και τα ούλα, όπως ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και κάποια οδοντική μόλυνση.

Διάβασε περισσότερα: Οι 7 χρυσοί κανόνες για να αποκτήσεις λευκό χαμόγελο!

Εικόνα
istockphoto

 

Φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μεταλλική γεύση επειδή το σώμα σας απορροφά το φάρμακο και στη συνέχεια βγαίνει στο σάλιο. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν:

  • Αντιβιοτικά όπως κλαριθρομυκίνη, μετρονιδαζόλη και τετρακυκλίνη και αντιϊσταμινικά.
  • Αλλοπουρινόλη, φάρμακο για την ουρική αρθρίτιδα.
  • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένης της καπτοπρίλης.
  • Λίθιο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων ψυχιατρικών παθήσεων.
  • Μεθαζολαμίδη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του γλαυκώματος.
  •  Mετφορμίνη, φάρμακο για τον διαβήτη.

Τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία, όπως τα αντικαταθλιπτικά, μπορούν επίσης να είναι ένοχοι της μεταλλικής γεύσης, επειδή κλείνουν τους γευστικούς κάλυκες, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση της γεύσης.

Δες ακόμη: 5 φυσικά αντιυπερτασικά που πρέπει να βάλεις στη ζωή σου

Βιταμίνες ή συμπληρώματα

Πολυβιταμίνες με βαρέα μέταλλα (όπως χρώμιο, χαλκός και ψευδάργυρος) ή συμπληρώματα διατροφής για το κρυολόγημα (όπως παστίλιες ψευδαργύρου) μπορεί να προκαλέσουν μεταλλική γεύση. Το ίδιο και οι βιταμίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα συμπληρώματα σιδήρου ή ασβεστίου. Συνήθως, η γεύση εξαφανίζεται καθώς το σώμα σου αφομοιώνει τις βιταμίνες ή το φάρμακο, δηλαδή περίπου σε δύο ώρες μετά τη λήψη. Εάν όχι, επανεξέτασε τη δόση τους.

Λοιμώξεις

Ορισμένες ασθένειες μπορούν να αλλάξουν την αίσθηση της γεύσης, κάτι που μπορεί να σε αφήσει με μεταλλική γεύση στο στόμα, όπως

  • Ιώσεις
  • Ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα
  • Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

Θεραπεία για τον καρκίνο

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία - ειδικά για καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου - μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά αλλαγών στη γεύση και την όσφρηση, συμπεριλαμβανομένης και της μεταλλικής γεύσης. Προκαλείται συνήθως κατά τη διάρκεια της ενδοφλέβιας έγχυσης και αφορά κυρίως φάρμακα όπως βινκριστίνη, σισπλατίνη και κυκλοφωσφαμίδη. Μελέτες δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμησή του, αν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εγκυμοσύνη

Κατηγόρησε τις ορμόνες: Η μεταλλική γεύση ή αλλιώς "δυσγευσία" είναι ιδιαίτερα συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για μερικές μέλλουσες μητέρες αυτό σημαίνει λιγούρα για τουρσιά και παγωτό, ενώ για άλλες, σημαίνει μια ανεξήγητη μεταλλική ή ξινή γεύση. Υπάρχει ελπίδα όμως. Συνήθως, η δυσγευσία είναι χειρότερη κατά το πρώτο τρίμηνο, έτσι καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, η μεταλλική γεύση εξασθενεί.

Εικόνα
istockphoto

 

Άνοια

Οι γευστικοί κάλυκες όλων μειώνονται με την ηλικία, αλλά για τα άτομα με άνοια, αυτές οι αλλαγές μπορεί να επιταχυνθούν ως αποτέλεσμα αλλαγών στον εγκέφαλο. Μερικές φορές το φαγητό αρχίζει να έχει διαφορετική γεύση από ότι στο παρελθόν. Οι γευστικοί κάλυκες συνδέονται με νεύρα με τον εγκέφαλο και μπορεί να συμβούν γευστικές ανωμαλίες όταν το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη γεύση δεν λειτουργεί σωστά.

Δες ακόμη: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 55 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια

Αλλεργίες

Μια μεταλλική γεύση στο στόμα μπορεί να είναι παρενέργεια τροφικής αλλεργίας, ειδικά σε οστρακοειδή ή ξηρούς καρπούς. Είναι ένα πρώιμο σημάδι, το οποίο μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Έκθεση σε χημικά

Η εισπνοή ορισμένων ουσιών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της μεταλλικής γεύσης στο στόμα, όπως

  • Εντομοκτόνα: Μια μεταλλική γεύση στο στόμα μπορεί να είναι σημάδι ορισμένων τύπων δηλητηρίασης από εντομοκτόνα ή φυτοφάρμακα.
  • Μόλυβδος: Βρίσκεται συχνότερα σε βαφές ενώ έχει επίσης και άλλες πηγές, όπως το νερό και ορισμένα καλλυντικά.
  • Υδράργυρος: Συνήθως συνδέεται με τα ψάρια και άλλα θαλασσινά, αλλά αυτό το τοξικό μέταλλο μπορεί επίσης να βρεθεί σε εργοτάξια και σε παλιά θερμόμετρα.

Μεταλλική γεύση και COVID-19

Η απώλεια γεύσης και όσφρησης είναι μια πιθανή παρενέργεια του COVID-19, αλλά κάποιοι ασθενείς έχουν αναφέρει επίσης μια μεταλλική γεύση.

Εικόνα
istockphotos

 

Τί μπορείς να κάνεις

  • Πρόσεχε τη στοματική σου υγιεινή.
  • Πίνε αρκετό νερό ώστε να παρεμένεις ενυδατωμένη για να αποτρέψεις την ξηροστομία, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεταλλική γεύση.
  • Άλλαξε τα μεταλλικά μαχαιροπίρουνα και τα μπουκάλια νερού, τα οποία μπορεί να χειροτερέψουν τη μεταλλική γεύση. Δοκίμασε γυάλινα, πλαστικά ή κεραμικά σκεύη.
  • Ξέπλενε το στόμα σου πριν φας, με μαγειρική σόδα και ζεστό νερό. Μπορεί να ρυθμίσει την ισορροπία του pH του στόματός σου και να εξουδετερώσει τα οξέα.
  • Κόψε το κάπνισμα, καθώς το τσιγάρο μπορεί να επιδεινώσει τη μεταλλική γεύση. Δες εδώ: Πάλι καπνίζεις κρυφά;
  • Πιπίλισε ένα παγάκι.
  • Μάσησε δυόσμο ή τσίχλα χωρίς ζάχαρη.
  • Τρώγε τροφές που μπορούν να καλύψουν τη μεταλλική γεύση όπως εσπεριδοειδή, ιδιαίτερα χυμοί λεμονιού, ξινά τρόφιμα, όπως τουρσιά και άλλα είδη με βάση το ξύδι, γλυκαντικά, όπως το σιρόπι σφενδάμου (το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες).

Αν η μεταλλική γεύση στο στόμα σου επιμένει, μην προσπαθήσεις να καλύψεις τα συμπτώματα. Απευθύνσου στο γιατρό, ο οποίος μπορεί να διαγνώσει τί κρύβεται πίσω από αυτήν.

Δες ακόμη: 12 λόγοι για τους οποίους η αφυδάτωση κάνει κακό στην υγεία

Αγαπημένο