ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

11 καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αλλάξεις

Νομίζεις ότι πρόκειται για υγιεινές συνήθειες, όμως, κάνεις λάθος.
4
'
brush teeth shutterstock

Ναι, είσαι της υγιεινής διατροφής! Και της καθαριότητας! Και της τάξης! Και της οργάνωσης! Μοιάζουμε, λοιπόν! Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι είσαι viewer σ' αυτό το site που αγαπά την υγεία και την ευεξία, Ξέρεις όμως ότι εμείς, τα control freak του υγιεινού life style, μερικές φορές την πατάμε λόγω ελλειπής ενημέρωσης ή επειδή νέα δεδομένα προκύπτουν, που αναιρούν τα παλιά; Διάβασε πιο κάτω και θα καταλάβεις τι εννοώ.

Για του λόγου το αληθές, σου συστήνω να ρίξεις μια ματιά στα παρακάτω, διασταυρώνοντας τις πληροφορίες που πιθανόν να σε ωθήσουν να αλλάξεις κάποιες από τις μέχρι τώρα συνήθειές σου.

Παίρνεις πολυβιταμίνη κάθε μέρα

Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention, δεν έχει επιβεβαιωθεί από έρευνες ότι η λήψη μιας πολυβιταμίνης ημερησίως μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό ή να ωφελήσει μακροπρόθεσμα την  υγεία σου. Στην πραγματικότητα αυτό που μπορεί να βοηθήσει, αν δεν διατρέφεσαι ισορροπημένα, είναι να το συζητήσεις με τον παθολόγο σου και να γίνουν ερευνητικά κάποιες εξετάσεις για τον έλεγχο πιθανών διατροφικών ελλείψεων και να σου χορηγηθούν, εφόσον εντοπιστούν, τα κατάλληλα συμπληρώματα.

Πλένεις τα δόντια σου αμέσως μετά το φαγητό

Σύμφωνα  με το Αmerican Dental Association, για να προστατέψεις τα δόντια σου από τη φθορά - ιδιαίτερα αν έχει προηγηθεί κατανάλωση όξινων τροφών, όπως π.χ πορτοκαλάδα - είναι προτιμότερο να πλένεις τα δόντια σου μισή ώρα μετά το γεύμα και όχι αμέσως μετά το φαγητό.

Βάζεις το ζεστό φαγητό στο τάπερ

Αν αυτό το τάπερ, όμως, είναι πλαστικό, τότε με τη θερμότητα απελευθερώνει διοξίνες βλαβερές για τον οργανισμό σου. Γι’ αυτό ή θα πρέπει να περιμένεις να κρυώσει το φαγητό πριν το βάλεις στο τάπερ που θα πάρεις μαζί σου στο γραφείο ή να προτιμήσεις το γυάλινο τάπερ. Επίσης, για τους ίδιους λόγους θα πρέπει να αποφεύγεις το ζέσταμα του φαγητού μέσα στο τάπερ στο φρούρνο μικροκυμάτων, εκτός αν το τάπερ είναι και σε αυτή την περίπτωση γυάλινο ή έχει ειδική ένδειξη καταλληλότητας για χρήση στα μικροκύματα.

Διάβασε ακόμα πως να διώξεις τους λεκέδες από τα τάπερ.

Δεν τρως κάτι, γιατί σε πειράζει

Είσαι όμως σίγουρη ότι σε πειράζει; Γιατί αν σε πείραξε μια φορά, δε σημαίνει ότι θα σε πειράζει πάντα ή ότι έχεις απαραίτητα κάποια δυσανεξία στη συγκεκριμένη τροφή.  Είτε γιατί πιστεύεις ότι σε ενοχλούν κάποιες τροφές είτε γιατί ακολουθείς αμιφλεγόμενες δίαιτες, το να αποκλείεις από τη διατροφή σου τροφές ή διατροφικές ομάδες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Πρώτα απ΄ όλα, γιατί στερείς από τον οργανισμό σου συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται σε συγκεκριμένες τροφές, αλλά κυρίως γιατί αποκλείοντας τροφές εκπαιδεύεις το γαστρεντερικό σου σύστημα στην αποχή του, με αποτέλεσμα να τις ξεχνά και να αντιδρά με ευαισθησία, όταν τις καταναλώσεις ξανά. Να θυμάσαι ότι ακόμα και ένα τροφικό τεστ δυσανεξίας θα πρέπει να γίνεται μόνο από γαστρεντερολόγο και μόνο εκείνος μπορεί να σου πει αν πραγματικά χρειάζεται να αποφύγεις κάποια τροφή.

Χρησιμοποιείς το αλκοόλ για χαλάρωση

Μπορεί το αλκοόλ με μέτρο να έχει κάποια οφέλη για την καρδιά σου, όμως αν το καταναλώνεις καθημερινά για να χαλαρώσεις, χτίζεις μια συνήθεια που είναι δύσκολο να ελέγξεις μετά. Σε αυτή την περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεπεράσεις το μέτρο της συνιστώμενης κατανάλωσης, γιατί σταδιακά μπορεί να χρειάζεσαι όλο και περισσότερη ποσότητα για να χαλαρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η σύνδεση αλκοόλ = χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και όπως είναι γνωστό ο εθισμός στο αλκοόλ είναι από τους πιο σοβαρούς και επιβαρυντικούς για την υγεία.

Αργείς να αλλάξεις σφουγγαράκι

Για το σφουγγαράκι στον νεροχύτη μιλάμε, το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, είναι ένα από τα αντικείμενα με τα περισσότερα μικρόβια, καθώς ,λόγω της υγρασίας, ευνοεί την ανάπτυξή τους. Γι αυτό μην περιμένεις να φθαρεί, για να το αλλάξεις. Ο ενδεικνυόμενος χρόνος αντικατάστασης είναι κάθε δύο βδομάδες. Επίσης, ένας καλός τρόπος για να σκοτώνονται τα μικρόβια είναι να το βάζεις κάθε μέρα για 2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων σε μέτρια θερμοκρασία.

Διάβασε ακόμα 20 tips καθαριότητας για να κάνεις το σπίτι σου να γυαλίζει.

Χρησιμοποιείς μπατονέτες

Στην πραγματικότητα θα πρέπει να εγκαταλείψεις αυτή τη συνήθεια. Το συστήνουν οι ΩΡΛ, το επιβεβαιώνει όμως και το Centers for Disease Control and Prevention που εξηγεί ότι, χρησιμοποιώντας μπατονέτες για τον καθαρισμό των αυτιών, ευνοούνται μολύνσεις και ερεθισμοί. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις μετά το λούσιμο των μαλλιών σου είναι να σκουπίσεις καλά τα αυτιά σου με την άκρη της πετσέτας.

Πλένεις τα χέρια σου με απολυμαντικό σαπούνι

Αν το χρησιμοποιείς συνέχεια, με την καθημερινή επανάληψη εκπαιδεύεις τα μικρόβια να γίνουν πιο ανθεκτικά. Στην πραγματικότητα πρέπει να προτιμάς το πλύσιμο με νερό και κοινό σαπούνι, όταν πλένεις τα χέρια σου.

Εικόνα
shower
shutterstock
 

Κάνεις κάθε μέρα ντους

Με αυτό τον τρόπο αφαιρείς τη φυσική λιπαρότητα του δέρματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεις την πιθανότητα για εκδήλωση ξηροδερμίας, κνίδωσης ή δερματικών ερεθισμών. Αν δεν μπορείς να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια, τουλάχιστον φρόντισε να χρησιμοποιείς προϊόντα που σέβονται το PH του δέρματος. Κατά κανόνα θα τα βρεις στα φαρμακεία.

Υπερβάλλεις με τα καθαριστικά

Υπάρχουν πολλές έρευνες που ενοχοποιούν τα καθαριστικά, που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό του σπιτιού, για άσθμα. Αν έχεις διαπιστώσει ότι μετά τη χρήση τους βήχεις, μπουκώνει η μύτη σου ή δακρύζουν τα μάτια σου ή εκδηλώνεις κάποιο εξάνθημα, τότε θα πρέπει να τα αντικαταστήσεις με προϊόντα πιο ήπια και φιλικά. Καλό είναι, όταν τα χρησιμοποιείς για να καθαρίσεις το σπίτι, να έχεις ανοιχτό το παράθυρο για να μη συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα του σπιτιού τα χημικά τους. Να θυμάσαι ότι υπάρχουν και πιο φυσικές εναλλακτικές, όπως για παράδειγμα η μαγειρική σόδα.

Μάθε ακόμα ποιος είναι ο σωστός τρόπος ξεσκονίσματος που πρέπει να υιοθετήσεις. 

Λατρεύεις το ζεστό μπάνιο

Ό,τι καλύτερο για να χαλαρώσεις μετά από μια δύσκολη ημέρα, το ξέρω! Κι όμως δεν είναι ό,τι καλύτερο για σένα, αφού αν το νερό είναι πολύ ζεστό είναι επιβαρυντικό για τα αγγεία σου, τα οποία διαστέλλονται με τη θερμότητα (ό,τι χειρότερο, αν έχεις κιρσούς ή ευρυαγγείες) και κινδυνεύεις να ζαλιστείς, λόγω της πτώσης της πίεσης. Επίσης, με το ζεστό νερό αφυδατώνεται το δέρμα σου και επιδεινώνεται η ξηροδερμία. Προτιμότερο λοιπόν το ντους με χλιαρό προς ζεστό νερό το χειμώνα και χλιαρό προς κρύο το καλοκαίρι.

Αγαπημένο