ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ο λάθος τρόπος ξεσκονίσματος: Γιατί πρέπει να τον αποφύγεις

Πόσο συχνά και με ποιο τρόπο πρέπει να ξεσκονίζεις το σπίτι για να μηδενίσεις τους κίνδυνους για την υγεία σου και να εξασφαλίσεις μια πραγματικά υγιεινή ατμόσφαιρα.
3
'
ξεσκόνισμα istock

Η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις οικιακές εργασίες - όπως πλύσιμο και άπλωμα ρούχων, πλύσιμο πιάτων, σφουγγάρισμα - τις κάνεις με τρόπο ρομποτικό χωρίς να το πολυσκέφτεσαι και χωρίς να απαιτείται ειδική γνώση. Υπάρχει, όμως, μία «δουλειά σπιτιού» που ίσως απαιτεί περισσότερο συντονισμό και προγραμματισμό από ό,τι φανταζόσουν, αν θες να είσαι βέβαιη ότι την κάνεις σωστά και αυτή είναι το ξεσκόνισμα.

Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί σύμφωνα με όσα συμβουλεύει ο κλάδος της Αλλεργιολογίας, για να ξεσκονίσει κανείς με υγιεινό τρόπο πρέπει να ξεσκονίσει με τον σωστό τρόπο. Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει βήχα ή φτάρνισμα σε άτομα ευαίσθητα. Ιδιαίτερα όταν κατά το ξεσκόνισμα διαχέεται στον περιβάλλον.

Επίσης, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις διαδικτυακές εκδόσεις της Royal Society, αναφέρει ότι η σύνθεση της οικιακής σκόνης δεν είναι και τόσο αθώα. Εμπεριέχει νεκρά κύτταρα, μύκητες και βακτήρια που κυμαίνονται από τα καλοήθη έως τα δυνητικά επιβλαβή, συμπεριλαμβανομένου του Staphylococcus aureus.  

Πόσο συχνά πρέπει να ξεσκονίζεις

Μπορεί να είναι κάτι βαρετό, το ξεσκόνισμα όμως είναι κάτι απολύτως απαραίτητο, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Επίσης, πρέπει να ξεσκονίζεις όχι μόνο τα πάνω – πάνω και τα μπροστά μπροστά, αλλά και όλες τις δύσκολες και απρόσιτες περιοχές, όπως είναι οι βιβλιοθήκες, η βάση της τηλεόρασης, οι περιοχές πάνω από τα ντουλάπια, έτσι ώστε να έχεις μέσα στο σπίτι σου ένα πιο υγιές περιβάλλον, απαλλαγμένο από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα, λέει η Jennifer Rodriguez, διευθύντρια ανάπτυξης επιχειρήσεων στο Pro Housekeepers. Η υπερβολική σκόνη μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργικές αντιδράσεις, σύμφωνα με την ειδικό, όπως αλλεργική ρινίτιδα, ερεθισμό στα μάτια ή βήχα.

Σημασία έχει κι ο τρόπος 

Αντί απλώς να περνάς ένα ξεσκονόπανο πάνω στις επιφάνειες μέσα στο σπίτι, το να έχεις ένα οργανωμένο σχέδιο θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την απλή ανακατανομή της σκόνης σε όλο το σπίτι. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος με το λάθος ξεσκόνισμα, εξάλλου. Ότι διαχέεται η σκόνη σε όλον τον χώρο, με αποτέλεσμα να εισπνέεις τα πιθανά αλλεργιογόνα της σκόνης. 

Μάθε επίσης πόσες θερμίδες καις με τις δουλειές του σπιτιού.

Πώς να ξεσκονίζεις σωστά

Υπάρχουν δύο τρόποι. Όταν ξεσκονίζεις, να αφήνεις ανοιχτά τα παράθυρα. Δηλαδή να προτιμάς να ξεσκονίζεις την ίδια ώρα που αερίζεις το σπίτι.  Ο δεύτερος τρόπος  είναι να προτιμάς το υγρό ξεσκόνισμα, δηλαδή να περνάς τις επιφάνειες με βρεγμένο πανί. Και σε αυτή την περίπτωση όμως να προτιμάς να είνα ανοιχτά τα παράθυρα. Ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείς καθαριστικά προϊοντα.

Μην ξεχνάς επίσης να βάζεις συχνά ηλεκτρική σκούπα, και να τινάζεις ριχτάρια και χαλιά, γιατί η σκόνη μαζεύεται κι εκεί. Αυτός είναι ένας λόγος που πρέπει να προτιμάς τα μικρά και ελαφριά χαλιά που μπορείς να σηκώσεις και τα βαμβακερά ριχτάρια που μπορούν να πλυθούν και να στεγνώσουν πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να επιδιώκεις το πιο συχνό τους πλύσιμο.

Σκόνη και υγρασία ο χειρότερος συνδυασμός

Καθώς η σκόνη συσσωρεύεται αρχίζει να παίρνει υγρασία από τον αέρα γύρω της, κι αν δεν καθαριστεί αρχίζει τότε να κολλάει στην επιφάνεια στην οποία εγκαταστάθηκε αρχικά. Ο συνδυασμός σκόνης και υγρασίας ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και μούχλας. Γι’ αυτό το ξεσκόνισμα είναι μια οικιακή εργασία που δεν πρέπει να αναβάλλεται.

Για τη σκόνη πάντως που δεν έχει ακόμη προσκολληθεί, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Cultural Heritage αποκαλύπτει ότι η ηλεκτρική σκούπα είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο αφαίρεσης. Το ίδιο και το σκούπισμα με πανί μικροϊνών.

Μην παραλείπεις να βάζεις ηλεκτρική σκούπα συχνά, αν θες μια υγιή ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι, ακόμα και αν λόγω πανδημίας δεν έρχονται επισκέπτες στο σπίτι. Η σκόνη σε κάθε περίπτωση είναι επιβαρρυντική. 

Αγαπημένο