ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Προσωπική ζωή και εργασία: Πώς να βρεις την ισορροπία ανάμεσά τους

Μήπως νιώθεις ενοχές επειδή θεωρείς πως για το χρόνο που αφιερώνεις στη δουλειά σου, αναγκάζεσαι να αφήσεις πίσω την προσωπική σου ζωή. Ή μήπως ισχύει το αντίστροφο;
4
'
prosopiki-zoi-kai-ergasia-isoropia

Θεωρείς ότι θα είχες περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης αν είχες λιγότερες οικογενειακές υποχρεώσεις. Υπάρχει τρόπος να πετύχεις την μαγική ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής σου ζωής; 

Ζούμε σε μια εποχή μεγάλης επαγγελματικής αστάθειας και ανασφάλειας όπου οι απαιτήσεις στα περισσότερα επαγγέλματα είναι αυξημένα. Τα παραπάνω κάνουν πολλές φορές ασαφή τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι -ανάμεσά τους μπορεί κι εσύ- να νιώθουν ότι είναι  δύσκολο να βρουν την ισορροπία. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όπου τα δεδομένα στις εργασιακές σχέσεις έχουν αλλάξει άρδην, με την εδραίωση του ευέλικτου ωραρίου, με την έντονη ανταγωνιστικότητα και την ανασφάλεια της μονιμότητας σε μια εργασιακή θέση, υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι καθώς και δυσαρεστημένοι σύντροφοι. Έτσι υπάρχει όλο και περισσότερο επιτακτική η ανάγκη  για ισορροπία μεταξύ προσωπικής κ επαγγελματικής ζωής. 

Είναι όμως εφικτό το να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική σου ζωή;

Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσεις να καταφέρεις το τέλειο κάθε μέρα στη ζωή σου. Επίσης δε γίνεται να είναι όλοι πάντα ευχαριστημένοι. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι απλά να το αποδεχτείς και να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Σημασία έχει η προσπάθεια και να νιώθεις καλά.

Τι μπορείς να δοκιμάσεις για να πετύχεις την «χρυσή τομή» μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής

Οριοθέτησε τη συμπεριφορά σου

Πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει στο μυαλό  σου τι απαιτεί  από σένα η δουλειά σου.  Είναι εντελώς διαφορετικό να είσαι πρόθυμος να δουλέψεις παραπάνω ώρες προκειμένου να ολοκληρώσεις ένα project που σου έχει αναθέσει ο προϊστάμενος ή να βοηθήσεις ένα συνάδελφο που ίσως να χρειάζεται βοήθεια και διαφορετικό να θεωρείσαι  ένα άτομο χωρίς προσωπικότητα που θα θυσιαστεί για τους άλλους με αποτέλεσμα να θαυματοποιίες τον εαυτό σου και να σε εκμεταλλεύονται οι άλλοι.  Ακόμα και μέσα σε μία οικογένεια ή σε μία σχέση καλό είναι να οριοθετήσεις τους ρόλους και τις υποχρεώσεις σου. Να ξέρουν τι να περιμένουν από σένα.

Διάβασε ακόμα: 8 τρόποι να βελτιώσεις τη σχέση σου με τον εαυτό σου και με τον σύντροφό σου

 Μην γυρνάς την πλάτη στην κοινωνική σου ζωή

Στην εποχή μας, οι άνθρωποι αφιερώνουν πολύ χρόνο σε σπουδές ή σε καριέρα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνούν τα χρόνια χωρίς να επενδύουν σε  κάποια σχέση που να τους ικανοποιεί. Καταλαβαίνω ότι για κάποιους ανθρώπους μπορεί οι σπουδές ή μια πετυχημένη καριέρα να αποτελεί προτεραιότητα. Είναι πολύ σεβαστό αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να παίρνουμε ενέργεια και από τις σχέσεις μας  διαφορετικά θα αδειάσουμε. Γι’ αυτό αυτή τη χρονιά επεδίωξε περισσοτερη επαφή με ανθρώπους που αγαπάς. Ή ξεκίνησε μια δραστηριότητα η οποία θα σε βοηθήσει να κοινωνικοποιηθείς και να σε φέρει σε επαφή και με νέα πρόσωπα.  Αυτό θα σε βοηθήσει  να ισορροπήσεις πιο εύκολα μεταξύ καριέρας και προσωπικής ζωής.

ergasia-prosopiki-zoi-diaxeirisi

Να είσαι παρών στη στιγμή

Είναι πολύ σημαντικό να ζεις την κάθε στιγμή. Κλισέ έκφραση αλλά πολύ σημαντική. ‘Όταν λέμε να είσαι παρόν στη στιγμή  εννοούμε να  ζεις με όλες τις αισθήσεις  σου αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, όταν είσαι με τα παιδιά σου δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι τη σύγκρουση που είχες το πρωί  με τον συνάδελφο σου στη δουλειά. Δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι  που έγινε στο παρελθόν και με το να το σκέφτεσαι στο παρόν, χάνεις στιγμές από το τώρα.

Επικοινωνία, η λέξη κλειδί

 Σίγουρα θα υπάρξει κάποια στιγμή, όπου κάποιο προσωπικό γεγονός θα σε επηρεάσει στη δουλειά σου και το αντίστροφο. Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις και να μιλήσεις με άλλους για αυτό και να μοιραστείς αυτό που σου συμβαίνει. Ζήτα χρόνο και κατανόηση. Η αληθινή επικοινωνία και η καλοπροαίρετη πρόθεση θα εκτιμηθούν και θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για εσένα τον ίδιο αλλά θα σου εξασφαλίσουν και ένα  περιβάλλον τα οποίο θα σου παρέχει ηρεμία και υποστήριξη.

Μην ξεχνάς!

Είναι γεγονός πως είναι δύσκολη η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Όχι όμως ακατόρθωτη. Γι’ αυτό προσπάθησε να κάνεις καλή οργάνωση και να απολαμβάνεις αυτά που ζεις. Μικρές ανισορροπίες πάντα θα υπάρχουν γι' αυτό αποδέξου τις σε κάποιο βαθμό αλλά ταυτόχρονα μάθε και να τις ξεπερνάς. Η προσπάθεια, εξάλλου, να ισορροπήσεις είναι συνεχής είναι αποτελεί ένα  μέρος της ίδιας της ζωής.

Διάβασε ακόμα: Συνδέεται η πρόωρη συγκατοίκηση με χωρισμό; 

 

Αγαπημένο