ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μηνύματα και νέοι: Γιατί πρέπει να αφήσετε το κινητό στην άκρη;

Η πραγματική λεκτική επικοινωνία και τα οφέλη της!
11.08.2022
1
'
Μηνύματα και νέοι: Γιατί πρέπει να αφήσετε το κινητό στην άκρη; Μηνύματα_Νέοι

Η επιρροή που ασκεί η τεχνολογία στο σύγχρονο άνθρωπο είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη και με την πάροδο των ετών, ολοένα και αυξάνεται. Η ζωή των νέων ειδικά, είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, απόλυτα συνυφασμένη με τον ψηφιακό κόσμο.

Ειδικότερα, οι έφηβοι πολύ συχνά αναζητούν και συνάπτουν κοινωνικές επαφές μέσω των social media και η αληθινή επικοινωνία εκλείπει με το πέρασμα των χρόνων.

Μάλιστα, νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Personality and Social Psychology» συνιστά στους νέους να επιδιώκουν την αληθινή επαφή κατ΄ιδίαν προκειμένου να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι.

Εικόνα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι το να συνομιλούμε με ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο μάς κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα από το να επικοινωνούμε συνεχώς με μηνύματα», δήλωσε ο James Maddux, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο για την Προώθηση της Ευημερίας στο Fairfax, ο οποίος εξέτασε τα αποτελέσματα.

Για την περαιτέρω διερεύνηση, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου διεξήγαγαν τρεις μελέτες που αφορούσαν φοιτητές (18 έως 24 ετών) από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, την περίοδο μεταξύ 2017 και 2020 με φοιτητές.

Δείτε επίσης: Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να πίνεις νερό πριν τον ύπνο!

Οι συμμετέχοντες όλων των μελετών συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο προσωπικότητας, αξιολογώντας διάφορα γνωρίσματα του χαρακτήρα τους. Στις δύο μελέτες, οι φοιτητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για να εκτιμηθούν τα συναισθήματα τους, όπως η ικανοποίηση, το άγχος και τη μοναξιά.

Εικόνα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Συνάμα, καταγράφηκε ο τρόπος που οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούσαν (αυτοπροσώπως, με ηλεκτονικά μηνύματα, μέσω τηλεφώνου, social media, εφαρμογές γνωριμιών, βιντεοκλήση) και η σχέση τους με το άλλο άτομο των συνομιλιών, καλύπτοντας περίπου 88 χιλιάδες διαπροσωπικές επαφές.

Το αποτέλεσμα της μελέτης έδειξε πως οι φοιτητές ένιωθαν μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν συναντιόντουσαν κατ’ ιδίαν ή όταν συνδύαζαν τη ψηφιακή με την πραγματική επαφή, σε σύγκριση με την αποκλειστικά την ψηφιακή επαφή. Παρόλα αυτά, η ψηφιακή αλληλεπίδραση ήταν πιο ευεργετική από την απομόνωση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Εικόνα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

«Η κατ΄ιδίαν επικοινωνία προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη σε όσους είναι πιο μοναχικοί ή εμφανίζουν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης», ανέφερε ο δρ. James Maddux.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι κοινωνικές επαφές με στενούς φίλους επέφεραν μεγαλύτερο αίσθημα ευεξίας, σε σύγκριση με τις συναντήσεις με την οικογένεια ή με άτομα που δεν ήξεραν πολύ καλά.

Μάθετε ακόμη: Netflix: Η τιμή που θα χρεώνει πλέον τους χρήστες που μοιράζονται τον ίδιο κωδικό

Αγαπημένο