ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Έρευνα: Πώς τα γραπτά μηνύματα αυξάνουν το άγχος

Εάν οι ομαδικές συνομιλίες μας προσφέρουν παρηγοριά τώρα στην απομόνωση , τότε γιατί αισθανόμαστε εξουθενωμένοι και πως δεν αντέχουμε άλλο;
2
'
τα γραπτά μηνύματα αυξάνουν το άγχος

Ο δημοσιογράφος του BBC , Bryan Lufkin σε συνεργασία με τον ειδικό Ηλία Αμπουτζούδη, ψυχίατρο  στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, ο οποίος ειδικεύεται στη διασταύρωση της τεχνολογίας και της ψυχολογίας, αναλύει πώς τα μηνύματα αυξάνουν τα επίπεδα του άγχους και μας οδηγούν σε σύγχυση.

«Όταν η καραντίνα  ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Μάρτιο, οι ομαδικές συνομιλίες ήταν η σωτηρία μου. Συνομιλίες με συναδέλφους, φίλους της από την γειτονιά, παλιούς φίλους και συγγενείς με βοήθησαν να παραμείνω συνδεδεμένος κατά τη διάρκεια της κρίσης. Γελάσαμε με τα emoji’s, ηρεμήσαμε ο ένας τον άλλο, και μοιραστήκαμε τα νέα μας».

«Αλλά καθώς η πανδημία συνεχίστηκε, βρήκα ομαδικές συνομιλίες που έκαναν το άγχος μου χειρότερο, όχι καλύτερο. Το τηλέφωνό μου ήταν ήδη συνεχώς φωτισμένο με ειδοποιήσεις ειδήσεων και τα 50 ή 60 κείμενα που μπορούσα να λάβω σε μια ώρα από οποιαδήποτε ομαδική συνομιλία με έκανε να νιώθω άγχος. Ένιωσα ένοχος που δεν απάντησα αμέσως σε ένα μήνυμα . Δεν μπορούσα να βρω μια σωστή δικαιολογία, - τι θα έλεγα: «Συγγνώμη που έχασα  το μήνυμά σας, ήμουν πολύ απασχολημένος με το σπίτι μου και δεν έκανα τίποτα για τον όγδοο συνεχόμενο μήνα»; αναλύει ο Bryan Lufkin.

«Οι ομαδικές συνομιλίες  προκαλούσαν πάντα άγχος σε μερικούς ανθρώπους, ακόμη και πριν από την πανδημία. Αλλά ως κάποιος που ασχολούνταν συνέχεια με το κινητό του,  πριν από την πανδημία, είναι εκπληκτικό να ανακαλύπτουμε ότι στην εποχή της κοινωνικής απόστασης, είναι πιθανό να υποφέρετε από κοινωνική υπερφόρτωση. Εάν μας προσφέρουν παρηγοριά και σύνδεση σε μια κρίση, γιατί μερικοί από εμάς νιώθουμε εξουθενωμένοι και συγκλονισμένοι από αυτούς;»

Χρέος επικοινωνίας

Είμαστε τυχεροί που έχουμε τέτοιου είδους τεχνολογία. Χωρίς τα social media, η πανδημία θα ήταν μια πολύ πιο μοναχική εμπειρία. Όμως, οι πλατφόρμες ομαδικής συνομιλίας έρχονται με μια αμεσότητα και οικειότητα που μπορούν να κάνουν τη συμμετοχή σε αυτές να αισθάνεται αγχωτική.

«Ένας λόγος για τον οποίο αγχωνόμαστε, είναι ότι μας υποσυνείδητα μας δημιουργείται μία υποχρέωση να διαβάσουμε σε πραγματικό χρόνο  οτιδήποτε μήνυμα μας στέλνουν.» λέει ο Elias Aboujaoude. Η μη απάντηση αμέσως μας κάνει να ανησυχούμε, μας δίνει μια «αίσθηση ότι έχουμε μείνει πίσω και παραβιάσουμε έναν βασικό κανόνα των διαδικτυακών επικοινωνιών».

Η απάντηση για το άγχος

«Δεν είναι μόνο ομαδικές συνομιλίες - είναι η ίδια η τεχνολογία. Ήδη γνωρίζαμε ότι η προσκόλληση στα τηλέφωνα και τους υπολογιστές μας ήταν κακό για την υγεία μας. Η κάθε μία εφαρμογή προσθέτει όλο και κάτι στις ανάγκες επικοινωνίας μας αλλά στο τέλος έρχεται η παραπληροφόρηση»

«Επίσης το γεγονός ότι ορισμένοι από εμάς βιώνουμε εξάντληση από όλες τις αποθαρρυντικές πανδημικές ειδήσεις και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις του Covid-19, σταδιακά αρχίζουμε και  φοβόμαστε τη ροή των ενημερώσεων που προκαλούν άγχος.»

Αγαπημένο