ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Η «μελαγχολία των γιορτών» εν μέσω πανδημίας

Που οφείλεται και πως μπορείς να την αντιμετωπίσεις
2
'
melagxolia-giortes

Το 2020 φτάνει στο τέλος του και ο όρος «μελαγχολία των γιορτών» είναι πιο επίκαιρος από ποτέ λόγω του εγκλεισμού που επιβάλει παγκοσμίως η πανδημία του Covid - 19. Ανεξαρτήτως όμως της κατάστασης, έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών, θετικά συναισθήματα (π.χ. χαρά, ευφορία και αγάπη) δεν βιώνονται από όλους τους ανθρώπους ενώ  αρνητικά συναισθημάτα ( π.χ. θλίψη, πίκρα, ματαίωση) εμφανίζονται όλο και πιιό αυξημένα.

Που οφείλεται η "μελαγχολία των γιορτών¨;

Η «μελαγχολία των γιορτών» - αν και δεν έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως ψυχική νόσος - είναι πραγματικότητα και αποτέλεσμα ενδογενών και εξωγενών παραγόντων. Οι ενδογενείς παράγοντες  αφορούν προσωπικές εμπειρίες και  αναμνήσεις των παιδικών χρόνων. Οι εξωγενείς αφορούν στη ματαίωση των προσδοκιών ολόκληρου του χρόνου, στις οικονομικές δυσκολίες, στις απώλειες, στις ασθένειες, στη μοναξιά και πρόσφατα στο φόβο της πανδημίας.

Τι μπορείς να κάνεις

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε, ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε κάποιο μαγικό ραβδί που ακουμπώντας μας θα  μας κάνει ξέγνοιαστους  και ευτυχισμένους. Μία όμως προσέγγιση που θα μπορούσε να βοηθήσει στο να νιώσουμε καλύτερα, είναι να αλλάξουμε την οπτική που βλέπουμε τα πράγματα και  να δούμε το πραγματικό νόημα των γιορτών. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά δεν είναι εικόνες με υπέροχα σπίτια, μεγάλα στολισμένα δέντρα, γκλάμορους πάρτυ, τέλειες οικογένειες και τέλειες σχέσεις. Αυτά ως επί το πλείστον ανήκουν στις ταινίες που επιμένουν να ενισχύουν το πρότυπο των τέλειων γιορτών. Τα Χριστούγεννα και οι γιορτές είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, τα Χριστούγεννα είναι αγάπη, περισυλλογή και ελπίδα, έννοιες που είχαμε «θάψει» χρόνια τώρα, κάτω από τις υπερκαταναλωτικές μας συνήθειες.

Ας κάνουμε μια νέα αρχή σε αυτές τις γιορτές και ας αποκτήσουμε μεγαλύτερη κατανόηση και ενσυναίσθηση, ας  αφήσουμε πίσω μας τις δυσκολίες του 2020 και ας οραματιστούμε ένα καλύτερο 2021. Αγάπη, όραμα, αισιοδοξία και ελπίδα είναι αυτά που μας λείπουν σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σε αυτές τις γιορτές, ας γίνουμε πιο ρεαλιστές και ας κατεβάσουμε τις προσδοκίες μας γιατί  δε γινόμαστε ευτυχισμένοι  απλά επειδή «πρέπει». Δεν βελτιώνονται οι διαπροσωπικές μας σχέσεις αυτόματα, ούτε γινόμαστε η «τέλεια» οικογένεια επειδή είναι Χριστούγεννα. Η ισορροπία στη ζωή μας είναι αποτέλεσμα συνεχούς και αέναους προσπάθειας.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι οι περιορισμοί που επιβάλλει η πανδημία σε συνδυασμό με την οικονομική ανασφάλεια και αβεβαιότητα που κυριαρχούν παγκοσμίως δεν βοηθούν την ψυχολογία μας, όμως αυτή είναι η κατάσταση και θα πρέπει να την αποδεχτούμε και να τη διαχειριστούμε.

Τι θα μας βοηθήσει σε αυτές τις γιορτές;   

Nα θυμηθούμε τι μας έκανε χαρούμενους όταν είμαστε παιδιά, να μάθουμε να φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Επίσης, είναι καιρός να μάθουμε να εκφράζουμε την  ευγνωμοσύνη μας σε όσους είναι δίπλα μας. Είναι η κατάλληλη στιγμή να συνειδητοποιήσουμε  ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και  η νέα «κανονικότητα», ίσως να είναι μια ευκαιρία....

Αγαπημένο