ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μεγάλη ανατροπή με τις διπλές μάσκες- Υψηλός ο κίνδυνος μετάδοσης

Ανατροπές που αφορούν την χρήση διπλής μάσκας
05.05.2022
1
'
Covid-19 : Τι ισχύει για την χρήση διπλής μάσκας και τι έδειξα νοι νέες έρευνες covid_19_masks

Η χρήση διπλής μάσκας αποτελεί ή μάλλον αποτελούσε, σύμφωνα με τους ειδικούς ένα από τα πιο χρήσιμα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες μελέτες η χρήση διπλής μάσκας όχι μόνο δεν λειτουργεί, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης και εξάπλωσης του κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής υγείας εξακολουθούν να τη συνιστούν!

Η διπλή μάσκα δεν λειτουργεί έτσι ακριβώς όπως περιμέναμε εφόσον δεν προστατεύει όσο χρειάζεται από την εξάπλωση του κορονοϊού αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και άλλου είδους προβλήματα.  Μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία η χρήση δύο καλυμμάτων επιτρέπει σε περισσότερα σωματίδια να διαφεύγουν στα κενά γύρω από τις μάσκες.

Ταυτόχρονα εκτός από την διαφυγή των σωματιδίων μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές δυσκολίες σε περίπτωση που φορεθούν δύο μάσκες η μία πάνω στην άλλη. 

Δείτε επίσης: Είναι εποχική γρίπη ή COVID; Ειδικός εξηγεί τις διαφορές

Μάλιστα, οι ερευνητές λένε ότι η χρήση δύο μασκών μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει το αντίθετο, δημιουργώντας «μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας» που αναγκάζει τους ανθρώπους να αναλάβουν περιττό ρίσκο. Κι αυτό μεταξύ άλλων γιατί αν φοράνε διπλή μάσκα είναι λιγότερο πιθανό να τηρήσουν τις απαιτούμενες απόστασεις ή να λάβουν περεταίτω προφυλάξεις.

Ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνει ένα μολυσμένο άτομο όταν αναπνέει, μιλάει, βήχει ή φτερνίζεται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, όταν φοριούνται σωστά, οι μάσκες μπορούν να μειώσουν την εξάπλωση αυτών των σωματιδίων. Βέβαια οι έρευνες δείχνουν πως ο καλύτερος  τύπος μάσκας είναι αυτός που εφαρμόζει σφιχτά όπως μια N95 ή KN95 και όχι η χρήση δύο απλών. 

Εικόνα
kn 95 mask

Διάβασε ακόμη: Covid-19: Τι ισχύει για τα αντισώματα αλλά και για τους συγγενικούς ιούς;

Τι ακριβώς εξέτασαν οι έρευνες και πως κατέληξαν σε αυτό το αποτέλεσμα; 

Οι ειδικοί από το State University της Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έκαναν προσομοιώσεις 3D σε υπολογιστή "χρησιμοποιώντας" 100 άνδρες και 100 γυναίκες. Προσομοίωσαν ένα πίνακα βήχα από το στόμα των μοντέλων, το οποίο φορούσε μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από τη μύτη και το στόμα και ελαστικούς κρίκους τυλιγμένους γύρω από τα αυτιά.

Η ομάδα υπολόγισε την αποτελεσματικότητα του φιλτραρίσματος, η οποία μετρά πόσα σταγονίδια γεμάτα ιούς συλλαμβάνονται ή μπλοκάρονται από τη μάσκα. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Physics of Fluids, δείχνουν ότι η χρήση δύο καλυμμάτων προσώπου παρέχει «αμελητέα, ίσως και καθόλου, αύξηση της προστασίας».

Εικόνα
covid
Αγαπημένο