ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

2 απλά πράγματα που σου αλλάζουν διάθεση, σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες!

Αν κάνεις αυτά τα δύο πραγματάκια θα σε κάνουν πιο χαρούμενη και ευτυχισμένη.
2
'
γυναίκα φοράει γυαλιά ηλίου και χαμογελά istockphoto

Κάποιες φορές ο εγκέφαλός σου προσλαμβάνει τόσες πολλές πληροφορίες και ερεθίσματα που δεν ξέρει πώς να τα διαχειριστεί, αλλά και πώς να αισθανθεί για αυτά. Προσπάθησε να δοκιμάσεις και τα δύο που σου προτείνουν οι νευροεπιστήμονες και δες τη διάθεσή σου να αλλάζει προς το καλύτερο!

1 Χαμογέλα!

Πρωτοποριακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας επιβεβαιώνει ότι το χαμόγελο μπορεί να ξεγελάσει το μυαλό σου ώστε να γίνει πιο θετικό, απλώς κινώντας τους μυς του προσώπου σου. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Experimental Psychology, αξιολόγησε τον αντίκτυπο ενός χαμόγελου στην αντίληψη των εκφράσεων του προσώπου και του σώματος. Ένα χαμόγελο προκλήθηκε από τους συμμετέχοντες που κρατούσαν ένα στυλό ανάμεσα στα δόντια τους, αναγκάζοντας τους μυς του προσώπου τους να επαναλάβουν την κίνηση ενός χαμόγελου.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η μυϊκή δραστηριότητα του προσώπου όχι μόνο μεταβάλλει την αναγνώριση των εκφράσεων του προσώπου, αλλά και τις εκφράσεις του σώματος, με αμφότερες να δημιουργούν πιο θετικά συναισθήματα. Ο επικεφαλής ερευνητής και ειδικός σε θέματα ανθρώπινης και τεχνητής νόησης, δρ Fernando Marmolejo-Ramos λέει ότι το εύρημα έχει σημαντικές γνώσεις για την ψυχική υγεία. «Όταν οι μύες σου λένε ότι είσαι χαρούμενος, είναι πιο πιθανό να δεις τον κόσμο γύρω σου με θετικό τρόπο», λέει ο Δρ Marmolejo-Ramos. «Στην έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι όταν γελάς δυνατά, διεγείρει την αμυγδαλή - το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου - το οποίο απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές για να ενθαρρύνει μια συναισθηματικά θετική κατάσταση. Για την ψυχική υγεία, αυτό έχει ενδιαφέρουσες συνέπειες. Εάν μπορούμε να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλο ώστε να αντιληφθεί τα ερεθίσματα ως «χαρούμενα», τότε μπορούμε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό για να βοηθήσουμε στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας». Έτσι λοιπόν όταν νιώθεις χαρούμενη, χαμογελάς. Αλλά και αντίστροφα, όταν χαμογελάς, ο εγκέφαλός σου αντιλαμβάνεται ότι χαμογελάς και καταλαβαίνει ότι είσαι χαρούμενη. Τι γίνεται όμως όταν είσαι στενοχωρημένη; Δοκίμασε να χαμογελάσεις. Κι αν δεν σου βγαίνει αυθόρμητα, δοκίμασε ένα ψεύτικο χαμόγελο μέχρι αυτό να γίνει αληθινό.. Όταν αλλάζουν οι εκφράσεις του προσώπου σου, αλλάζει και ο τρόπος που ο εγκέφαλός σου αποκωδικοποιεί και ερμηνεύει τα ερεθίσματα. Αν πιέζεις τον εαυτό σου να αισθανθεί καλύτερα, το ίδιο θα κάνει και ο εγκέφαλός σου.

Δες ακόμη: «Πώς να μην χάνω την ψυχραιμία μου»; Όλοι οι τρόποι για να αντιδράς με ψυχραιμία σε δύσκολες καταστάσεις

Εικόνα
istockphoto

 

2 Φόρα γυαλιά ηλίου

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience παρέχει την πρώτη άμεση απόδειξη ότι η διάθεσή μας κυριολεκτικά αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το οπτικό μας σύστημα φιλτράρει την αντιληπτική μας εμπειρία. O αμφιβληστροειδής λειτουργεί ως αμφίδρομη πύλη στον εγκέφαλο, μεταφέροντας περιβαλλοντικά σήματα από έξω προς τα μέσα και αντίστροφα, ενώ το μυαλό και το σώμα προσαρμόζονται συνεχώς στις αισθητηριακές αλλαγές. Όταν κοιτάζεις το φως του ήλιου η πρώτη αντίδραση είναι να κλείσεις τα μάτια σου, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός σου να το παρερμηνεύσει και να νομίζει ότι είσαι στενοχωρημένη. Τα γυαλιά ηλίου σε βοηθούν να μην κλείνεις τα μάτια σου και έτσι ο εγκέφαλός σου αντιλαμβάνεται ότι όλα είναι καλά. Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι όταν έχουμε θετική διάθεση, ο οπτικός φλοιός μας λαμβάνει περισσότερες πληροφορίες.

Γι’ αυτό χαμογέλα και φόρα γυαλιά ηλίου σου. Θα σου αλλάξουν τη διάθεση!

Διάβασε ακόμη: Η κίνηση που σου χαρίζει αληθινή ευτυχία

Αγαπημένο