ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γυναικείο μυαλό: Πόσο διαφορετικά λειτουργεί;

Οι ιδιαίτερες πληροφορίες που χρειάζεται να μάθεις για τον γυναικείο εγκέφαλο
5
'
γυναικείος εγκέφαλος λειτουργία shutterstock

Δεν υπάρχει unisex μυαλό υποστηρίζει η νευροψυχίατρος Dr. Louann Brizendine που διδάσκει στο University of California in San Francisco και  είναι η συγγραφέας του βιβλίου "The Female Brain." Και με βάση αυτό και άλλα ερευνητικά δεδομένα σου επισημαίνουμε 9 βασικές πληροφορίες για πράγματα που αφορούν το γυναικείο μυαλό τα οποία καλό είναι να γνωρίζεις όποιο κι αν είναι το φύλο σου.  

Επηρεάζεται κάθε μέρα από τον έμμηνο κύκλο

Τα ορμονικά επίπεδα που μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου δεν επηρεάζουν μόνο το σώμα της γυναίκας, επηρεάζουν και το μυαλό της και ως εκ τούτου την συμπεριφορά της. Δέκα  ημέρες μετά την περίοδο μια γυναίκα μπορεί να προσέχει περισσότερο την εμφάνισή της και να είναι πιο κοινωνική ή ανοιχτή σε γνωριμίες και δεκτική στο φλερτ καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται. Με βάση τον προγραμματισμό της φύσης αυτή είναι η περίοδος που έχει μια γυναίκα ωορρηξία και είναι πιο πιθανό να συλλάβει επομένως με βάση το αναπαραγωγικό ένστικτο είναι καλύτερο να είναι διαθέσιμη.  Τη χειρότερη διάθεση και το μεγαλύτερο εκνευρισμό από την άλλη, μπορεί να έχουν οι γυναίκες 12-24 ώρες πριν την περίοδο δικαιώνοντας κάθε άντρα που απέναντι σε μια νευρική γυναίκα θα ρωτήσει σχεδόν με απόγνωση: «περιμένεις περίοδο;».

Διάβασε επίσης: Εσύ, αυτός και οι καβγάδες σας. 

Λειτουργεί διαισθητικά

Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι πράγματι η γυναίκες έχουν πιο αυξημένη διαίσθηση όμως αυτό στηρίζεται περισσότερο σε ένα βιολογικό υπόβαθρο και λιγότερο στην παραψυχολογία. Είναι θέμα εξέλιξης του εγκεφάλου δηλαδή. Γύρνα πίσω στην εποχή των πρωτόγονων και θα καταλάβεις. Είσαι μητέρα με μωρά ή μικρά παιδιά που δεν ξέρουν ακόμα να αρθρώσουν λέξη και ζείτε σε μια σπηλιά. Δεν υπάρχει παιδίατρος, ούτε internet ούτε θερμόμετρο για να πάρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι και ο μπαμπάς είναι κάπου έξω στο κυνήγι του μαμούθ. Και κάποιο από τα παιδιά σου κλαίει, γκρινιάζει ή είναι ανήσυχο. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να πάρεις πληροφορίες ή οδηγίες για το τι μπορεί να συμβαίνει. Τι θέλω να σου πω με αυτό; Ότι οι γυναίκες  χρειάστηκε για χιλιάδες έτη να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επιβιώσουν μαθαίνοντας να αποκωδικοποιούν μόνες τους τον τόνο φωνής, την έκφραση του προσώπου, τη στάση σώματος και πολλά άλλα. Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές προκειμένου να καταλάβουν τις ανάγκες των προστατευόμενων μελών. Ο εγκέφαλός τους εξελίχθηκε, επομένως με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε πλέον στη σύγχρονη εποχή να μπορούν να το κάνουν αυτό με όλους. Σήμερα η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι μια γυναίκα δίνει περισσότερη σημασία στις λεπτομέρειες περισσότερο από ότι οι άντρες φτάνοντας στο σημείο να μπορούν να ερμηνεύσουν συμπεριφορές και σκέψεις όχι μόνο του παιδιών τους αλλά και της φίλης, του συζύγου, του αφεντικού τους ή ακόμα και ενός παντελώς αγνώστου. Πάνω σε αυτό στηρίζεται και το περίφημο ένστικτό τους.  

Ανταποκρίνεται διαφορετικά στο άγχος

Το στρες προκαλεί ξεκάθαρα στους άντρες τη γνωστή αντίδραση  “τρέξε ή πάλεψε” (fight or flight) όταν βρίσκονται ενώπιον κινδύνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν έχουν αποθηκευμένη στον εγκέφαλό τους αυτή την αντίδραση.  Έρευνες, ωστόσο, επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες απέναντι στην απειλή μπορεί να επιδείξουν πιο συχνά την αντίδραση “ας γίνουμε φίλοι”. Αυτή η “στρατηγική” τους που μπορεί από κάποιους να θεωρηθεί χειριστική. Όπως εξηγεί όμως η Anne Campbell καθηγητρια στο Durham University αποφεύγουν τη η μάχη γιατί δεν θέλουν να τη χάσουν. Με βάση την ιστορία του πάνω τους στον πλανήτη Γη έχουν παιδιά να μεγαλώσουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να περάσει στην επίθεση αν χρειαστεί εξηγεί ο Daniel Kruger καθηγητής στο Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Απλά προτιμά να αποφύγει την μετωπική σύγκρουση δοκιμάζοντας πιο διαλλακτικούς τρόπους ή θα επιλέξει αν αξίζει και πότε θα δώσει τη μάχη της.  Οι γυναίκες είναι ξεκάθαρα πιο ευαίσθητες στο στρες και στον φόβο. Αυτό εξηγεί και γιατί είναι πιο επιρρεπείς σε συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές όπως στις αγχώδεις διαταραχές, την κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες. 

Δεν αντέχει την αδιαφορία

Οι γυναίκες θέλουν την προσοχή στραμμένη πάνω τους σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι άντρες. Ως μικρά κοριτσάκια θα επιδιώξουν να εισπράξουν την προσοχή των γονιών τους περισσότερο από τα αγοράκια αδερφάκια τους (αν και ρόλο παίζει και για τα δύο φύλα και ο χαρακτήρας). Και μεγαλώνοντας θα επικεντρωθούν περισσότερο στην εμφάνισή τους περισσότερο από ότι οι άντρες διεκδικώντας την προσοχή των άλλων.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει να διαβάσεις κι αυτό: Η μέθοδος για να γίνεις μοντέρνα σειρήνα.

Η αδιαφορία ενοχλεί τις γυναίκες περισσότερο από ότι τους άντρες.  Καταλαβαίνεις επομένως αν είσαι άντρας γιατί το “η σιωπή μου προς απάντησή σου” δεν είναι η καλύτερη τακτική για να χειριστείς έναν καβγά με τη γυναίκα σου. Ο γυναικείος εγκέφαλος έχει περισσότερη ανάγκη από αλληλεπίδραση με τους άλλους. Ίσως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα κοριτσάκια μιλούν πιο γρήγορα από τα αγόρια.

Σκέφτεται (τελικά) περισσότερο το σεξ 

Και πάνω σε αυτό μιλάμε για την εγκεφαλική σεξουαλική διέγερση. Μπορεί οι άντρες να φαίνεται ότι αναζητούν το σεξ περισσότερο από τις γυναίκες όμως έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ένα σεξουαλικό ερέθισμα μπορεί να διεγείρει έναν άντρα για περίπου 5 λεπτά πριν τη σεξουαλική εκτόνωση ενώ σε μια γυναίκα η εγκεφαλική διέγερση μπορεί κρατήσει 24 ώρες. Με λίγα λόγια μια γυναίκα μπορεί να σκέφτεται σεξουαλικά για περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα από ότι ένας άνδρας. 

Επηρεάζεται από την εγκυμοσύνη

Υπάρχουν πολλές έρευνες πάνω σε αυτό. Ο περισσότερες επιβεβαιώνουν τη θολούρα και το αδυνάτισμα της μνήμης που διαπιστώνονται στον εγκέφαλο της εγκυμονούσας λόγω της αύξησης της προγεστερόνης. Μία ακόμα έρευνα που  δημοσιεύθηκε το 2002 στο American Journal of Neuroradiology αναφέρει ότι ο εγκέφαλος της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται κατά 4% μικρότερος μέχρι την ώρα του τοκετού ανακτώντας το κανονικό του μέγεθος έξι μήνες μετά τον τοκετό.  

Και τον θηλασμό

Άκου ένα ακόμα περίεργο. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience υποστηρίζει ότι ο θηλασμός ενεργοποιεί το σύστημα επιβράβευσης στον γυναικείο εγκέφαλο σε τέτοιο βαθμό όπως ακριβώς λειτουργεί στον εγκέφαλο μια δόση κοκαΐνης. Φυσικά αρκετές γυναίκες βιώνουν στρες με το θηλασμό όμως αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τις πρώτες ημέρες και τις προσδοκίες για το αν θα τα καταφέρουν να θηλάσουν. 

Εξελίσσεται με τη μητρότητα

Η μητρότητα κάνει τις γυναίκες πιο έξυπνες. Αυτό θα το έχεις καταλάβει από μόνη σου αν είσαι ήδη μαμά ή θα το καταλάβεις όταν γίνεις. Αρνούμαι να σου παραθέσω τις έρευνες που το επιβεβαιώνουν. Φαντάζομαι κατάλαβες γιατί. Υπάρχουν, εξάλλου, ένα εκατομμύριο αυτονόητοι λόγοι που μπορείς να σκεφτείς. Από το multitasking που θα χρειαστεί να κάνεις ως μητέρα ως την εκπαίδευση στην αποκωδικοποίηση αναγκών η μητρότητα εξελίσσει τον εγκέφαλο μιας γυναίκας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.  

Περνά δυο φορές εφηβεία

Η κρίση της μέσης ηλικίας ισχύει λένε και για τα δύο φύλα. Και για τους άντρες και για τις γυναίκες. Όμως η αλήθεια είναι ότι η ορμονική καταιγίδα της εφηβείας επιστρέφει στην εμμηνόπαυση με έναν κατά κάποιο τρόπο αντίστροφο λόγω της πτώσης των ορμονών που επηρεάζουν εκτός από το σώμα και τον εγκέφαλό της γυναίκας. Κι αυτή η ορμονική αναταραχή σε αυτή τη φάση της ζωής δεν ισχύει σε τόσο έντονο βαθμό για τους άντρες όπως ισχύει με την εφηβεία. Αδυνάτισμα της μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης, καταθλιπτική διάθεση είναι μερικές από τις αρνητικές “στροφές” που παίρνει ο γυναικείος εγκέφαλος κατά την εμμηνόπαυση. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι σε αυτή τη φάση της ζωής το μυαλό της γυναίκας μπορεί να γίνει πιο ανοιχτό, να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία σκέψης, να υποχωρήσει ο φόβος του ρίσκου ενώ η επιθυμία να διευρύνει τους γνωστικούς ορίζοντές της εντείνεται. 

Και είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα να θυμάσαι αυτό

Ότι παρόλο που διαβάζοντας το άρθρο αυτό ίσως αισθανθείς ότι ο γυναικείος εγκέφαλος είναι τελικά έρμαιο των ορμονών αλλά και των εμπειριών που σχετίζονται με τις βιολογικές ανάγκες επιβίωσης και το γενετήσιο ένστικτο αναπαραγωγής, είμαι σίγουρη ότι τελικά θα συμφωνήσεις μαζί μου. Το μυαλό των γυναικών στροφάρει περίεργα μη αναμενόμενα και ανεξήγητα πολλές φορές. Και είναι δύσκολο να το ερμηνεύσει κανείς όσο και να το ερευνήσει ή μελετήσει. Αυτό το μυστήριο, εξάλλου, είναι και η ακαταμάχητη γοητεία του! 

Διάβασε ακόμα: Γυναίκες διευθύντριες, πόσες είναι τελικά; και Πόσες γυναίκες σκοτώνονται καθημερινά από τον οικείο σύντροφό τους.

Αγαπημένο