ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Υπάρχουν τροφές που καίνε το τοπικό λίπος;

Τι πραγματικά ισχύει;
3
'
trofi_lipos

Μηλόξυδο, νερό με λεμόνι, γκρέιπφρουτ, πράσινο τσάι, κόκκινες καυτερές πιπεριές... Αυτά είναι μόνο λίγα από τα πολλά τρόφιμα που κατά καιρούς έχουν λάβει τον τίτλο του «λιποδιαλύτη», δηλαδή του τροφίμου που καταναλώνοντάς το συστηματικά μπορείτε να χάσετε λίπος από το σώμα σας. Μάλιστα, για κάποια από αυτά τα τρόφιμα υπάρχει η φήμη ότι η δράση τους είναι τοπική, για παράδειγμα ότι το γκρέιπφρουτ μειώνει το λίπος στην κοιλιά.

Μακάρι να μπορούσα να σας επιβεβαιώσω ότι καταναλώνοντας συστηματικά ένα συγκεκριμένο τρόφιμο θα καταφέρετε να διώξετε το τοπικό λίπος της κοιλιάς ή των γλουτών που σας ταλαιπωρεί, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν τρόφιμα που να δρουν τοπικά! Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορεί κάποιο τρόφιμο να δράσει στο αποθηκευμένο λίπος της κοιλιάς ή των γλουτών μέσω της γαστρεντερικής οδού. Ο μηχανισμός μείωσης του λίπους είναι πολύ διαφορετικός και καθορίζεται αρχικά από τα γονίδιά σας, τα οποία ορίζουν ποιες είναι οι λιποαποθήκες σας και πόσο εύκολο είναι να διώξετε λίπος από αυτές και μετέπειτα σχετίζεται με το συνολικό σας lifestyle, δηλαδή τη διατροφή σας, τη φυσική σας δραστηριότητα, τα επίπεδα στρες και το ορμονικό σας προφίλ.

Διάβασε ακόμα: Χάσε βάρος και μείωσε το λίπος με 5 απλές κινήσεις 

Πως προέκυψε αυτός ο μύθος;

Είναι πιθανό αυτός ο μύθος να προέκυψε από έρευνες, οι οποίες ελέγχουν ποιοι παράγοντες οδηγούν στη μείωση του ολικού, σπλαχνικού και κοιλιακού λίπους, κάτι που σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων. Στην πορεία, αυτά τα αποτελέσματα είναι πιθανό να απλουστεύτηκαν σε παραπλανητικούς τίτλους όπως «Νερό με λεμόνι για να χάσετε το λίπος της κοιλιάς».

nero_lemoni

Ποια είναι η αλήθεια για τη μείωση του τοπικού λίπους

Τα ερευνητικά δεδομένα που διαθέτουμε μέχρι σήμερα μας δίνουν πολλές πληροφορίες για τους τρόπους μείωσης του ολικού σωματικού λίπους. Αυτή η μείωση του λίπους περιλαμβάνει και λίπος από την περιοχή της κοιλιάς, των γλουτών, αλλά και από τις υπόλοιπες λιποαποθήκες (χέρια, πόδια κ.ά.), καθώς όταν μειώνεται το λίπος σας, μειώνεται από όλες τις αποθήκες, απλώς σε διαφορετικό βαθμό από την καθεμία!  Ως εκ τούτου, κάποιες τακτικές φαίνεται πως ευνοούν μεγαλύτερη μείωση λίπους από την κοιλιά, σε σχέση με κάποιες άλλες.

Διάβασε επίσης: Διατροφικά tips για λεπτή μέση: Είναι πιο απλά από όσο νομίζεις!

Πώς θα αυξήσετε λοιπόν τις πιθανότητες να μειώσετε λίπος λίγο πιο αποτελεσματικά από την περιοχή της κοιλιάς;

Αρχικά, αποφύγετε την πρόσθετη ζάχαρη, τα γλυκά και τα ροφήματα με ζάχαρη. Κατά δεύτερον, μειώστε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφών, όπως λευκό αλεύρι, λευκά ζυμαρικά και αρτοποιήματα και αντικαταστήστε τα με τα αντίστοιχα ολικής άλεσης. Κατά τρίτον, δώστε έμφαση στις φυτικές ίνες από λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ολικής άλεσης τρόφιμα. Κατά τέταρτον, αυξήστε την πρωτεΐνη που καταναλώνετε εντάσσοντας στο εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο αυγά, ψάρια, γαλακτοκομικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Τέλος, αυξήστε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και οργανώστε το πρόγραμμα γυμναστικής σας με έναν διπλωματούχο γυμναστή που θα σας καθοδηγήσει ως προς την κατάλληλη για εσάς γυμναστική!

Ως προς το λίπος της περιοχής των γλουτών, δεν έχουμε τόσα ερευνητικά δεδομένα, όσα μελετούν το λίπος της κοιλιάς, καθώς φαίνεται πως όταν χάνετε λίπος, χάνετε και από την περιοχή των γλουτών. Οι τακτικές που ανέφερα για το λίπος της κοιλιάς έχουν εφαρμογή και στην περίπτωση των γλουτών, φάινεται όμως πως η φυσική δραστηριότητα είναι ένας ισχυρός παράγοντας μείωσης του λίπους από αυτή την περιοχή!

Διάβασε ακόμα: Τα 5 σημεία στο σώμα σου που δεν ξέρεις ότι εφαρμόζεται η λιποαναρρόφηση 

Αγαπημένο