ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Προβιοτικά και οφέλη: Κάνε κάτι καλό για εσένα!

Ξέρεις ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να είσαι και να νιώθεις υγιής είναι να βάλεις στην καθημερινότητά σου τα προβιοτικά;
16.11.2020
2
'
proviotika-tips

Λίγες ώρες μετά τη γέννησή μας, ο γαστρεντερικός μας σωλήνας αποικείται από διάφορα «καλά» μικρόβια, τα οποία διαμορφώνουν την εντερική μας χλωρίδα. Αυτή συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, διευκολύνει την πέψη και την απορρόφηση κάποιων θρεπτικών ουσιών, βοηθάει στην αποβολή τοξικών ουσιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, καθώς μας προστατεύει από διάφορα παθογόνα βακτήρια. Μάλιστα, το 70% του αμυντικού μας συστήματος εδρεύει στο γαστρεντερικό σωλήνα. Ωστόσο, η εντερική χλωρίδα επηρεάζεται σημαντικά από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το άγχος, η λήψη φαρμάκων και κυρίως η διατροφή. Παρ’ όλα αυτά, τα λεγόμενα προβιοτικά, για τα οποία ακούμε όλο και συχνότερα, μας βοηθάνε να την ενισχύσουμε.

Τι είναι τα προβιοτικά

Όταν λέμε προβιοτικά εννοούμε τα προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά συστατικά, δηλαδή ειδικούς ζωντανούς μικροοργανισμούς αντίστοιχους με αυτούς που αποτελούν την εντερική χλωρίδα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί έχουν την ιδιότητα να επιβιώνουν κατά την πέψη και να περνούν στο έντερο αποκαθιστώντας τη χλωρίδα του. Τα κυριότερα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι το γιαούρτι, το ξινόγαλα, κάποια ειδικά εμπλουτισμένα τρόφιμα κ.ά.

proviotika-drasi

Η πολλαπλή δράση που έχουν

Τα προβιοτικά:

  • Βοηθούν στην πρόληψη γυναικολογικών προβλημάτων (κολπίτιδες, μυκητιάσεις κ.λπ.)
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
  • Ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και αποκαθιστούν τη λειτουργία του εντέρου, ανακουφίζοντας από πόνους, διάρροιες, δυσκοιλιότητα, φουσκώματα κ.λπ.
  • Ανακουφίζουν από τη διάρροια που μπορεί να προκαλέσει η χρήση αντιβιοτικών.
  • Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.
  • Ελαττώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του εντέρου.

Σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή του Π.Ο.Υ., ως προβιοτικά ορίζονται «οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που, όταν προσλαμβάνονται σε επαρκή ποσά, συνεισφέρουν οφέλη υγείας γι’ αυτόν που τα καταναλώνει».

Αγαπημένο