ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αυτή είναι η τροφή που πρέπει να συμπεριλαμβάνεις στην καθημερινότητά σου αν αθλείσαι!

Η συγκεκριμένη τροφή δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά σου, αυξάνει το καλό λίπος
23.01.2023
1
'
Αυτή είναι η τροφή που πρέπει να συμπεριλαμβάνεις στην καθημερινότητά σου αν αθλείσαι! Photo/Istock

Αν είστε από τους ανθρώπους που γυμνάζονται καθημερινά και προσέχετε τη διατροφή σας, είναι καλό να γνωρίζετε κάποιες τροφές που θα βοηθήσουν τον μεταβολισμό σας. Μία από αυτές είναι τα αμύγδαλα, που αυξάνουν το καλό λίπος και είναι ιδανικά για εσάς που θέλετε να χάσετε βάρος.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη φαίνεται πως όσοι έτρωγαν 57 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά για ένα μήνα, είχαν αυξημένα επίπεδα καλού λίπους στο αίμα τους αμέσως μετά από μια προπόνηση με έντονη σωματική άσκηση.

Αυτά τα μόρια καλού λίπους -η λεγόμενη οξυλιπίνη- έχει ευεργετική επίδραση στη μεταβολική υγεία και στη ρύθμιση της ενέργειας.

Εικόνα
Το ένα πράγμα που πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην καθημερινή σου διατροφή αν αθλείσαι!

Ο συγγραφέας της μελέτης David C Nieman, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εθελοντές που κατανάλωναν 57 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά επί ένα μήνα πριν από μία συνεδρία έντονης προπόνησης, είχαν περισσότερα καλά λιπαρά στο αίμα τους αμέσως μετά την άσκηση, ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερη κόπωση και ένταση, περισσότερη δύναμη στο πίσω μέρος των ποδιών και μειωμένη μυϊκή βλάβη».

Μάθε επίσης: Ποιες τροφές πρέπει να προτιμάς και ποιες να αποφεύγεις όταν έχεις γρίπη;

Στο πείραμα συμμετείχαν 38 άνδρες και 26 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 65 ετών, οι οποίοι δεν έκαναν τακτικά προπονήσεις με βάρη. Οι μισοί εξ αυτών κατανάλωναν καθημερινά αμύγδαλα, ενώ οι άλλοι μισοί αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου και έτρωγαν καθημερινά μια μπάρα δημητριακών αντίστοιχων θερμίδων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δείγματα αίματος και ούρων πριν και μετά την περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων λήψης των συμπληρωμάτων διατροφής.

Στην συνέχεια και μετά από κάθε αιμοληψία, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο «Profile of Mood State» για να ποσοτικοποιήσουν την ψυχική τους κατάσταση και να βαθμολογήσουν τον μυϊκό πόνο και τη δυσκαμψία που αισθάνονταν μετά από ασυνήθιστη ή επίπονη άσκηση.

Έτσι η άσκηση των 90 λεπτών οδήγησε σε αύξηση του αισθήματος μυϊκής βλάβης και μυϊκού πόνου, υποδεικνύοντας αυξημένη κόπωση, άγχος και κατάθλιψη.

Συμπερασμικά ο Nieman όσο και οι συνεργάτες του, κατέληξαν στο ότι η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων οδηγεί σε αλλαγή του μεταβολισμού, μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες από την άσκηση και επιτρέποντας στο σώμα να ανακάμψει πιο γρήγορα!

Εικόνα
Το ένα πράγμα που πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην καθημερινή σου διατροφή αν αθλείσαι!

Διάβασε ακόμα: Το απίθανο tip για το σούρωμα τον μακαρονιών που έχει γίνει viral!

Κλείνοντας ανέφερε: «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα αμύγδαλα παρέχουν ένα μοναδικό και πολύπλοκο μείγμα θρεπτικών συστατικών και πολυφαινολών που μπορεί να υποστηρίξει τη μεταβολική ανάκαμψη από τα στρεσογόνα επίπεδα άσκησης. Τα αμύγδαλα έχουν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, καλά λιπαρά, βιταμίνη Ε, μέταλλα και φυτικές ίνες. Η φλούδα τους περιέχει πολυφαινόλες που καταλήγουν στο παχύ έντερο και βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες».

Φωτογραφικά Πρακτορεία: iStock

Αγαπημένο