ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Έρευνα - αποκάλυψη: Πόσο σωστό είναι τελικά το να μην τρώμε πρωινό;

Το Harvard σε σχετικό του άρθρο, ανατρέπει όσα ξέρουμε.
3
'
γυναίκα τρώει πρωινό

Εδώ και χρόνια, υπάρχει ένας μύθος που αναφέρει ότι το να μην τρώμε πρωινό μας παχαίνει αφού μετά πεινάμε τόσο, ώστε να μην κάνουμε τόσο έξυπνες διατροφικές επιλογές. Το Harvard,δημοσιεύει μια σειρά ερευνών που ενισχύουν το ότι το παραπάνω είναι ένας μύθος που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια και πως τελικά το αν θα φάμε πρωινό ή όχι, είναι κάτι που εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να αποφασίσουμε.

Κατά πόσο το να μην τρώμε πρωινό είναι σωστό

Υπάρχουν πολλές μελέτες που λένε ότι η βραδινή νηστεία (μιας και όταν κοιμόμαστε, δεν τρώμε) και η παράτασή της συνδέεται πράγματι με την απώλεια βάρους, αλλά επίσης και με βελτιωμένο μεταβολισμό. Η νυχτερινή νηστεία τουλάχιστον 16 ωρών (που πραγματικά δεν είναι τόσο μεγάλη) επιτρέπει τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης, έτσι ώστε τα αποθέματα λίπους να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια. 

Το σώμα μας δεν μπορεί να κάψει λίπος εάν συνεχίσουμε να το γεμίζουμε με καύσιμο. Η ιδέα ότι το πρωινό μας αυξάνει τον μεταβολισμό δεν είναι και τόσο έγκυρη τελικά.
Από πού προήλθε λοιπόν ο μύθος «το πρωινό είναι καλό για την υγεία μας»; Δεν βασίστηκε στην έρευνα; Ναι, αλλά δεν ήταν ας πούμε η «σωστή έρευνα» εκείνη που έβγαλε το εν λόγω συμπέρασμα. Είναι γεγονός πως τα άτομα που τρώνε πρωινό είναι συνήθως πιο υγιή. Αυτό δεν σημαίνει ότι το πρωινό έχει καμία σχέση με αυτό.

Ίσως τα άτομα που τρώνε πρωινό να τείνουν επίσης να καλύτερο πρόγραμμα διατροφής ή υψηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή γενικά πιο συνεπείς συνήθειες από εκείνους που δεν το κάνουν. Αυτές είναι επίσης σημαντικές μεταβλητές που σχετίζονται με το υγιές βάρος και οι μελέτες που αναφέρουν ότι το να τρώμε πρωινό είναι καλό για την υγεία μας, δεν τις έχουν λάβει υπόψη.

Τι αναφέρουν σημαντικές μελέτες για την κατανάλωση πρωινού

Ερευνητές από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας έκαναν ορισμένες μελέτες αναφορικά με την καταναλώση πρωινού και το βάρος εκείνων που έτρωγαν πρωινό γεύμα και τα αποτελέσματα ήταν πράγματι μη αναμενόμενα: Μετά από μελέτη επτά εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πρωινό πήραν  1,2 κιλά σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.  Δέκα ακόμα μελέτες  εξέτασαν τις επιδράσεις του πρωινού στη συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και μετά από μια μέση διάρκεια μελέτης δύο εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πρωινό κατανάλωναν 260 θερμίδες περισσότερο από εκείνους που δεν το έκαναν.  Αυτά τα αποτελέσματα βοηθούν στην εξάλειψη της έννοιας ότι η παράλειψη του πρωινού θα κάνει τους ανθρώπους να φάνε περισσότερο αργότερα, και να παχύνουν. Μάλιστα οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Ενώ το πρωινό υποστηρίζεται ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από το 1917, υπάρχει έλλειψη στοιχείων που να υποστηρίζουν την κατανάλωση πρωινού ως στρατηγική για την επίτευξη απώλειας βάρους».

Τελικά να φας πρωινό ή όχι;

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν άτομα που αγαπούν να τρώνε πρωινό και όλοι που απλά το βαριούνται. Όποια και αν είναι η κατηγορία στην οποία ανήκεις, προσπάθησε να μην τρως πολύ τακτικά γεύματα (ιδανικά πρέπει να υπάρχει κενό 3 ωρών ανάμεσα στα γεύματά σου) ώστε να δώσεις χρόνο στον οργανισμό σου να κάψει λίπος για να πάρει καύσιμα. Ο μεταβολισμός σου, θα σε ευγνωμονεί!

Αγαπημένο