ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αποτοξίνωση οργανισμού με βότανα: Όσα πρέπει να ξέρεις

Τελικά έχει αποτέλεσμα και πόσο ακίνδυνη είναι;
3
'
αποτοξίν ωση με βότανα Shutterstock

Η αποτοξίνωση οργανισμού με βότανα, είναι αρκετά διαδεδομένη, ειδικά όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει και σκεφτόμαστε όλοι το καλοκαίρι. Ωστόσο, προτού την ξεκινήσεις, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να ξέρεις, για να μην θέσεις σε κίνδυνο τον οργανισμό σου. Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου ΜSc, στα αναλύουμε όλα παρακάτω.

Πώς γίνεται η αποτοξίνωση με βότανα

Η αποτοξίνωση με βότανα, γίνεται είτε με ροφήματα, είτε με διάφορα τσάι που περιέχουν μείγμα ή συνδυασμό βοτάνων για αποτοξίνωση. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την επιτάχυνση της απώλειας βάρους και την εξάλειψη των τοξινών από το σώμα.

Ενώ η διάρκεια αυτού του είδους αποτοξίνωσης ποικίλλει, τα περισσότερα detox χρησιμοποιούνται βραχυπρόθεσμα, συνήθως 3-14 ημέρες. Ωστόσο, ορισμένα ποτά αποτοξίνωσης συνιστώνται ως καθημερινή «υποστήριξη» για το σώμα σε συνεχή βάση.

Εικόνα
αποτοξίνωση με βότανα διαδικασία
Shutterstock

Τι περιέχουν τα διάφορα ροφήματα για αποτοξίνωση

Τα περισσότερα προϊόντα φυτικής αποτοξίνωσης περιέχουν φυσικά συστατικά που υπόσχονται να προωθήσουν την απώλεια βάρους και την υγεία του ήπατος, να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα.

Τα πιο δημοφιλή από αυτά περιλαμβάνουν ρίζα βαλεριάνας, γλυκόριζα, κόλιανδρο, κόλιανδρο, χλωρέλλα, γαϊδουράγκαθο, ρίζα πικραλίδας, τζίντζερ και ρίζα κολλιτσίδας.

Ενώ κάποια περιορισμένη έρευνα σε ζώα έχει δείξει ότι συστατικά «δουλεύουν» δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα συστατικά αποτοξινώνουν το σώμα σου στο 100%.

Δουλεύουν τελικά ή όχι;

Τα περισσότερα προϊόντα διαθέτουν μεγάλες λίστες φυσικών συστατικών, τα οποία και αναγράφουν, ωστόσο δεν αναφέρουν ποιες τοξίνες θα αφαιρεθούν από τον οργανισμό αν ξεκινήσεις να τα καταναλώνεις.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το σώμα σου είναι ήδη εξοπλισμένο με ένα φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης. Το συκώτι, τα νεφρά, τα έντερα και το δέρμα σου λειτουργούν ασταμάτητα για την απομάκρυνση των τοξινών και όχι μόνο από το σώμα σου μέσω περιττωμάτων, ούρων και, σε μικρό βαθμό, του ιδρώτα.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι αισθάνονται καλύτερα μετά από μια αποτοξίνωση, αυτό οφείλεται πιθανώς σε άλλες συμπεριφορές και σε μια γενικό στροφή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όπως ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων και η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων που είναι , πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Αν και μπορεί να δεις κάποια απώλεια βάρους, πιθανότατα θα το πάρεις πίσω μόλις σταματήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα ροφήματα ή βότανα για αποτοξίνωση περιέχουν διουρητικά συστατικά που αναγκάζουν το σώμα σου να αποβάλει νερό μέσω των ούρων και των περιττωμάτων, οδηγώντας σε απώλεια βάρους μέσω των υγρών.

Μέχρι σήμερα, καμία κλινική μελέτη δεν έδειξε ότι υγιή άτομα έχουν συσσώρευση τοξινών στο σώμα, ούτε ότι η όποια φυτική αποτοξίνωση βοηθάει το σώμα σου να αποδίδει καλύτερα.

Εικόνα
αποτοξίνωση με βότανα πώς να την κάνεις
Shutterstock

Τι πρέπει να προσέξεις

Η παρατεταμένη χρήση φυτικών αποτοξίνωσης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυών, υγρών, ηλεκτρολυτών και λιγότερο λίπους. Λόγω της αύξησης των κινήσεων της κινητικότητας του εντέρου, το σώμα σου θα αποβάλλει τα θρεπτικά συστατικά πιο γρήγορα από ότι τα απορροφά. Αυτό είναι μη ασφαλές και πρέπει να αποφεύγεται.

Αντί να προσπαθείς να χάσεις βάρος με διάφορα βότανα για αποτοξίνωση, μπορείς να ξεκινήσεις να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή, να ασκείσαι, να κοιμάσαι σωστά και να περιορίσεις το αλκοόλ. Θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα, χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου.

Αγαπημένο