ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αφράτο ζυμωτό ψωμί από τα χεράκια σου με 4 μόνον υλικά

Θα χρειαστείς μόνο 4 υλικά και περίπου 5 λεπτά χρόνο για να φτιάξεις ένα υπέροχο αφράτο ζυμωτό ψωμί που θα μοιάζει σαν να το πήρες από τον φούρνο. Ιδανικό για αρχάριους!
15.11.2021
3
'
αφράτο ζυμωτό ψωμί istockphoto

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν αγαπά το καλό, ζυμωτό ψωμί, που είναι αφράτο και στο οποίο μπορείς να ρίξεις λίγο ελαιόλαδο, λίγο σκόρδο και ρίγανη και να το απολαύσεις (δεν θα μιλήσουμε για τις βούτες στη χωριάτικη)! Εάν σου αρέσει το ψωμί δες πώς να φτιάξεις δικό σου ψωμί με 4 μόνον υλικά!

Γιατί να φτιάξεις ζυμωτό ψωμί;

Η εκβιομηχάνιση της παραγωγής ψωμιού συνέβαλε στη μείωση του κόστους, διασφαλίζοντας έτσι ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ένα βασικό είδος διατροφής. Το τυποποιημένο ζυμωτό ψωμί παρασκευάζεται με μεγάλες μηχανές και παράγεται μαζικά με τρόπο που απαιτεί προσοχή ενώ περιέχει τεχνητά πρόσθετα. Συνήθως χρησιμοποιείται μία διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει έντονη εργασία της ζύμης και αυστηρό έλεγχο του αέρα και της πίεσης της ζύμης. Αυτό εξασφαλίζει ελάχιστη ζύμωση και μία ταχύτερη διαδικασία που κοστίζει όμως σε γεύση και χαρακτήρα.

Αντίθετα, το σπιτικό ζυμωτό ψωμί που ζυμώνεται στο χέρι έχει μεγάλη ποικιλία σε θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιώντας μόνο τα πιο βασικά: αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά, χωρίς χημικά και πρόσθετα. Τα ζυμωτά ψωμιά μπορεί να μην περιλαμβάνουν καν μαγιά, καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν προζύμι. Το ζυμωτό ψωμί είναι ανώτερο σε γεύση, υφή, εμφάνιση και άρωμα σε σχέση με τα αντίστοιχα της μαζικής παραγωγής. Φτιάξτε το δικό σου ψωμί και απόλαυσέ το!

Ζυμωτό ψωμί με 4 υλικά

Μερίδες: 12 φέτες

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά

Χρόνος ζύμωσης: 8 ώρες

Θα χρειαστείς:

3 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί

1 κγ αλάτι

1/2 κγ μαγιά

Μία μιση κούπα ζεστό νερό

Εικόνα
istockphoto

 

Οδηγίες

Σε ένα μπολ ανακατεύεις το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και το νερό μέχρι να ενωθούν. Καλύπτεις με πλαστική μεμβράνη και το αφήνεις να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 8-24 ώρες.

Στη συνέχεια, αφού η ζύμη έχει φουσκώσει, την τοποθετείς σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίζεις μια μπάλα, σαν καρβέλι.

Το αφήνεις για 30 λεπτά σκεπασμένο με μία πετσέτα.

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 220 βαθμούς.

Χαράζεις ένα «Χ» πάνω από το ψωμί. Απλώνεις μία λαδόκολλα στο ταψί και μεταφέρεις το ψωμί προσεκτικά στο ταψί. Το σκεπάζεις από πάνω με λαδόκολλα.

Μειώνεις τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Το βάζεις στο φούρνο καλυμμένο για 30 λεπτά, για να ψηθεί.

Ξεσκεπάζεις και ψήνεις περίπου 15 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα.

Το βγάζεις και το ακουμπάς σε μία ξύλινη επιφάνεια. Το σκεπάζεις με ένα πανάκι και το αφήνεις να κρυώσει μέχρι να το κόψεις.

Τα μυστικά για αφράτη ζύμη

Πολλοί αρτοποιοί συμφωνούν ότι για να φουσκώσει ζύμη του ψωμιού η ιδανική θερμοκρασία είναι αυτή του δωματίου, μεταξύ 21 με 22 βαθμούς. Μπορείς εύκολα να αυξήσεις τη θερμοκρασία της ζύμης χρησιμοποιώντας ζεστό νερό ή γάλα. Ακόμη μπορείς να το αφήσεις πολλές ώρες να φουσκώσει, κάτι που θα βελτιώσει την υφή και τη γεύση του ψωμιού σου.

Επίσης μπορείς να αλευρώσεις την επιφάνεια με καλαμποκάλευρο, θα του δώσει ιδιαίτερη γεύση και θα κάνει ωραία κρούστα.

Καλή όρεξη!

Αγαπημένο