ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι είναι το σύμμεικτο ψωμί και γιατί να το προτιμήσεις;

Αυτό το άρθρο έχει… πολύ ψωμί! Μάθε τα θρεπτικά συστατικά του και τα οφέλη που έχει το σύμμεικτο καρβέλι και προτίμησέ το την επόμενη φορά.
3
'
σύμμεικτο ψωμί καρβέλι διατροφή istockphoto

Είσαι λάτρης του ψωμιού; Έχεις δοκιμάσει σύμμεικτο ψωμί; Είναι πολύ νόστιμο, θρεπτικό, υγιεινό ενώ έχει υψηλή διατροφική αξία και περιέχει μια καλή ποσότητα υδατανθράκων. Το ψωμί γενικά δεν βρίσκεται τυχαία στη βάση της Μεσογειακής Διατροφικής Πυραμίδας. Από την ενέργεια που παίρνουμε διατροφικά σε μία μέρα, το 45-55% αυτής προέρχεται από τους υδατάνθρακες.
Το σύμμεικτο ψωμί ή σύμμικτο (αν και κανονικά θα έπρεπε να γράφεται «σύμμεικτο» και όχι «σύμμικτο», αλλά και εδώ ισχύει ότι και στη βρόμη, που η σωστή χρήση της είναι με όμικρον και όχι με ωμέγα!) είναι το ψωμί όπου αναμειγνύονται διάφορα αλεύρια και προσφέρουν ένα ψωμί τύπου χωριάτικο. 

Τι είναι το σύμμεικτο ψωμί;

Το σύμμεικτο ψωμί παρασκευάζεται από διάφορα δημητριακά με την ανάμιξη κίτρινου αλευριού, μαλακού αλεύρου, καλαμποκάλευρου, σίκαλης και φυσικού προζυμιού. Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας χωριάτικο σικάλεως, με τη σκληρή κρούστα και την κυψελωτή αφράτη ζύμη.

Διάβασε ακόμη: Συνταγή και το απόλυτο μυστικό για το πιο αφράτο ψωμί - Δεν θα χρειαστεί να ξαναπάς στον φούρνο

Ποια είναι η διατροφική του αξία

Η διατροφική του αξία εξαρτάται συνήθως από τα μείγματα αλεύρων που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε αρτοποιός για την παραγωγή του, καθώς και το βαθμό διύλισης κατά την παραγωγική διαδικασία. 
Κάποια περιέχουν το αρχαίο δημητριακό δίκκοκο σιτάρι, κάποια άλλα περιέχουν κάποιους σπόρους. Τα βασικά θρεπτικά που περιέχει είναι:

Φυτικές ίνες, για την καλή πέψη και λειτουργία του εντέρου.
Άμυλο, γιαι ενέργεια.
Πρωτεΐνες, για μυϊκή ενδυνάμωση και κορεσμό.
Βιταμίνες Β1, Β6 και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και φώσφορο, για ενίσχυση της λειτουργίας της καρδιάς, του ανοσοποιητικού, των οστών, και μείωση της κόπωσης.

Εικόνα
istockphoto

Τι να προσέξεις όταν επιλέγεις σύμμεικτο ψωμί

Έλεγχε την ποσότητα ψωμιού που καταναλώνεις. Προσλαμβάνεις θρεπτικά οφέλη όπως πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, βιταμίνες Ε, Β και φυτικές ίνες αλλά προσλαμβάνεις και αρκετές θερμίδες (>120 θερμίδες, ανάλογα τον κατασκευαστή και τη μερίδα του ψωμιού).

Απόφυγε τις πολλές «βούτες» στο λάδι της σαλάτας, μιας και αυτό προσθέτει σε κάθε μπουκιά τουλάχιστον άλλες 50 θερμίδες.

Μην τρως σκέτο σύμμεικτο ψωμί αλλά συνδύασέ το με 5-6 ελιές ή τυρί ή σαλάτα. Αυτοί οι συνδυασμοί μειώνουν τον γλυκαιμικό δείκτη του ψωμιού λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα), πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Έτσι χορταίνεις με μικρότερη ποσότητα για μεγαλύτερο διάστημα.

Ρώτα τον αρτοποιό σου τι περιέχει το σύμμεικτο ψωμί του για να γνωρίζεις ότι θα πάρεις τα θρεπτικά συστατικά. Διαφορετικά προτίμησε το τυποποιημένο ψωμί επειδή η ετικέτα του τα αναγράφει ενώ κάποια από αυτά έχουν και λειτουργικές ιδιότητες (όπως χαμηλό σε αλάτι ή σε υδατάνθρακες).

Πάντα να επιλέγεις αυτό που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες επειδή μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο των γευμάτων, σε χορταίνουν και συμβάλλουν στον έλεγχο της πείνας.

Διάβασε ακόμη: Χρησιμοποίησε έξυπνα το ψωμί που έχεις για πέταμα


 

Αγαπημένο